De meeste vaste bezoekers weten dat ik momenteel bezig ben met het geven van een cursus website maken. Deze cursus lanceerde ik in oktober 2009. De eerste lichting cursisten is inmiddels geslaagd en de tweede lichting is druk bezig. In dit artikel wil ik je meenemen in de wijze waarop ik het opzetten van een dergelijke website heb aangepakt en ook wil ik je laten zien wat ik goed heb aangepakt en wat veel beter kon. In ieder geval ben ik door het starten van de cursus een ervaring rijker.

Het eerste begin

Het geven van een cursus over hoe je een website kunt maken stamt al uit de beginperiode van html-site. Dat het nooit echt goed van de grond kwam heeft te maken met een gebrek aan inzicht in hoe je dit zou moeten aanpakken. Meestal heb je daarin een duw in de rug nodig om daadwerkelijk aan het werk te gaan. Probleem is vervolgens ook nog eens dat je dan wel start, maar dat het resultaat van je inspanningen vaak op de harde schijf van je computer blijft staan.
Op een gegeven moment liep ik tegen een website aan, entrepreneurs-journey, van Yaro Starak. Dat was eigenlijk de duw in de rug die ik nodig had. Op zijn website was een gratis rapport te downloaden wat ‘Membership Site Masterplan‘ heet. Dit is een uitgebreid rapport over het opstarten van een Membershipsite, wat precies was wat ik voorhad met het opstarten van een cursus. Dat is ook een soort lidmaatschap website.

De uiteindelijke lancering

Ik heb het rapport gedownload en kreeg duidelijk op een rij hoe ik zaken moest aanpakken. Zo werd me duidelijk hoe ik de betaling kon regelen, hoe ik mensen moest benaderen, wat het belang is van nieuwsbriefleden en van het gratis aanbieden van degelijke content. Sinds het downloaden van het rapport ben ik het hebben van een website door heel andere ogen gaan zien.
Voordeel van dit rapport en de cursus die ik daaropvolgend heb gedaan is dat je een duw in de rug krijgt en ook daadwerkelijk tot lancering overgaat. Je blijft niet hangen in een plan, maar gaat tot actie over en dat is de grootste winst geweest. Ik ben proactief gaan handelen en dat heeft me meer dan alleen maar een goede cursus opgeleverd.

Positieve zaken

Naast de extra inkomsten die ik heb gegenereerd uit het geven van de cursus heb ik ook een doel bereikt. Het bereiken van een doelstelling is misschien wel een grotere stap dan een extra inkomen hebben, omdat je daarmee het gevoel hebt een stap verder te zijn gekomen. Ik ben met mijn website niet blijven hangen in het oude, maar heb nieuwe stappen ondernomen om de website beter te maken, maar ook een extra toevoeging aan de website te geven.
Het is me duidelijk geworden dat het starten van een cursus goed mogelijk is en dat je de verwachtingen voor jezelf niet te hoog hoeft te stellen. Grappig is dat de verwachtingen wel werden overtroffen. Al met al ben ik tevreden over de lancering.

Je hoeft niet eens alles al af te hebben om de cursus te lanceren. Gaandeweg kun je nog lessen schrijven en aanpassen. Als je jezelf maar aan deadlines houdt zodat cursisten geen last krijgen van achterstand.

Leerpunten

Het hebben van mensen die de cursus promoten heb ik als gemis ervaren en kan een enorm verschil betekenen. De kracht van adverteren bij Google Adwords heb ik ook onderschat. Investeren in adverteren is iets wat ik wil uitbreiden.
Ook het openen en weer sluiten van de inschrijving is iets waarvan ik me afvraag of het verschil maakt. Voor de eerste cursus ronde was het wel nodig, maar voor de nieuwe cursus is dit minder relevant. Al is het hebben van urgentie wel een belangrijk aspect voor de marketing van de cursus.

Ook een online cursus geven?

Mocht je zelf ook plannen hebben om een online cursus te gaan geven, op welk gebied dan ook, dan raad ik je aan om het rapport van Yaro Starak te downloaden en te lezen, of te beluisteren, want het rapport is ook als MP3 te verkrijgen. Het Engelstalige rapport is gratis. Je kunt na het lezen van het rapport overwegen om de cursus die er aan gekoppeld is te volgen, maar dit is absoluut geen noodzaak aangezien het rapport zelf ontzetten veel nuttige informatie bevat en op zichzelf al meer dan de moeite waard is.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!