Een wandelblog beginnen. Hoe doe je dat? In dit artikel wil ik je laten zien wat een wandelblog is, waar je op moet letten, welke eisen je stelt en hoe je hier geld mee kunt verdienen.

Vraag 1: Waarom zou je een wandelblog beginnen?

Wanneer je passie is om te wandelen is dat reden genoeg om een wandelblog te starten. Je wilt je passie delen met anderen en wandelen is daarop geen uitzondering.

Een groot voordeel van een wandelblog is dat je in contact komt met een hele groep mensen die wandelen en reizen ook boeiend vindt. Deze groep zal alles willen weten over de wandeltochten die zij maken en op die manier kun je verbinden met anderen.

Plezier in wandelen

Waarschijnlijk vind je het leuk om te wandelen, maar door je eigen wandelblog ga je een extra dimensie aan je wandeltochten toevoegen. Je krijgt een beter idee van wat jij de moeite waard vindt, maar ook ga je letterlijk alerter wandelen.

Influencer

Tenslotte een laatste antwoord op vraag 1, door het maken van een wandelblog kun je invloed uitoefenen. Je kunt influencer worden en daarmee onderscheidend. Jouw mening doet er toe, vanwege jouw mening willen mensen een bepaalde route lopen, of juist niet. Dat is toch boeiend?

Vraag 2: Hoe pak je dat nu aan een wandelblog beginnen?

Er zijn een paar belangrijke stappen die je moet zetten. Allereerst is het van belang een goede naam te hebben voor je wandelblog. Wat ik veel tegenkom is de eigen naam van iemand die een blog start, bijvoorbeeld jaapwandelt.nl. Hiermee hou je het lekker bij jezelf en geef je precies aan wat je doet.

Een naam met iets van wandelen of lopen erin doet het goed. Een eigennaam zonder wandelen erin verwerkt kan ook goed werken want dan leg je jezelf minder een beperking op. Je kunt dan ook een keer een artikel schrijven over wat je op TV hebt gezien.

De volgende stap is het aanmaken van een blog met WordPress. In het artikel waar ik naar link leg ik exact uit hoe je een gratis wandelblog kunt beginnen met WordPress dus daar ga ik nu niet verder op in.

Artikelen

Wat van belang is, als je een wandelblog start is om met een voorraad artikelen te starten. Zorg dat je een stuk of vijf artikelen al gewoon klaar hebt. Hiervoor moet je gewoon kiezen voor wandelingen die je al hebt gemaakt en waar je redelijk gemakkelijk en snel een artikel over kunt schrijven. Daarnaast raad ik je aan om twee artikelen te schrijven die je beschouwt als ‘cornerstone content’.
Dat is content die als hoeksteen wordt gebruikt voor je blog. Hier geef je in aan, qua aantal woorden en qua inhoud hoe goed je blog over wandelen gaat worden.

Naast content zijn de foto’s belangrijk, wat zeg ik, superbelangrijk. Het is ook het grote voordeel van een wandelblog, je kunt gemakkelijk veel en leuke foto’s maken. Deze foto’s ga je gebruiken voor je blog, maar ook voor je Facebook pagina en je Instagram account. Hier kom ik verderop nog op terug.

Instagram voor je Wandelblog

Instagram voor je Wandelblog

Vraag 3: Waar moet ik nu over schrijven

Je schrijft over wandelen. Maar je kunt natuurlijk op allerlei manieren over wandelen schrijven. Zomaar een aantal suggesties op een rij:

  • Reviews van nieuwe wandelroutes die je hebt ontdekt
  • Reviews van oude wandelroutes die je langer geleden hebt gemaakt
  • Top 10 lijst van de mooiste wandelroutes in jouw omgeving
  • Interviews met andere wandelaars
  • Boeken over wandeltochten bespreken
  • Foto’s van wandelingen
  • Nieuws over wandelen
  • Een podcast over wandelen
  • Interessante andere wandelblogs bespreken

Vraag 4: Hoe word ik bekend?

De grote vraag in het leven van een blogger is hoe bekender te worden. Dat begint met het schrijven van goede en verrassende artikelen die gelezen willen worden. Dat is een kwestie van doen, doen en nog meer doen. Schrijf bijvoorbeeld iedere dag een stukje, iedere week een lang stuk en plaats minimaal een keer per week een artikel.

Link de artikelen onderling naar elkaar. Daar wordt je blog beter mee gevonden. Dit aanpakken noemen we SEO. Daar zou je veel over kunnen schrijven, maar dat voert voor dit artikel te ver.

Instagram als miniblog

Via social media kun je ook anderen bekend maken met je blog. Vooral Instagram is een geschikt medium om je blog met anderen te delen. Zoals ik al eerder aangaf moet je het belang van goede foto’s niet onderschatten. Gebruik die foto’s op je Instagram account en probeer consistent te plaatsen.

Je kunt Instagram zelfs als een soort miniblog gebruiken voor het vertellen over wandeltochten die je gemaakt hebt en wat je er van vindt. Met de hashtags toon je de wereld wat je te bieden hebt op je echte blog!

Aan de slag

Dit waren zomaar wat gedachten over het starten van een wandelblog. Hopelijk heeft het je aan het denken gezet en kun je nu aan de slag gaan. Het zit hem uiteindelijk in de stap om het daadwerkelijk te gaan doen en niet blijven denken en piekeren hoe je het allemaal aan kunt pakken. Hou je van wandelen, grijp je kans en word lid van de wandelbloggers gemeenschap! Veel succes!

Ga aan de slag met je idee, pak pen en papier en schrijf op wat je wilt gaan doen!

Ga aan de slag met je idee, pak pen en papier en schrijf op wat je wilt gaan doen!