Een webwinkel starten met osCommerce

Een van de bekendste software voor een webwinkel is osCommerce. In dit vierde artikel wil ik ingaan op de installatie van dit open-source programma. Het is een wat ouder pakket, maar niettemin zeer geschikt voor het bouwen van een webwinkel. Er zijn vele duizenden webwinkels die osCommerce gebruiken. Het heeft zijn waarde meer dan bewezen.

De laatste versie van osCommerce is te vinden op de website: http://www.oscommerce.com.
osCommerce, de website
Op deze website vind je ongelooflijk veel informatie en hulp om ervoor te zorgen dat je webwinkel helemaal naar wens kan worden ingericht. Je kunt er ook een demoversie bekijken van hoe een webwinkel eruit zou kunnen zien.

In eerste instantie ziet het geheel er alleen maar functioneel uit en niet aantrekkelijk. Daar zul je zelf mee aan de slag moeten, of je moet dat laten doen. Voordeel is dat er veel webdevelopers prima bekend zijn met deze software en je kunt dus altijd wel iemand vinden om dit voor je te doen tegen betaling. Mocht je het zelf willen doen, dat kan, op het forum kun je erg veel hulp vinden.

Wanneer je bij je hoster gaat praten dan komt het veel voor dat ze al een pakket van osCommerce hebben geinstalleerd. Je kunt dan in een paar stappen je webwinkel online hebben. Mocht dat niet het geval zijn, hier in het kort de te nemen stappen.

1. Download de laatste versie van osCommerce.

2. Pak het zip bestand uit en zorg dat je het hele pakket dat in ‘catalog’ staat gaat uploaden.

oscommerce unzip

3. Het uploaden doe je naar de server.

oscommerce uploaden

oscommerce aan het uploaden

4. Vervolgens moet je een database en gebruiker aanmaken. Dat kan in phpMyAdmin of in Cpanel, zoals beschreven in een artikel over WordPress installeren.

5. Wellicht moet je via CHMOD de schrijfrechten van ‘catalog/includes/config.php‘ en ‘catalog/admin/includes/config.php‘ nog even veranderen naar ‘777‘.

6. Nadat je dit gedaan hebt en de gegevens even hebt opgeschreven kun je de software gaan installeren via http://jewebsite/catalog/install/
Dit zou er ongeveer zo uit moeten zien:

oscommerce installatie

7. Nadat je de database gegevens hebt ingevoerd, waarbij je als databaseserver ‘localhost’ opgeeft en verder de gegevens die je hebt aangemaakt of gekregen, dan kom je op de pagina waar de gegevens voor de webshop staan.

8. Daarna kun je de gegevens van de webshop invoeren, zoals een naam en de eigenaar enzovoorts.

oscommerce installatie

9. Haal nadat je klaar bent het bestand /catalog/install uit je map weg en verander de rechten (CHMOD) van catalog/includes/configure.php weer naar 644.

Nu krijg je als het goed is de volgende pagina te zien als je op catalog klikt:

oscommerce klaar

En als je op admin klikt zie je de pagina:

oscommerce admin pagina

Dat was het voor nu. De installatie is rond. Volgende keer weer meer.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *