E-commerce nu kansrijk?

webwinkel beginnen?Het is druk in webwinkelland. Met niet zo lang geleden nog een flinke economische crisis, lijken starters en ondernemers wat voorzichtiger met hun investeringen. Er wordt vooral gekeken naar het ondernemen met een laagdrempelig bedrijf. Zonder al te veel kapitaal en met een korte doorlooptijd. Een webshop lijkt hiervoor ideaal. Hoe kansrijk is het opstarten van een webshop nu eigenlijk?

Toekomstcijfers gunstig!


E-commerce groeit wereldwijd, stabiel en Nederland doet het gemiddeld ook nog eens flink beter dan gemiddeld. We zijn op het gebied van e-commerce goed op weg. Als we kijken naar de cijfers kunnen we enkel positief zijn. Afgelopen jaar is er voor meer dan acht miljard aan omzet gegenereerd door internetverkoop.

Een groei van zestien procent waarvan wordt verwacht dat die nog wel even doorzet. In 2015 zouden we wereldwijd zelfs 135 miljard op het internet besteden.
Bron: Webwinkel Weblog.nl

OnderschattenNatuurlijk kennen deze rooskleurige cijfers ook hun nadeel. In een recent blog schreef ik nog waarom het starten van een webwinkel zo wordt onderschat.

Het webwinkellandschap wordt overspoelt met mensen die de stap naar een fysiek bedrijf nooit kunnen maken en daarom kiezen voor een internetbedrijf. Een online shop met wat leuke spulletjes lijkt zo makkelijk. De software is goedkoper dan ooit en met dropshipping hoef je zelf niet veel meer te doen dan je in een simpele regenachtige dag neer kunt zetten. Toch?

Maar dan begint vaak de ellende. Allereerst komen er geen bezoekers, en blijkt het vinden hiervan bijzonder duur. Ook op het juridische vlak blijkt een webwinkel verre van ideaal. Een internetwinkel betekent al snel een inschrijving bij de KVK en als bedrijf kom je opeens in het ondernemingsrecht terecht.

Terwijl jouw klant, de consument, bij verkoop op afstand bijzonder goed beschermd is. Dus zodra de eerste bestellingen, maar ook retourzendingen, contactmomenten, ontevreden klanten en verloren pakketjes eenmaal begonnen zijn, is de eerste massa van afvallers al compleet.

Het overgrote deel haalt het niet


Aan de ene kant hebben we dus geweldig rooskleurige cijfers en een kansrijke markt die nog steeds bijzonder veel groeit. Aan de andere kant blijkt in de praktijk het aantal afvallers in deze branche ook bijzonder groot te zijn.

Uiteindelijk is een webwinkel gewoon laagdrempeliger dan een fysieke winkel in een drukke en dure winkelstraat. Maar neemt dat niets weg aan het feit dat het nog steeds een flinke dosis ondernemersvermogen nodig heeft. Want de software, benodigde stappen en benodigde kapitaal mogen dan minimaal zijn.

Met alleen een mooie winkel en product ben je nog niet eens halverwege. Vooral de marketing en juridische aspecten van de webwinkel, zijn soms juist zwaarder dan bij welk soort bedrijf dan ook.

Conclusie


Ondernemen met een webshop is kansrijk. De cijfers bewijzen het, maar blijft nog steeds ondernemen. Ben je een particulier en zoek je een extra zakcentje? In dat geval kun je beter handelen op een online veiling of marktplaats, van voor een winkel op het internet gelden strenge regels. Maar voor wie serieus is en ondernemersbloed bezit zijn de kansen groot.

Auteur: 
Dit gastblog is geschreven door Dirkjan Vis. Als eigenaar van Zietuwel.nl schrijft hij regelmatig blogs voor ondernemers en webwinkeliers. Daarnaast is hij eigenaar van het Webwinkel Forum.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!

1 Reactie

Voeg toe →

  1. Ik denk dat er veel mensen zijn die een webshop als bijverdienste zien, iets voor na het vaste job.

    De realiteit is anders. Een deftige webshop is een serieuze investering, dat behoorlijk wat geld kost en vooral veel tijd vraagt. Zowel software als marketing zijn 2 onmisbare factoren binnen het succes van een webshop.

    Een webshop (laten) bouwen en dan wachten op verkopen is niet meer van deze tijd!

    Advies nodig bij het opzetten van een webshop? Contacteer ons vrijblijvend via http://www.netcrew.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *