Press "Enter" to skip to content

16 manieren om meer grip te krijgen op je geld

Onlangs kwam ik een notitieboekje tegen van een jaar of zeven geleden. Daar had ik een overzicht gemaakt van wat ik aan vaste lasten kwijt ben. Ik weet nog dat ik op dat moment dacht dat ik wel wat geld kon besparen.
Nu, zeven jaar later zag ik in dat overzicht dat ik wel heel veel geld ben gaan besparen, simpelweg door te snijden in kosten en door goed na te denken over wat nodig is en wat niet.

Inmiddels ben ik niet heel veel rijker geworden, ik voel me al rijk omdat ik alles heb wat mijn hart begeerd, maar ik merk wel dat het maken van de juiste keuzes veel meer financiële rust heeft gegeven.

Welke keuzes ik heb gemaakt wil ik in dit artikel met je delen.

1. Niet meer rood kunnen staan

De allereerste stap die ik nam was de mogelijkheid om rood te staan stopzetten. Bij de bank keken ze nogal verbaasd toen ik aangaf dat ik niet meer rood wilde staan. Dit was toch gemakkelijk.

Ik zag er niet het voordeel van in. Of je nu aan het einde van de maand op -1000 staat of op nul komt op hetzelfde neer. Af en toe gebruik maken van die mogelijkheid werkt toch niet. Steeds kwam er aan het einde van de maand weer een roodstand tevoorschijn.

Ik heb het toen eenmaal aangevuld en sindsdien nooit meer rood gestaan. Die debetrente hoef ik dus ook niet meer te betalen. En iedere maand waren dat toch steeds enkele tot tientallen euro’s. Drie maanden 1000 euro rood staan kost namelijk 36 euro. Gewoon weg…

2. Geen kredieten meer

Rood staan is een duur krediet, maar zo zijn er meer. Ik had een doorlopende rekening bij de Wehkamp. Daar had ik ooit een laptop gekocht. Ik nam me toen voor deze laptop in een jaar terug te betalen. Naderhand kwam ik er achter dat de schuld voor de laptop nog steeds open stond na twee jaar en dat ik me blauw betaalde aan rente. 14% rente bij een lening van zeg 1000 euro, dat kost je na twee jaar 280 euro (grofweg). Ook geld wat gewoon verdampt!

3. Verzekeringen wegdoen

Je kunt je tegenwoordig voor alles verzekeren. Zo hadden we bij een aanvullend stuk van de hypotheek een hypotheek beschermer genomen. Voor het geval ik werkeloos zou worden. Nu ging het niet om een groot bedrag (9 euro per maand (is toch 108 euro per jaar…)) maar ik had ook slechts 8000 euro hypotheek verzekerd. Wat een onzin!!! Ten eerste was de kans vrij klein dat ik werkeloos zou worden. En als dat zou gebeuren dan zou die 8000 euro het verschil niet maken.

De beste keuze die je in dit geval kunt maken is je verzekeren voor wat verplicht is en wat je financieel niet kunt dragen als er wat gebeurt. Als je huis afbrand is dat niet te behappen (je krijgt ook geen hypotheek als je dat niet verzekert trouwens, maar dat terzijde). Als je fiets van 700 euro gestolen wordt is dat wel te behappen voor de meeste mensen en dus is het de vraag of je dat moet verzekeren.

4. Verzekeringen oversluiten

Het loont zeer de moeite eens flink te gaan shoppen met verzekeringen. Ik had veel verzekeringen gekoppeld aan mijn toenmalige hypotheek. Dat is natuurlijk niet nodig. Ik bespaarde door overstappen zeker 25 euro per maand. Hier zie je dat veel mensen uit een soort loyaliteit bij hun verzekeraar blijven hangen.

Of uit gemakzucht, maar vrijwel alle verzekeraars helpen je echt wel als je wilt overzetten. Het uitzoeken wat de goedkoopste verzekeraar is, dat is het meeste werk.

Let er overigens wel op dat je appels met appels vergelijkt. De ene verzekering is de andere niet!

5. SIM only abonnementen

Tja iedereen wil de nieuwste telefoon, maar nodig is dat natuurlijk niet. Een goede telefoon kan jaren mee. Niet dat ik met een Nokia 3310 rondloop. Ik heb een Huawei P8, en inmiddels zou ik natuurlijk een P10 willen, maar ik kan er nog prima mee vooruit. Qua specificaties is een Huawei een goede aanrader en voor de prijs – kwaliteit verhouding is het helemaal een topper. En het scheelt gewoon een bak met geld!

Binnenkort loopt mijn abonnement (van 1 jaar) weer af, ik verleng het met een goede SIM only actie.

6. Goedkoop autorijden

Nee een auto is per definitie niet goedkoop. Maar je kunt wel goedkoper auto rijden. Voor de hand ligt natuurlijk dat je geen nieuwe auto koopt. Dan rij je de garage uit en je bent al 10 – 20% van de waarde kwijt.

Minder voor de hand en niet altijd mogelijk is de combinatie verzekering. De tweede auto goedkoop meeverzekeren omdat er toch niet zoveel in gereden wordt. De vraag die je stelt is natuurlijk of je die tweede wel nodig hebt, maar als dat ja is dan is dit een goede manier.

7. Helpen bij verbouwingen

In de afgelopen jaren heb ik enkele verbouwingen laten doen. Het leuke is dat ik een ZZP-er aannemer heb waar ik zelf bij kan helpen of zelf een hulp mag regelen. Ideaal. Ik bespaarde bij de sloop van onze schuur een hoop geld door zelf met kruiwagens de bakstenen en het hout weg te brengen naar de container.

Dit kostte mij ongeveer twee dagen van 16 uur werk. Ga uit van 30 uur a 40 euro. Tel uit je winst (1200 euro).

8. Overzicht maken van inkomsten en uitgaven

Toen ik weer wat ruimte kreeg in mijn financiële huishouding, besloot ik een goed overzicht te maken om te zien waar nog meer bespaard op kon worden. Ik had het allemaal wel in mijn hoofd zitten, maar dan reken je jezelf toch nog wel eens te rijk.

Om je huishouding op orde te hebben is het essentieel om te weten wat er precies binnenkomt en wat er precies uitgaat. Zo vergat ik bijvoorbeeld steeds om het abonnement op een tijdschrift mee te rekenen. Dit kostte 60 euro per jaar, maar dat is een terugkerende post van 5 euro per maand.

Door dat inzicht te krijgen kun je bepalen waar je nog winst kunt behalen. En dan gaat het me er echt niet om dat we geen tijdschriften meer mogen hebben of geen Netflix kunnen kijken, het gaat er dat je je er bewust van bent. En wat ik niet gebruik, daar betaal ik niet voor, punt!

9. Creditcard elke maand terug betalen

Eerder had ik het al over kredieten. Nog zo’n krediet is de Creditcard. Nu vind ik de creditcard een heel handig ding. Maar niet om kredieten mee te hebben. De rente is dan nog hoger als bij al de rest.

Ik gebruik de creditcard nog steeds, bijvoorbeeld om te tanken. Maar aan het begin van de maand betaal ik het hele uitstaande bedrag.

10. Boodschappengeld

Inzicht in je geld krijg je ook door contant te betalen en dan eerst voor een week boodschappengeld te reserveren. Je zult merken dat als je nog 20 euro over hebt aan het einde van de week, je daar toch rekening mee houdt. En je hoeft niet perse met heel weinig boodschappen te doen, want dat is niet voor iedereen weggelegd, maar gewoon grip houden helpt al veel.

Het grote voordeel van contant betalen is dat dit gewoon meer ‘pijn’ doet in je portemonnee. Contactloos betalen maakt bijvoorbeeld het nog drempellozer om geld uit te geven. Je merkt het bijna niet meer. Terwijl een briefje van 50 dat wordt uitgegeven nog wel iets met je doet!

11. Zegels sparen

De rente is tegenwoordig zo laag, dat slaat nergens meer op. Maar zegels leveren wel geld op. Spaar voor bijvoorbeeld 49 euro aan zegels bij de AH en je krijgt 52. Dat is een winst van 3 euro. Als je iedere maand voor 500 euro boodschappen doet dan heb je iedere maand een boekje vol. Dat is een percentage spaargeld van (grofweg) 6%!!! Als er een bank is die dat geeft dan stalt elke Nederlander daar zijn geld, of ze worden voor gek versleten!

Nadeel is natuurlijk wel dat je er geen duizenden euro’s op kunt zetten tegen dit rentepercentage. Maar ook hier kun je dus wel voordeel behalen!

Geld Sparen - afbeelding: Tom Driggers
Afbeelding van Tom Driggers

12. Pechhulp aanpassen

De ANWB was de grootste vereniging van Nederland en werd als heel betrouwbaar gezien. Om die reden blijven veel mensen de pechhulp trouw, maar ze zijn natuurlijk wel heel duur. Overigens is alles van de ANWB duur, verzekeringen, pechhulp, webwinkel…

Kijk maar even mee, ik heb bij de Bovag pechhulp voor heel Europa afgesloten (en voor pech in mijn eigen woonplaats bel ik mijn eigen garage). Dat kost me 125 euro per jaar.
Bij de ANWB kost deze pechhulp 146 euro per jaar. En let op… bij veel nieuw aangeschafte auto’s zit pechhulp standaard in de service van de garage waar de auto is gekocht!

13. Lopen en fietsen

Aanvullend op wat ik al eerder schreef, tegenwoordig loop of fiets ik de afstanden van minder dan vijf kilometer. Het is gewoonweg belachelijk om hiervoor de auto te pakken. Zelfs als het minder lekker weer is. Ik hoef denk ik niet eens te vertellen wat de voordelen van lopen en fietsen zijn voor deze korte afstanden…

14. Verkoop overtollige spullen

Op een dag kwam ik op zolder en daar zag ik veel spullen liggen waar ik nooit meer wat mee deed. Wat dacht je van een tent (nee kamperen doe ik niet meer), boeken die ik gelezen had en niet in de boekenkast zet, en nog veel meer.

Stap voor stap heb ik de zolder leeg geruimd en alles wat ik niet meer wilde hebben of kon gebruiken op Marktplaats gezet.

Niet dat ik er veel geld voor vroeg, juist niet zelfs, maar het heeft me letterlijk honderden euro’s opgeleverd. Wat dacht je van een bladblazer die ik toch niet gebruikte omdat harken veel gemakkelijker is.

Het verbaasde me dat vrijwel alles wat ik op die site zette ook nog verkocht werd. Dingen die ik zelf nooit tweedehands zou verkopen, raakte ik in no-time kwijt (oude dakpannen bijvoorbeeld).

15. Hypotheek advies inwinnen en oversluiten

Een tijd terug ben ik met mijn hypotheek overgestapt naar een andere aanbieder, nadat ik 18 jaar bij de Rabobank had gezeten. Samen met een hypotheek adviseur kwam ik er achter dat het de moeite waard was om over te stappen. Na aftrek van alle kosten, van de adviseur, de boeterentes en oversluitkosten van de notaris levert me dat iedere maand netto ruim honderd euro op. Iedere maand!

16. De zomervakantie anders inrichten

De zomervakantie is de duurste tijd van het jaar om op vakantie te gaan. Ik werk in het onderwijs en heb drie kinderen op school dus in dat opzicht ben je aangewezen op de hoogseizoenen. Maar ik heb geleerd hier creatief mee om te gaan.

In de zomer gaan we niet drie weken weg, maar gewoon dagjes. Het overnachten is vaak het duurste. Dat doen we dus thuis. In plaats daarvan gaan we af en toe een nachtje weg, of een weekend buiten het seizoen met behulp van allerlei kortingssites zoals Travelbird. Daarmee bespaar je weer veel geld!

Samenvattend

De tips hierboven zijn natuurlijk zeer persoonlijk en voor iedereen anders. De een kan veel geld besparen door simpelweg te schrappen in abonnementen, de ander schraapt hoogstens nog wat tientjes per jaar bij elkaar door alles wat hij nog heeft te verkopen.

Het gaat mij er niet om dat je in extremen gaat denken, het gaat mij om de bewustwording, het nadenken en geld niet zien als iets dat je zo snel mogelijk weer moet uitgeven, maar juist om evenwichtig mee om te gaan, zoals eigenlijk geldt voor alles in het leven!

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *