Bar Linders = Mevrouw Juf

Lesgeven vanuit je hart – betekent voor mij eigenlijk van alles: lesgeven vanuit contact, met respect voor de leerling, in vertrouwen, vanuit zachtheid, altijd positief, met de intentie om een leerling op weg te helpen, om er voor hem of haar te zijn, ‘no matter what’ – onvoorwaardelijk eigenlijk.”

Aan het woord is Bar Linders, ook wel bekend als Mevrouw Juf. Ze schreef het boek ‘Lesgeven vanuit je hart’ en ik vroeg haar waar dit boek over gaat.

Bar Linders

Bar Linders

“Lesgeven vanuit je hart, het was op een gegeven moment gewoon een heel logische titel voor mijn boek, terwijl het misschien niet helemaal de lading dekt.

In mijn boek gaat het veel minder over dat contact, maar wel over de manier waarop ik lesgeef en de basis daarvan is contact met de leerlingen die voor je zitten. Het is eigenlijk lesgeven van hart tot hart, maar dat vond ik niet helemaal passend als titel voor een boek.”

Waarom zijn pubers eigenlijk zo leuk?

“Ik houd van hun puurheid en kan ultiem genieten van ‘het gevecht’ dat ze leveren. Ze vechten eigenlijk voor bestaansrecht: kijk eens wie ik ben, wat ik kan en wat ik allemaal nog wil en kan leren. Dat dat gevecht gepaard gaat met gedoe is toch logisch?

Ik vind het mooi om te zien dat ze mij vragen om hulp in dat traject van ontwikkeling. Ik beschouw dat elke keer weer als een groot compliment.

Ze leggen in feite elke keer weer een stukje van hun leven in mijn handen en stellen zich daarbij per definitie kwetsbaar op. Als je ze vertrouwen geeft dan krijg je n’importe quoi vertrouwen terug.

En vanuit dat vertrouwen is het een kleine moeite om ze op weg te helpen op hun pad.”

“Ik heb de laatste tijd steeds meer het gevoel dat dat mijn missie is in mijn leven en dat voelt erg bijzonder.”

Hoe ervaar jij de staat van onderwijs in Nederland? en dan… wat zou je anders doen of willen zien?

“Dat is een grote vraag en het antwoord is ook te groot om even op papier uiteen te zetten. Ik heb in het verleden ook veel gemopperd op het systeem en gedroomd over wat er allemaal anders kan.

Ik kreeg op een gegeven moment door dat het mij veel negatieve energie opleverde en daarmee bereikte ik helemaal niets. Ik ben toen maar met dat mopperen gestopt en dat luchtte enorm op.

Ik ben zelf ook als freelancer gaan werken waardoor ik minder last heb van het systeem. Het systeem is log en groot en er is al jaren geen beweging in te krijgen, maar mijn ervaring is wel dat er in de klas zelf heel veel mogelijk is en daar stop ik wel energie in.

Uiteindelijk heb ik de manier waarop ik lesgeef opgeschreven in mijn boek ter inspiratie voor andere docenten. De kern van mijn boodschap is eigenlijk heel simpel: kijk goed naar de klas voor je in het algemeen en alle individuele leerlingen in het bijzonder en probeer elke keer weer passend onderwijs te bieden.

Zelf gebruik ik daar niets bijzonders voor: alleen de methode, verder gebruik ik niets, geen smartbord of iets anders, heel af en toe schrijf ik iets op het whiteboard dat ik heb, maar dat is eigenlijk veel te klein.

De basis is dus eigenlijk heel ‘ouderwetsch’, maar ik praat nooit langer dan 5 minuten aan het begin van de les en ik begeleid de leerlingen meer individueel en dat is dan misschien wel meer van nu.”

“Terug naar de basis is misschien wel mijn belangrijkste boodschap en de basis dat zijn wat mij betreft de leerlingen.”

“Daarnaast hoop ik echt dat docenten en leerkrachten hun energie minder gaan stoppen in het praten over dat ‘het nu dan echt anders moet in het onderwijs, maar dat ze het gewoon gaan doen.

Ik zou zeggen: trek elke ochtend de deur van je lokaal achter je dicht met de mantra ‘Vandaag wordt het onderwijs in mijn eigen lokaal anders.'”

Lesgeven vanuit je hart

Lesgeven vanuit je hart

Je geeft jongeren de ruimte, ook buiten de lijntjes zeg je. Wat bedoel je daarmee? Kun je een voorbeeld geven?

“Ik probeer leerlingen gewoon altijd te geven wat ze op dat moment nodig hebben en leer ze om zelf aan te geven waar ze behoefte aan hebben. Dat kan van alles zijn: op de gang werken of in een stilteruimte, in groepjes gaan zitten omdat het gezelliger is, even wat eten aan het einde van de dag of in de ochtend als je niet hebt ontbeten,

je toets voor Engels leren omdat je een hoog cijfer moet halen, gewoon eens een les niets doen als je daar behoefte aan hebt, wiebelen op je plek of even een rondje lopen of staan in de klas als je je energie kwijt moet, muziek luisteren terwijl je werkt,

een opdracht mondeling maken in plaats van opschrijven in je schrift, geen schrift gebruiken maar je telefoon, je boeken in mijn lokaal laten omdat je ze anders vergeet, naar het toilet lopen zonder te vragen omdat ze weten dat het altijd mag (maar ze vragen het altijd), telefoons opladen in de klas,

even je moeder een appje sturen, een toets inhalen voor een ander vak onder mijn les, zelf een deadline bepalen als het echt niet anders kan en ga zo maar door.

Voor mij zijn dit hele normale dingen en zijn ze ook niet buiten de lijntjes. Het zijn gewoon zaken waar pubers weleens behoefte aan hebben en als ze daar op een normale manier mee omgaan, kunnen ze dat van me krijgen.”

“In feite laat ik ze zichzelf zijn en ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen.”

“Voor de ruimte die je leerlingen geeft, krijg je als docent heel veel terug: leerlingen zijn sneller gemotiveerd om hun schoolwerk te doen als ze het op hun eigen manier mogen doen en daarbij is het ook gewoon belangrijk voor hun verdere schoolloopbaan om hun eigen kwaliteiten te leren kennen en ontwikkelen: dat gaat nu eenmaal lastiger als je in een sfeer van controle moet werken.

Controle loslaten levert zoveel op en dat beseffen veel docenten niet. Van de week kwam er nog een beginnende docent naar me toe die zei dat haar lessen veel beter lopen nu ze de controle meer loslaat en dat ze zelf nu ook meer energie overhoud om meer individueel met leerlingen bezig te zijn.

Ruimte geven aan je leerlingen betekent per definitie ook ruimte geven aan jezelf als docent, ik raad iedere docent aan om er eens mee te experimenteren. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, wil je nooit meer terug…”

Lesgeven vanuit je hart is te bestellen bij bol.com of via de site Het Ontwikkelpunt zelf.

Als je dit een interessant artikel vond, en je zou meer van dit soort artikelen willen lezen, probeer dan vooral de nieuwsbrief uit. Zou ik enorm waarderen! Fijne dag, Bjorn

1 reactie

  1. 7 april 2019

    […] dit CAR-model moest ik denken bij het lezen van de artikelen van en een interview met Bar Linders naar aanleiding van haar boek ‘Lesgeven vanuit je hart’. Lesgeven vanuit je […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.