Amkina – authentieke experiences in Ollolai

De zomermaanden worden op televisie gevuld met herhalingen. Echter niet op RTL 4 waar een groep Nederlanders voor 1 euro een huis heeft kunnen kopen in Italie. Een van de koppels is aan de slag gegaan met het uitwerken van hun modemerk. Ontmoet Amkina, maak kennis met Ovan en Marije.

Marije is in Friesland geboren en Ovan in Koerdistan, Irak. “Wij vinden het belangrijk om je roots niet te vergeten en daar nog dieper op in te gaan. De klederdrachten vanuit onze roots zijn daar een goed voorbeeld van, wij zijn beiden gefascineerd door klederdrachten. Vandaar de naam Amkina, deze komt vanuit het Koerdisch en betekent: ‘Wie zijn wij?’”

Het lijkt erop alsof jullie al veel langer naar Italië wilden gaan. Wat heeft voor nu de doorslag gegeven?

Italië stond inderdaad al langer op de planning, we hadden een ultimatum gesteld vorig jaar dat we binnen 3 jaar in Italië gevestigd zouden zijn met Amkina.

Vorig jaar hebben we dan ook op verschillende 1 euro huizen in Italië gereageerd, maar daar is toen niks uitgekomen. En toen we het programma het Italiaanse dorp: Ollolai voorbij zagen komen in januari hebben we hier meteen op gereageerd.

Het is voor Amkina erg belangrijk omdat wij lokaal willen produceren met lokale mensen en waar kun je dan beter zijn dan in Italië aangezien de ambachten daar nog worden uitgeoefend en van hoge kwaliteit zijn.

logo Amkina

logo Amkina

Los van dat is Italië natuurlijk een prachtig land, de cultuur, de mensen en het verse eten maakt het allemaal compleet.

Op welke manier gaan jullie aan de slag met het ontwerpen van kleding, wat inspireert jullie hiervoor?

Wij halen de inspiratie uit traditionele klederdrachten, zoals Koerdische en Friese, en geven daar een moderne artistieke draai aan die de kleding elegant en hedendaags maakt.

Wij maken gebruik van hoge kwaliteit materialen voor onze producten en werken ook niet met een voorraad.

Wat heeft Sardinie, wat je in Nederland niet (meer) kunt vinden?

Sardinië is een eiland met veel tradities en authentieke ambachten. Klerderdrachten maken of rieten manden maken bestaat gewoon nog. In Nederland sterft het ambacht langzaam uit.

Gelukkig zijn er nog genoeg musea’s in Nederland waar je het nog kunt bekijken maar gewoon in je dorp of in de stad zul je het amper meer echt vinden.

In Sardinië en dan met name Ollolai zijn de tradities en ambachten nog echt goed te zien. Klederdrachten worden met speciale gelegenheden gedragen en rieten manden maken wordt nog geleerd van moeder op dochter. Ze zijn trots op deze ambachten en proberen dit nog steeds door te geven.

AMKINA in het italiaanse dorp Ollolai

AMKINA in het italiaanse dorp Ollolai

Sleep & experience, welke ideeen zijn er?

We willen van Amkina een lifestyle maken. Het gaat niet alleen om het modemerk alleen maar om de hele manier van leven. Wij willen graag deze koppeling maken naar een sleep & experience – Amkina. Het gaat om de hele Amkina lifestyle die je bij ons kunt gaan beleven in Ollolai.

Je kunt bij ons slapen en daarnaast allemaal experiences in Ollolai beleven die wij hebben gevonden in het dorp en interessant vinden.

Het gaat dan om de authentieke en ambachtelijke experiences die we tot nu toe hebben gevonden, zoals bijvoorbeeld rieten manden leren maken, traditionele klederdrachten bekijken en leren maken, parfums en/of oliën maken van zelf geplukte kruiden in het land, zelf authentiek brood leren maken of bij de locale schapen boer een rondleiding op zijn boerderij. Dit alles zal door de locals in authentieke setting worden gegeven.

Waarom moeten we blijven kijken naar het Italiaanse dorp: Ollolai?

Wij gaan een modeshow geven binnenkort en we gaan op zoek naar de verborgen authentieke experiences in Ollolai!

Kleding ontworpen door Amkina

Kleding ontworpen door Amkina

Iedere werkdag is ‘Het Italiaanse dorp: Ollolai’ om 21:30 uur, te zien op RTL 4.

Meer informatie kun je vinden op de website amkina.com.

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

45 reacties

 1. Nelleke schreef:

  Vind het elke dag een genoegen om naar jullie te kijken jullie 2 zijn toppers vind ik en ik hoop dat jullie het heel ver zullen brengen daar duim ik voor

 2. Jolanda schreef:

  Vind jullie een mooi, positief en bijzonder stel. Denk dat jullie t avontuur goed voorbereid aanpakken. Weten wat jullie doel is en bij tegenslag, meteen door naar plan B. En natuurlijk heel fijn dat Marije zich zo goed verstaanbaar kan maken in t Italiaans. Ben benieuwd naar jullie verdere toekomst in Ollolai. Heel veel succes!

 3. Nina schreef:

  Ik gunde jullie die tuin zo om er een moestuin te maken. Nu de andere de grond en het terras mogen gebruiken zo lang ze willen dacht ik dat er misschien voor jullie ook nog mogelijkheden zijn.
  Jullie zijn zo positief dat jullie droom zeker uit gaat komen. Heel veel succes.

 4. Roberto schreef:

  Wij komen in jan voor 3mnd naar sardinie en we willen zeker langskomen bij jullie groetjes roberto

 5. Herbalife int. schreef:

  Hallo Toppers,

  Wij wensen jullie al het geluk van de wereld
  Veel plezier en succes met jullie onderneming

  Hartelijk groet uit Nederland

 6. Jeannie schreef:

  Door jullie volg ik deze serie . Ik vind jullie top .
  En hoop dan ook dat alles uitkomt wat jullie van dit avonduur verwachten .

 7. Maja Hoek schreef:

  wanneer verwachten jullie de eerste gasten te kunnen ontvangen?
  hr. groet,
  Maja

 8. Henk en Karin schreef:

  Echt geweldig hoe jullie alles aanpakken,onze complimenten.

  Hoop dat jullie zo blijven een lief en geweldig stel.

  Met mooie ideeën en prachtige kleding .

  Wij komen volgend jaar weer naar Sardinië en komen zeker bij jullie kijken.

  Groeten Henk en Karin Mittemeijer
  Den Haag

 9. Carla schreef:

  Hoi Ovan & Marije,
  Jullie zijn vanaf het begin mijn toppers.
  Zo mooi om te zien hoe jullie alles aanpakken, echt geweldig!
  Het allermooiste aan jullie vind ik, de onvoorwaardelijke liefde en het vertrouwen in elkaar. Met zo’n goede basis, gaat het jullie lukken om een geweldige toekomst daar op te bouwen. Ik verheug me op jullie modeshow en hoop nog veel van jullie te zien en horen. Heel veel succes !!

  Liefs,
  Carla

 10. Constance schreef:

  Wat een mooi en integer stel zijn jullie. De rust die jullie uit stralen en de manier waarop jullie praten over jullie experience is al een ervaring op zich. Jullie tonen veel respect voor het dorp en de dorpsbewoners. Ik hoop dat al jullie dromen mogen uitkomen! Groetjes en veel succes Constance

 11. Gerdine schreef:

  Ik vind het bijzonder hoe vastberaden en doeltreffend jullie te werk gaan! En dat op een ‘menselijke’ en hartelijke manier. Blijf zoals je bent❤️

  Liefs
  Gerdine

 12. Eppien schreef:

  Veel succes gewenst, fijn dat jullie tegenhangers zijn qua stijl van eten van de andere koppels! Geniet samen!

  Eppien.

 13. Mieke schreef:

  Ik ben blij dat RTL doorgaat met de uitzending, want ik wil heel graag weten hoe het verder met jullie gaat. Jullie zijn mijn favoriete koppel en ik was heel blij dat jullie twee keer de weekopdracht hebben gewonnen. Ik ben ook heel erg benieuwd naar jullie sleepexperiences. Heel veel succes!

 14. Karin schreef:

  Ook ik ben fan van Ovan en Marije. Klasse stel. Nooit ruzie en altijd zonder stress ondanks deadlines. Prachtige ontwerpen. Ook zo goed dat Marije Italiaans spreekt. Harde werkers. Heel veel succes.

 15. Annemike schreef:

  Wat leuk om jullie te volgen. Ben erg geïnteresseerd in jullie kleding. Ik hoop voor jullie dat jullie winnen. Ik ga jullie zeker blijven volgen.

 16. Evelien schreef:

  Prachtige mensen, oprecht, zuiver, liefdevol voor elkaar en wat jullie doen!

  Wens jullie een mooi leven en hoop dat jullie dromen uitkomen!

  Inspirerend!
  Liefs,
  Evelien

 17. Renée schreef:

  Oeh! vanavond de laatste dubbele aflevering, en dan morgenochtend heel vroeg naar Sardinie!! Natuurlijk gaan we naar Ollolai! Ik had zelfs de hoop dat we al bij jullie konden slapen. Ik word er vrolijk van om jullie samen te zien werken. Rustig, in goed overleg met heel veel creativiteit maken jullie iedere keer weer prachtige dingen. Succes, en wie weet tot binnenkort.. Jon en Renée

 18. Willie schreef:

  Wat zijn jullie een ontzettend lief stel. Ik word iedere dag blij van jullie. De rust en liefde die jullie naar elkaar uitstralen is echt een motivatie.
  Mvg
  Willie

 19. Marga schreef:

  Wat ontzettend jammer dat vanavond de laatste afleveringen zijn. Was erg leuk om jullie te volgen en hoop dat er nog een vervolg komt. Heel veel succes met jullie bedrijf !!

 20. Henk en Beatrix schreef:

  Gelukkig is onze wens uitgekomen: jullie hebben gewonnen!!!
  Uitzonderlijk bijzonder stel met een evenzo uitzonderlijk bijzonder product!!!

 21. Sandra schreef:

  Waar heeft Ovan gewoond? Hij en zijn broer praten een beetje Twents

  Van harte gefeliciteerd met de overwinning, top!

 22. Erica schreef:

  Hoi, top dat jullie hebben gewonnen! Ik ben erg onder de indruk van jullie dus van harte gegund! Veel succes samen in Ollolai!

 23. Mirjam Vosselman schreef:

  Lieve Marije en Ovan
  Ontzettend gefeliciteerd met het ereburgerschap en de prijs! Dik verdiend. Vanaf het begin zijn jullie mijn favoriete koppel. Oprecht, puur en liefdevol. Zo mooi om te zien! Ik wens jullie alle goeds en volg jullie zeker.
  Mirjam

 24. Jannie schreef:

  Ik vind jullie een geweldig stel, hartelijk gefeliciteerd, ik had voorspeld dat jullie zouden winnen

 25. Agnès Haan schreef:

  Wat heb ik van jullie genoten, van jullie creatieve ideeën uitgedrukt in jullie modelijn en het toekomstbeeld in Ollolai. Maar vooral jullie integriteit en zichtbare liefde voor elkaar ontroerde me. Van harte gefeliciteerd met het winnen van het ere-burgerschap en de geldprijs. Veel succes en dat al jullie dromen verwezenlijkt zullen worden.
  Agnès

 26. Ruurdtje schreef:

  Ovan en Marije,
  Van harte gefeliciteerd met jullie overwinning.
  Wat een mooie uitdaging en wat zijn jullie goed bezig.
  Veel succes toegewenst voor de toekomst!
  Liefs van Ruurdtje

 27. Marieke schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd! Diep ontroerd door het mee kunnen beleven van jullie modeshow in die omgeving met jullie prachtige uitstraling!

 28. Marjolein schreef:

  Lieve Ovan & Marije,
  Vanochtend de finale afgekeken.
  Gefeliciteerd ontwerpers! Ontzettend goed gedaan!
  Wat zijn jullie een geweldig stel! Jullie passen precies bij elkaar en zullen daar een, erg verdiend, mooie leven krijgen (hebben jullie nu natuurljk ook al)!
  Op naar het vervolg van de serie….helaas pas in september en maar 1 keer in de week maar beter iets dan niets….

 29. Marjon Woelders schreef:

  lieve Ovan en Marije,
  Ontzettend goed gedaan, en naar mijn idee echt verdient om ere-burgers te worden. Jullie zien er altijd uniek uit en vooral de manier waarop jullie met elkaar omgaan spreekt me erg aan. van harte
  Gijsje

 30. Maria schreef:

  Lieve marije en Ivan
  Ik heb ontzettend genoten van jullie ,jullie maken prachtige mode echt top werk ,ik denk ,of misschien is het een voor gevoel dat jullie heel erg bekend zullen worden .Dit is echt mode die goed draag baar is en sierlijk om te zien .
  Ik wens jullie heel veel geluk en liefs ,maar dat liefs is er al.
  Liefs Maria

 31. Lady schreef:

  Lief Amkina stel,

  Als alle mensen op de wereld een beetje worden van wat jullie al zijn…..wat zou het dan prachtig zijn! Graag komen wij een keer bij jullie langs voor de Amkina lifestyle. Van te, kersverse ereburgers van Ollolai! Voor de toekomst veel liefde, warmte en gezondheid en dat al jullie dromen mogen uitkomen. Liefs Lady

 32. Milou Vulto schreef:

  Beste Marije en Ovan
  Zo blij dat jullie hebben gewonnen, temeer omdat jullie zo n liefdevolle uitstraling hebben in alle dingen die jullie ondernemen. Je draagt met het veganistisch leven ook een boodschap uit naar de televisieomroep, waardoor mensen misschien overgehaald worden er over na te denken en doet besluiten anders te gaan eten. Ik hoop dat jullie een grote impact zullen hebben op de levens van de kijkers en andere mensen om jullie heen. Heel lief van jullie en ik wens jullie veel succes.

 33. Wim en Wilma schreef:

  We zijn wat laat, maar dat komt omdat we niet elke dag kunnen kijken naar de TV, maar we nemen “Ollolai” wel op. Alsnog gefeliciteerd. Ook wij hadden een beetje het het gevoel dat we gewonnen hadden. Vanaf het begin zagen we jullie project zitten. We denken dat jullie project gaat slagen, zeker met jullie inzet. We blijven jullie op de voet volgen. Volg je hart en ga er voor, dan zullen jullie je doel bereiken. Groetjes van Wim en Wilma uit Nederland / Oss

 34. Tonny En Rob schreef:

  Wat zijn jullie goed bezig!! Vanaf dag 1 jullie gevolgd en absoluut terecht de winnaars! Jullie zetten Ollolai absoluut op de kaart op deze manier. Vandaag hebben we jullie persoonlijk ontmoet. Op vakantie in Sardinië wilden we natuurlijk het mooie Ollolai zien! Bij het VVV kantoor maakten jullie direct tijd om jullie avontuur toe te lichten! Wat een lief en sociaal stel zijn jullie!! En we snappen dat jullie verliefd zijn geworden op Ollolai! Heerlijk zo authentiek en de rust!!
  We blijven jullie volgen en hopen met vrienden volgend jaar terug te komen en jullie sleep en experience te ervaren!
  Ga door met jullie mooie plannen jullie prachtige kledinglijn!!
  Tonny en Rob

 35. Antonia en Gerrit schreef:

  Veel sukses en dat jullie dromen uit mogen komen.We hebben van jullie genoten ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *