Press "Enter" to skip to content

Hoe maak je een goed artikel voor je blog?

Een blog hebben is leuk, maar een succesvolle blog hebben dat is een heel ander verhaal. Voor een blog heb je materiaal nodig, inhoud. Deze inhoud moet je produceren.

Wat je veel om je heen ziet is dat iedereen de neiging heeft om ongeveer hetzelfde te schrijven en produceren. Ik doe daar net zo hard aan mee trouwens, maar de laatste tijd ben ik aan het nadenken over hoe je meer ideeën en creativiteit kunt produceren om goede en diepgravende artikelen te schrijven die er toe doen.

Dat denk- en vooral leeswerk bracht mij tot dit artikel.

Vier Principes

Waar het bij veel mensen mis gaat is dat ze geen gebruik maken van een aantal principes die gelden voor het bedenken van een goed idee om over te schrijven en dit uitwerken.

Deze principes aanhouden kan je helpen om veel betere en doordachte artikelen te schrijven waar anderen ook echt wat aan hebben.

Het probleem is vaak dat we denken dat een goed idee ‘ineens’ uit de lucht komt vallen. Dat je door de tuin loopt en als een soort bliksemflits een helder idee krijgt wat vervolgens het grote succes brengt waar je op hoopt.

Echter, dit is een stripverhalen suggestie. In een stripverhaal komt er ineens een lampje boven iemand zijn hoofd en er is een fantastisch idee.

Stap 1 – Informatie verzamelen

In werkelijkheid begint het met het vergaren van informatie. De eerste stap. Zoveel mogelijk informatie vergaren over het onderwerp waar je over schrijft.

Dit kun je in tweeen splitsen. Als je nog niet precies weet waar je over wilt gaan schrijven dan vergaar je algemene informatie. Als je wel weet waar je wat over wilt schrijven dan ga je specifieke informatie verzamelen.

Hier gaat het vaak ook weer meteen fout. Er is wat informatie en we schrijven meteen ons verhaal. En… nogmaals… ik trap zelf ook heel vaak in deze valkuil.

Specifieke informatie

Stel ik wil een artikel schrijven over het maken van een boekblog (zoals ik onlangs deed). Dan ga ik eerst allerlei andere websites langs die gaan over boekblogs. Vervolgens probeer ik mezelf zoveel mogelijk zaken eigen te maken over wat specifiek zaken zijn die voor boekblogs gelden. Hoeveel er zijn, wie er boekblogs schrijven en wat je van een goede boekblog kunt verwachten.

Algemene informatie

Daarnaast heb ik ook algemene informatie nodig, dit is meer een voortdurend proces, waarbij ik zaken weet over een blog in het algemeen, over het lezen van boeken en over bijvoorbeeld fotografie.

Zoals ik al aangaf is het zoeken naar algemene informatie een voortdurend proces. Dit is iets waar je steeds mee bezig bent en waar je regelmatig zaken van opschrijft in een notitieboekje.

Een notitieboekje is in dit verhaal een must-have. Zonder dat kun je niet als het gaat om ideeen bedenken en uitwerken.

stap 2 – Informatie verwerken

De tweede stap is om deze informatie te gaan verwerken, er mee gaan malen. Er over nadenken en proberen verbindingen te maken, op papier en in je hoofd. Pak alle informatie die je hebt verzameld en zoek naar zaken die misschien niet helemaal met elkaar te maken hebben bij elkaar en denk na over hoe je dat kunt verbinden.

Dit proces is belangrijk omdat hier de ideeën worden geboren om van een goed artikel een heel goed artikel te maken. Dit zorgt ervoor dat je het verschil kunt maken.

Stap 3 – Stop er even mee, laat het met rust

De derde stap is om alles even te laten voor wat het is. Deze stap wordt heel vaak vergeten. Wanneer je de eerste twee stappen hebt genomen heb je al een paar dingen in je hoofd en dan merk je dat mensen aan de slag willen. Maar ga nu eerst eens even wat anders doen.

Pak een boek, ga een eind lopen, ga slapen of.. nou ja, kies gewoon iets waarbij je even helemaal afstand neemt van je artikel, dat waar je over aan het denken bent.

Stap 4 – Het idee komt binnen

En dan heb je daar stap 4. Het valt goed. Je idee voor je artikel komt binnen. Je hebt iets te pakken waar je mee verder wilt. Dit gebeurt soms onder de douche, ‘s ochtends als je wakker wordt, als je aan het praten bent met iemand, vaak op een moment dat je het even niet verwacht.

Stap 5 – Doorzetten

Daarna komt er nog zo’n belangrijk moment. Het moment van actie en doorzetten, stap 5. Het is belangrijk dat je nu het artikel gaat uitwerken, dat je aan de slag gaat met je goede idee.

Hier blijft het voor veel mensen vaak hangen in

o ja ik had een goed idee, maar toen sloeg de twijfel toe

Want dat komt. Moment dat je denkt, “nee toch niet zo’n goed idee. Ik bedenk wat anders.” Op dit moment komt het er op aan. Blijf doorzetten, blijf gemotiveerd en maak af waar je mee begonnen bent!

Deze vijf stappen kun je in het klein toepassen en kun je ook in het groot uitvoeren, bijvoorbeeld als je wilt kiezen waar je een website over wilt gaan maken of wat je wilt worden. De vijf stappen zijn eigenlijk overal op toe te passen.

Nog even op een rijtje

1. Informatie verzamelen
2. Informatie verwerken
3. Laat alles voor wat het is
4. Het idee valt binnen
5. Aan de slag met het idee en doorzetten

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *