De Kunstmeisjes: “Veel daten met verschillende soorten kunst is ons advies”

De Kunstmeisjes denken dat iedereen een leuke tijd kan beleven in een museum of galerie. Daarom schrijven ze toegankelijke recensies over tentoonstellingen die op dit moment te zien zijn in heel Nederland.

Kunst… dat is toch ingewikkeld? Niet voor iedereen weggelegd?

“Wij vertellen wat je kunt verwachten en lichten bepaalde kunstwerken uit die ons opvallen. Een soort preview met wat duiding. Hiermee hopen we de drempel wat te verlagen.” Aan het woord is Renee, een van de oprichters van de Kunstmeisjes.

“Kunst kijken is net zo leuk als een avondje Netflixen—in je eentje, met je ouders, op een date, met je huisgenoten. En dan samen verkennen wat je mooi vindt, wat je aan het lachen maakt of ontroert, en tot slot lekker door de museumwinkel struinen.”

Van waaruit zijn ‘de kunstmeisjes’ ontstaan?

“Tijdens onze studie kunst­geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam raakten we — Renee, Nathalie en Mirjam — bevriend.

grondleggers de kunstmeisjes

grondleggers de kunstmeisjes

Toen we bijna waren afgestudeerd, spraken we af om minimaal één keer per week een tentoonstelling te bezoeken; om kunst in het echt te blijven ervaren en niet alleen in boeken te bestuderen.

Samen verkennen wat je mooi vindt, wat je aan het lachen maakt of ontroert

Elke week stonden we voor de vraag; waar gaan we naartoe?

Al snel kwamen we erachter dat het aanbod van online tips bestond uit ofwel simpele top 5 lijstjes van de leukste musea, óf verdiepende artikelen in de reguliere kranten.

Installation view Libby - Libby Stigter van Doesburg Amsterdam 2016

Installation view Libby – Libby Stigter van Doesburg Amsterdam 2016

Er was weinig te vinden met een tone of voice en benadering die onze leeftijdgenoten aanspreekt. Steeds meer vrienden en kennissen moedigden ons aan om zelf zoiets op te richten. We zijn begonnen op Instagram en lanceerden toen — inmiddels 5,5 jaar geleden — onze blog. Nu schrijven we samen met 11 redacteuren twee keer artikelen per week.”

Hoe kan kunst mij raken? Wat is daarvoor nodig?

“Om te weten wat je mooi vindt, of wat je raakt, is veel kijken een goed begin. Soms is er sprake van vlinders (of afkeer) op het eerste gezicht, maar — net als in de liefde — weet je beter wat voor jou is met een beetje ervaring.

Veel daten met verschillende soorten kunst is dus ons advies.”

Hoe werkt het bij jullie, kunstmeisjes? Wat is het proces voor artikelen en een boek?

“Onze redacteuren bezoeken alle tentoonstellingen zelf. De vragen die voorop staat zijn altijd: ‘wat vind ik interessant aan deze tentoonstelling en wat mag de lezer echt niet missen.’

Ons doel is om anderen te enthousiasmeren voor tentoonstellingen, dus we kraken niks af.

Soms is er sprake van vlinders (of afkeer) op het eerste gezicht

Maar we plaatsen wel een kritische noot als we denken dat de tentoonstelling iets essentieels mist bijvoorbeeld.

Vervolgens gaat zo’n artikel door de molen van redactie, herziening, publicatie en tot slot promotie op onze sociale mediakanalen.

Voor het boek ging het natuurlijk heel anders: we hebben toen niet gefocust op tentoonstellingen, maar op onze favoriete kunstwerken in Nederlandse musea en zijn op zoek gegaan naar verhalen die de werken nog meer laten sprankelen.”

Welke recente tentoonstelling of special moeten we zeker de komende tijd gaan bekijken?

“Wij verheugen ons al lange tijd op twee tentoonstellingen over de Mexicaanse Frida Kahlo. Tot begin oktober is haar werk te zien in het Cobra Museum in Amstelveen, daarna in het Drents Museum in Assen.

Cobra Museum Frida and Diego PT 2021-3861

Haar kunstwerken bevinden zich vooral in Mexicaanse collecties, het is inmiddels de nationale trots van het land; dit maakt het extra bijzonder dat er zoveel stukken naar Nederland zijn gebracht. Ze maakt prachtige schilderijen, veelal zelfportretten.

Het werk is rauw, eerlijk en geeft een kijkje in haar turbulente (liefdes)leven.

Wij verheugen ons al lange tijd op twee tentoonstellingen over de Mexicaanse Frida Kahlo

Een andere vrouw die gedurfde kunstwerken maakte is Artemisia Gentileschi. Deze zeventiende-eeuwse kunstenaar maakte veel schilderijen met bijbelse taferelen waarin sterke vrouwen de hoofdrol spelen en (misbruik van) macht een centraal thema is.

Honderden jaren oud maar nog steeds actueel. Haar werk is dit najaar te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.”

Praktische informatie ‘De Kunstmeisjes’

De Kunstmeisjes nemen je via hun website en Instagram kanaal mee in de wereld van kunst en musea. Ze hebben een boek geschreven met de naam ‘de Kunstmeisjes’.

Website Kunstmeisjes.nl

Website Kunstmeisjes.nl

https://kunstmeisjes.com
instagram.com/kunstmeisjes/
facebook.com/kunstmeisjes/

Als je dit een interessant artikel vond, en je zou meer van dit soort artikelen willen lezen, probeer dan vooral de nieuwsbrief uit. Zou ik enorm waarderen! Fijne dag, Bjorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.