BBEdit html-editor voor de Mac

Natuurlijk is daar Dreamweaver, maar wil je als Mac-gebruiker aan de slag met een html-editor, dan is er daar maar een echte topper, die ook nog eens redelijk betaalbaar is. BBEDIT! Inmiddels aangekomen bij versie 8.0. Hier kun je als websitebouwer die op een applecomputer werkt niet omheen. De vraag is of deze editor wel kan tippen aan bijvoorbeeld html-kit, alleen geschikt voor Windows. Nou dat kan die.

Het eerste wat opvalt is dat het een uit de kluiten gewassen teksteditor lijkt. in feite is dat ook het geval, een wel heel uit de kluiten gewassen editor dan. In tegenstelling tot Dreamweaver zit er geen WYSIWYG deel op. Maar dat moet echte code-kenners juist wel bevallen. Dan kan er ook schone code gemaakt worden en dat heeft weer als voordeel dat de site snel laadt.
Doordat ook de codes verschillende kleuren hebben kun je snel zien waar code verkeerd is getypt. Al is het wel aan de magere kant met maar vier kleurstellingen. Deze kun je overigens in je voorkeuren helemaal naar wens aanpassen. Je kunt trouwens zo’n beetje alles naar wens aanpassen in de voorkeuren.
Kent BBEDIT alleen maar html? Nee. Er zijn woordenlijsten voor Coldfusion, PHP, Lasso LDML, maar ook plugins voor ActionScript, Python, SQL/MySQL. Maar daarnaast kun je voor je favoriete JavaScript ook een eigen woordenlijst maken.

Zijn er dan geen nadelen? Tja in feite is het enige nadeel de prijs van $179,00. En dat is behoorlijk, zeker gezien het feit dat er voor windowsgebruikers een gratis pakket voor handen is met zeker net zoveel mogelijkheden. Dan hebben we het over html-kit. Voor een upgrade betaal je $49,00, dus misschien moet je op zoek gaan naar een wat oudere versie voor weinig geld en deze upgraden. Maar als je het pakket koopt heb je ook zeker een -zeer de moeite waard- html-editor in handen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *