6 redenen om Youtube te gebruiken

Video op YoutubeYoutube is na Google de grootste zoekmachine van het moment. Er wordt meer dan ooit naar filmpjes gezocht. Niet alleen met grappige inhoud, maar ook om dingen te leren of te ontdekken. Er zijn filmpjes die miljoenen keren worden bekeken en er is zelfs geld te verdienen met het plaatsen van filmpjes op Youtube.

1. Meer bezoekers dan ooit

Youtube trekt veel bezoekers. Mensen vinden video makkelijker toegankelijk dan tekst. In feite is dat ook zo, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Je kunt omslachtig omschrijven wat je wilt en je kunt iets laten zien met een afbeelding. Video maakt het allemaal nog bewegelijker, waardoor je duidelijk kunt uitleggen wat je wilt. Zeker als je het ondersteunt met woorden.

Het is onderzocht dat Youtube na Google de grootste zoekmachine is. Mensen zoeken na Google heel veel op in Youtube. Het is dus zaak om niet alleen goed te scoren in Google, maar ook video’s te maken die goed gaan scoren in Youtube. Bijkomend positief effect is dat een goed scorende video ook weer goed zal scoren in de zoekmachine.

2. Video is eenvoudig te maken

Het is natuurlijk wel even plannen als je een video wilt gaan maken, maar in vergelijking met een jaar of vijf, wat zeg ik, drie jaar geleden is het maken van een video en deze uploaden een fluitje van een cent. Je hebt niet meer nodig dan een eenvoudige digitale videocamera, al volstaat een goede nieuwe telefoon ook al. Daarnaast heb je wat software nodig zoals Camtasia, noodzakelijk is dit echter niet, want ruwe versie kun je ook gewoon uploaden.

Een video uploaden is al even simpel. Met de uploadsnelheden van tegenwoordig moet dat binnen een kwartier kunnen. Dit is tevens de maximale lengte van een youtube filmpje tegenwoordig. Dat lijkt beperkend, maar een kwartier is toch lang genoeg om alles te zeggen wat je wilt zeggen.

3. Niet zelf hosten

Voordeel van het plaatsen van een video op youtube is dat je het op de servers van deze website plaatst en je het dus niet zelf hoeft te hosten. Bijkomend, of misschien wel groter voordeel is dat je video direct beschikbaar is voor een miljoenen publiek. Nu zullen ze niet meteen in hordes op jouw filmpje klikken, maar de doelgroep is er wel en daar kun je natuurlijk beter mee uit de voeten dan dat ze eerst naar jouw eigen (onbekende) website moeten gaan.

Je kunt je video trouwens wel weer op je eigen website plaatsen en aan de wereld laten zien. Ook dit gaat weer eenvoudig. De code om een video te plaatsen wordt bij de video zelf getoond op Youtube, knippen en plakken en je video staat op jouw website.

4. Reclame maken

Als je veel bezoekers gaat krijgen die jouw video gaan bekijken dan kun je ook nog eens reclamebalkjes toevoegen aan je video. Je moet echter wel meer dan 1000 vertoningen hebben bij verschillende video’s. Dat minimum is wel logisch want daarmee voorkomt Youtube dat iedereen zijn video’s volzet met reclame. Dat aantal heb je dus niet zomaar, daar moet je best flink voor werken.

Vervolgens kun je aangeven dat je video’s mogen worden voorzien van advertenties. Dit gaat via Google Adsense. Dit kan, afhankelijk van je niche, lucratief zijn, maar misschien niet altijd wenselijk. Zo heb je misschien een video gemaakt waarbij je een eigen product promoot, dan is het juist je eigen reclamefilm en plaats je er geen advertentie in.

5. Andere websites voor video

Naast Youtube zijn er meerdere aanbieders van video. In tegenstelling tot tekst content mag je video op meerdere bronnen komen te staan. Er is zelfs een website waar je een keer je video upload en dan staat deze op ieder videokanaal waar je een account hebt. Dit is tubemogul. Hier vind je een overzicht van alle video websites. De belangrijkste is Vimeo. Die heeft ongeveer 5% van de markt in handen.

Vimeo heeft als extra voordeel dat je een plus account kunt aanmaken en daar kun je dan video’s plaatsen die bijvoorbeeld alleen maar afgeschermd gezien mogen worden, zoals ik doe bij mijn cursus.

6. Je eigen TV kanaal

Het is een interessante optie om je eigen tv kanaal op te zetten door middel van Youtube of een andere video website. Het enige dat je moet doen is je domeinnaam ook als .tv registreren en deze domeinnaam dan door laten linken naar je Youtube kanaal.

Ik denk dat .tv domeinnamen naast een .nl of een .com domeinnaam een interessante investering is, zeker gezien de ontwikkeling die online televisie kijken doormaakt. Denk aan de de mogelijkheden die Apple en Google willen gaan aanbieden op dit gebied.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!

5 Reacties

Voeg toe →

 1. Zelf vind ik uitstraling van de video player altijd erg belangrijk.

  Ik kan er bijv. niet zo goed tegen dat ik vaker op een erg mooie site of blog kom en dat iemand dan een lelijk YouTube filmpje in een post heeft geplaatst.
  Dan is de site en het bericht zo mooi tot in detail uitgewerkt en dan verkracht dat lelijk YouTube zilveren geraamte van de 'media player' vaker je hele layout.

  Ze hebben dus totaal geen oog voor detail iets dat Vimeo wel heeft (vind ik)
  Bij Vimeo is het meestal alleen de background van het filmpje welke op de site staat, zonder randen dat op een media player moeten lijken.

  YouTube filmpjes hebben echt dat Windows Media Player (Windows XP) gevoel terwijl Vimeo meer het nieuwe QuickTime uitstraling heeft, alle menu opties zoals Play, Volume enz enz. zitten in het filmpje verwerkt en zijn alleen zichtbaar als je met de muis op het filmpje gaat staan.

  Je hebt er denk ik niets aan als je alleen maar filmpjes maakt om via YouTube bezoekers naar je website te lokken maar ik vind dat het oog ook wel iets mag krijgen er zijn al zoveel lelijke dingen in en rondom je browser te zien op vandaag.

 2. Je hebt wel gelijk met dit punt, echter je vergeet dat de bezoekersaantallen een verhouding van 90-10 hebben. Youtube heeft een marktaandeel van 90%, Vimeo is tweede met nog geen 10% van de bezoekersaantallen. Je kunt wel overwegen om vanwege de bezoekersaantallen de video te plaatsen op youtube, vanwege de uitstraling plaats je dezelfde video op Vimeo en die gebruik je dan weer om op je website te plaatsen. In tegenstelling tot tekstuele content maakt het niet uit dat je meerdere video's met dezelfde inhoud plaatst.

 3. Je kunt ook op allebei de websites dezelfde video plaatsen. Vimeo gebruik je vervolgens voor de embed, en YouTube voor je traffic.

  VOILA!

 4. Volgens mij geef ik dezelfde tip Daan.

 5. Aha, ik had je comment nog niet gelezen. Excusé moi 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *