Google is je vriend

Google hulp programma's voor webmastersIk denk nog steeds dat concurrentie goed is, ook op het gebied van zoeken op internet. Maar aan de andere kant doet Google wel heel veel, op een goede manier. Ze weten hoe ze groot moeten denken en hoe ze zaken moeten aanpakken. Google heeft voor webmasters ook wel een aantal handige tools die je kunt gebruiken. Hier zet ik ze eens even voor je op een rij. Wat de bedoeling er van is en wat je er eventueel mee kunt.

Adsense

Natuurlijk is Google Adsense een van de meest bekende onderdelen van Google na het zoeken. Met Google Adsense kun je advertenties op je website plaatsen. Adsense is een van de grootste aanbieders op het gebied van online adverteren. Naast het verschijnen van advertenties in de eigen zoekresultaten kunnen deze advertenties ook verschijnen op allerlei andere websites.

Voordeel van het Adsense programma is dat de advertenties gerelateerd zijn aan de inhoud van de website. Ze leveren een aardig bedrag op aan inkomsten en deze worden altijd op tijd uitbetaald. Adsense is in dat opzicht dus een betrouwbare partner. Voorwaarde is wel dat je je als webmaster houdt aan de richtlijnen. Doe je gek, gaat er iets fout dan is de kans op een ban aanwezig en ben je de inkomsten voor de rest van je leven kwijt.

Analytics

Heb je een website dan is Google Analytics een voorwaarde. Hiermee worden de bezoekersaantallen redelijk objectief gemeten. Het is in ieder geval veel gemakkelijker geworden om je statistieken met anderen te vergelijken want veel websites gebruiken inmiddels Analytics van Google.

Je hoeft maar een enkele regel met code in je website in te voegen en dan wordt automatisch alles over de bezoeker bijgehouden, waar deze vandaan komt, waar deze heen gaat. Welke zoekwoorden werden gebruikt en hoe vaak deze terug keert.

Goede analyse software is onmisbaar voor een website. Als je meer bezoekers wilt trekken dan zul je gebruik moeten maken van analyses van je website, zodat je weet waar de sterke en waar de zwakke onderdelen van je website zich bevinden. Kortom een belangrijke schakel op het gebied van SEO.

Adwords

Wil je een product verkopen, of je diensten aanbieden dan kun je een goede website maken en het beste hopen, je kunt ook gaan adverteren en dat kan dan weer met de advertentie afdeling van Google, Adwords. Waar Adsense is voor degenen die advertenties aanbieden, is Adwords voor degenen die advertenties willen maken.

Het vereist wel enige inzet om goed overweg te kunnen met de software van Google Adwords. Daarnaast moet je wel enige kennis van zaken hebben als je het goed wilt doen. Dit is geen kwestie van een paar advertenties aanmaken en gaan met die banaan.

Het gaat zelfs verder, niet automatisch degene die het meest betaalt, scoort het hoogst in de advertentie resultaten. Daar is meer voor nodig, namelijk een goede doorklik ratio. Wil je daar goed in scoren dan is het handig dat je je verdiept in de achtergronden van Google Adwords.

Places

Als je een bedrijfje hebt, dan kun je een plaats op Google Places als bedrijf inzetten. Het werkt een beetje zoals de Gouden Gids, vroeger. Tegenwoordig ga je naar Google Maps en je zoekt je woonplaats. In die woonplaats verschijnen ook de bedrijven die in de buurt zitten. Door zelf gegevens toe te voegen gaan mensen je eerder ontdekken.

Website optimizer

Dit onderdeel van Google is nog in de experiment fase. Dat wil zeggen dat je het uit kunt proberen. Met Website optimizer kun je onderzoek doen naar de prestaties van je website. Zo kun je twee verschillende pagina’s tonen aan de bezoeker en in je Analyse kun je dan ontdekken welke pagina het beste presteert. Als je een experiment aanmaakt dan kun je heel nauwkeurig aangeven hoeveel bezoekers de experiment pagina moeten zien, ten opzichte van de gewone pagina.

Als je het goed aanpakt kun je hier heel veel uithalen. Je kunt ontdekken welke layout het beste werkt, op welke manier bezoekers reageren en welke afbeeldingen bijvoorbeeld het beste uitnodigen om te verkopen. Het is bij Website optimizer wel van belang dat je een flink aantal bezoekers hebt, anders is het experimenteren natuurlijk niet betrouwbaar.

Webmaster hulpprogramma’s

Belangrijk voor een website is het aanmelden bij de Webmaster hulpprogramma’s. Dit geeft je zo veel informatie waar je eigenlijk niet zonder kunt. Bijvoorbeeld hoe goed je website scoort op bepaalde zoekwoorden. Hoe vaak je gevonden wordt.

Maar ook inzicht in links van andere websites naar de jouwe en hoe vaak er fouten zitten in je pagina’s. De informatie die je haalt uit Webmaster hulpprogramma’s, kan je helpen om daar waar nodig je website aan te passen en te verbeteren. Het aanmelden is eenvoudig, de gegevens die je uit Webmaster hulpprogramma’s haalt is enorm.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!

4 Reacties

Voeg toe →

 1. Hey,

  goed artikel 🙂
  ik kom regelmatig hier en lees je artikelen met veel plezier. Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad ze om te zetten, maar ga ik in de toekomst zeker doen.

  Keep on going!

  Later, Björn

 2. Goed artikel
  Maar mijn adsense werdt ook geblokt terwijl ik op 72 euro zat betaalgrens was toen 75 de rede was omdat iemand met een ip uit utrecht (ik woon in ouwerkerk (zeeland) 20x per dag drukte een week lang dus dat is zon 7 euro inkomsten en toen kreeg ik een ban met een heel lang leuk mailtje dat je nooit meer adsense mag doen enzo dat was wel een beetje minpunt van google

  Met vriendelijke groet,
  Bob Brouwer

 3. @Bob:
  Je kunt Google altijd een mailtje sturen met dit verhaal, helpt vaak!

 4. je hebt nou ook pagespeed, ook een aanrader 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *