Press "Enter" to skip to content

Coachen voor beginners

In Nederland zijn veel coaches. Er wordt wel eens gezegd dat de ene helft van Nederland wordt gecoacht door de andere helft van Nederland. Nu lijkt me dat wat overdreven, maar het geeft aan welke belangrijke rol coachen heeft gekregen in het leven van mensen.

Er kan op verschillende onderwerpen worden gecoacht. Belangrijke soorten coaches zijn de
– kindercoach
– lifecoach
– loopbaancoach
– budgetcoach
– bedrijfscoach

Er kunnen nog veel meer voorbeelden worden bedacht, maar dit zijn zomaar wat voorbeelden.

Kindercoach

Een kindercoach richt zich specifiek op kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. Deze coach heeft aandacht voor de ontwikkeling op school, thuis, de puberteit en het sociaal emotioneel functioneren. Je kunt je voorstellen dat de manier van werken anders is dan in het werken met volwassenen. Je zult je als coach moeten kunnen inleven in de belevingswereld van het kind en alles wat daarbij hoort.

Niet dat je als een kind moet gaan denken, maar je moet wel een beetje kunnen begrijpen waar ze zich mee bezig houden.

Jonge kinderen zullen bijvoorbeeld gemakkelijker tot praten komen dan oudere kinderen. Je zult daar het vertrouwen moeten winnen. En vertrouwen winnen doe je vooral door te luisteren!

Lifecoach

De lifecoach heeft als belangrijkste focus om op allerlei aspecten van het leven volwassenen verder te helpen. Dit kan zijn op het gebied van werk, vriendschappen, relaties, gezondheid en zingeving.

Dat komt ook omdat alles in het leven met elkaar is verbonden. Thuis gelukkig zijn heeft een positieve weerslag op het werk.

Door de komst van social media is het vaak lastig om te doorgronden hoe het met anderen gaat. We zien anderen het vaak heel goed hebben, ze lijken volkomen gelukkig, maar bij jezelf voelt dat heel anders. Daar help je als lifecoach mensen mee.

Je gaat uit van de vragen van de mensen die je coacht. Je laat in wezen de coachee (degene die gecoacht wordt) ook weer antwoord geven op zijn eigen vragen. Je geeft richting aan het zoeken daarvan als coach. Je stelt de vragen om richting te geven en om te sturen.

Een life coach zal gebruik maken van de positieve psychologie, uitgaan van mogelijkheden en kansen.

Loopbaancoach

Een loopbaancoach is er wanneer iemand vastloopt in zijn werk, aan een nieuwe wending toe is in zijn leven of gewoon uitdagingen zoekt in zijn huidige baan. Tegenwoordig kun je ook in een bestaande baan nieuwe uitdagingen vinden, daarvoor hoef je niet eens een andere werkgever zoeken.

De loopbaancoach zal ingezet worden door iemand persoonlijk, maar het kan ook zijn dat een werkgever de opdracht geeft voor een coachingstraject. Want welke werkgever wil er nu geen blije werknemer.

Budgetcoach

De budgetcoach is er voor mensen die moeite hebben om met hun financien om te gaan. Dit hoeven natuurlijk niet alleen mensen te zijn die diep in de schulden zitten, ook mensen die even hun grip hebben verloren op hun financiele huishouding.

Vooral mensen die zelf goed zijn in hun geldzaken zullen anderen daarin kunnen coachen. Je geeft dus financieel advies over dagelijkse geldzaken. Dingen als hypotheken en leningen zullen door experts behandeld worden. Een budgetcoach geeft meer inzicht en zal zich niet bezighouden met langere termijn beslissingen.

Bedrijfscoach

Een bedrijfscoach is iemand die vooral binnen bedrijven, met teams aan de slag gaat. Dit kunnen teams zijn in allerlei soorten en maten. Zo zijn er teams die leiding geven, teams die uitvoeren, kleine teams van drie a vier man of teams van 20 mensen.

Je zult als bedrijfscoach heel andere zaken tegenkomen dan een coach die 1 op 1 werkt. Je moet goed met groepen om kunnen gaan en tegen een stootje kunnen. Je moet de reuring binnen een team kunnen waarderen en tegen een stootje kunnen.

Hoe word je coach?

De allerbelangrijkste stap om een coach te worden is om de beslissing daadwerkelijk te nemen. Je denkt er al een tijdje over na en je hebt de nodige informatie verzameld. Met deze informatie heb je jezelf al een richting op bedacht. Wat voor soort coach je wilt worden. Hierboven heb ik al een aantal voorbeelden gegeven, maar je kunt hier ook je eigen draai aan geven natuurlijk.

Binnen het coachingsvak heb je allerlei opleidingen en trainingen. Er zijn talloze boeken geschreven over hoe te coachen, kortom er zijn tientallen manieren. Je kunt ervoor kiezen om dergelijke opleidingen te volgen. Het geeft je een behoorlijke basis aan praktische tips en adviezen. Je krijgt de nodige inhoud mee.

Overigens is coaching een vak waarin je blijft leren.

Naast bovenstaande is een brok aan levenservaring ook erg handig. Deze ervaring kan je helpen om anderen te adviseren hoe ze met bepaalde zaken omgaan. Als je nog nooit een baan hebt gehad en net van school komt is het wat lastig (niet onmogelijk) om als loopbaancoach aan de slag te gaan. Iemand die zelf kinderen heeft zal gemakkelijker als kindercoach aan de slag gaan.

Heb je zelf schulden en kun je moeilijk met geld omgaan…? Nou ja je begrijpt het wel!

Hoe profileer je je als coach?

Je kunt algemeen coach worden, maar je kunt dus beginnen met een keuze maken voor een van bovengenoemde soorten coaches. Daarbinnen zitten er ook weer eindeloos veel mogelijkheden. Als kindercoach kun je je bijvoorbeeld richten op tieners op de middelbare school. Als lifecoach bijvoorbeeld op mensen met Autisme. Als loopbaancoach kun je mensen in het onderwijs helpen en zo verder.

Het lijkt beter om zoveel mogelijk te bedienen, maar het is beter om keuzes te maken en jezelf te profileren in een bepaalde niche. Een niche is een klein segment waar je een specifieke doelgroep bedient. Deze doelgroep kun je heel specifiek, op de eigen manier aanspreken.

Dat je daarmee een groep uitsluit is niet erg. Het geeft duidelijkheid en dat is fijn. Voor jezelf, maar zeker ook voor mensen die op zoek zijn naar coaching.

Wat wordt jouw eerste stap?

Goed, je hebt dit artikel gelezen, misschien met de intentie om ook iets met coaching te gaan doen. Meer uitzoeken, kijken of het wat voor je is of daadwerkelijk al serieuze plannen. Iedereen is op een andere plek en heeft een andere stap nodig. Jij bent de enige die kan bepalen welke stap je nu gaat nemen.

Een goede keuze is om deze stap op te schrijven. Koop een notitieboek en schrijf op de eerste bladzijde wat je doel is, waar je wilt staan over een jaar. Ga daar doelen op stellen. Werk als het ware terug naar nu. Begin bij het eind en kijk welke stappen je zal moeten zetten om dat einddoel te bereiken.

Geen grote, maar juist kleine stappen, dan krijg je momenten van succes.

Welke stap neem Jij? Nu morgenvroeg?

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *