Henrik Kos van Fietskriebels: ‘Fietsbeleving is een wat ongrijpbaar begrip’

Henrik Kos van Fietskriebels: Fietsen in Zweden van Malmo naar Stockholm, Hässleholm

Henrik Kos van Fietskriebels: Fietsen in Zweden van Malmo naar Stockholm, Hässleholm

Henrik Kos heeft een platform vol fietsbeleving. Ik sprak hem over wat dat precies is en welke plannen hij nog heeft als het gaat om fietsen…
“Fietsbeleving is een wat ongrijpbaar begrip. Het is voor iedereen immers anders. Fietskriebels gaat over – in de breedste zin – zin hebben om te fietsen. Dat kan een klein stukje zijn, maar ook een fietsvakantie of fietsreis. Bij je in de buurt of de hele wereld over.”

“Zelf was mijn eerste eye opener een fietstocht naar Berlijn”, vertelt Henrik; “Samen met een goede vriend vanaf de Harz in Duitsland in 4 dagen fietsen naar Berlijn. En dan ook nog in de stad, nog 3 dagen je makkelijk kunnen verplaatsen. En wat een genot onderweg, dicht bij de natuur, bij de mensen die je in de dorpen tegenkwam.”

“Als fietser ben je zo toegankelijk, makkelijk aanspreekbaar, dat is een grote plus bij je fietstocht. Mijn herinneringen bevatten meer de ontmoetingen dan de fietstrajecten door de regio’s. Zo’n vakantie had ik nog nooit meegemaakt, waarom had ik dit niet eerder meegemaakt? Mede hierdoor ontstond mijn site en de podcast.”

Fietsen in Zweden, camping Osby tussen Malmo en Stockholm

Fietsen in Zweden, camping Osby tussen Malmo en Stockholm

Maar om terug te komen op de vraag wat hij zelf beleefd: “Steden waar ik als solo fietser naar ben toegegaan, Genua, Verona, Bern, Malaga, Sevilla, Lissabon en Madrid. Het zijn maar een paar steden, wat te denken van Zwolle naar Hamburg en dan door naar Praag, ook zo’n voorbeeld.”

Waarom is op fietsvakantie gaan nu eigenlijk zo tof?

“Op fietsvakantie gaan is voor mij erg ’tof’ omdat je het leven zeer overzichtelijk maakt. In je 4 tassen zit alles wat je nodig hebt, je hoeft je maar over 3 dingen zorgen te maken; wat eet je, waar slaap je en zit je nog op de route?

De combinatie van in beweging zijn en het landschap aan je voorbij zien te trekken. Tijd te hebben om over het leven na te denken. Een eenvoudig bestaan en toch zo veel genot!

En als je samen fietst? Tijd hebben voor elkaar en ook op elkaar zijn aangewezen. Een fietstocht gaat altijd anders dan je had gedacht. Dat maakt het ook nog een avontuur. Dus tel het maar eens bij elkaar op: avontuurlijk, gezond, overzichtelijk, eenvoudig, iedere dag anders!”

Fietsen in Zweden, fietskriebelsfiets bij Nygårdsvägen, 574 74 Ramkvilla, Zweden

Fietsen in Zweden, fietskriebelsfiets bij Nygårdsvägen, 574 74 Ramkvilla, Zweden

Je hebt een podcast, hoe kom je aan inspiratie?

“Ik zie op de sociale media, fietsers die mooie tochten maken. Veel willen hun fietsbeleving delen, ik raak met hen in gesprek en de rest gaat vanzelf! De eerste afleveringen gingen over mijn eigen fiets ‘procedures’. Van een fietsreis plannen tot wat je meeneemt. Wat eet je en hoe plan je de overnachting?

Later kwam de inspiratie van medefietsers. Samen praten over een gedeelde hobby zorgt als vanzelf voor mooie gesprekken. Dat vinden anderen weer leuk om te horen.

De gesprekken met Paul Benjaminse en Hans Reitsma zijn me enorm bijgebleven. Beide zijn routemakers en een begrip in fietsvakantieland. Iedereen heeft wel eens een route van Benjaminse of Reitsma gereden. Ook ik, de eerste fietstochten na Berlijn, deed ik met de boekjes van Paul Benjaminse. Het waren de fietstochten naar Parijs en Rome. En later naar Bern en naar de Riviera.

Om hen te interviewen, dichtbij deze grootheden te zijn, maakte indruk.

Ook de verhalen van Frank van Rijn, de eerste wereldfietser allertijden, die zijn leven in het teken van het fietsreizen zet en daarover schrijft is gedenkwaardig.

Solo fietsers die vanaf, of naar Azië fietsen, zij maken indruk om niet alleen hun fysieke prestaties, maar ook hun lef en mentale kracht.

Je bent zelf ook weer op pad gegaan, vertel eens…

De afgelopen weken ben ik in Zweden geweest en kon ik daar een fietstocht maken. Ik zag op tegen het weer, zou het regenen en koud zijn? Vaak ging ik naar Zuid-Europa in het voorjaar, maar nu, begin mei, zou ik naar Stockholm fietsen. Zo noordelijk was ik nog niet geweest en Zweden kende ik niet als fietsland. Maar de verhalen van anderen waren altijd positief en dit jaar was het moment daar.

Ik maakte zelf een fietsroute van Malmö in het zuiden naar Stockholm en verder naar Göteborg. Het weer was geweldig; eerst nog koel maar voornamelijk droog.

Halverwege Stockholm zei een campingbaas dat het in Stockholm de komende dagen ging sneeuwen. Maar gelukkig, toen ik aankwam was het 24 graden en volop zomer! En onderweg de natuur, volop ruimte en rust. Grote meren en bospercelen, glooiend landschap en volop voorjaar.

Fietsen in Zweden van Malmo naar Stockholm hier in Östra Genastrop

Fietsen in Zweden van Malmo naar Stockholm hier in Östra Genastrop

Prachtige wegen en campings met keukens; prima faciliteiten. Ik deed onderweg ook nieuwe ideeën op voor het maken van nieuwe fietstochten. Dus ja, Zweden was top en ik kom zeker terug!

Heb je een leukste tip voor een fietsroute van een week?

Ja, die heb ik zeker. Het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel kilometer je per dag wilt rijden. Ik ga altijd uit van 6 uur per dag fietsen, met een snelheid van 15 km per uur. Dan fiets je 90 km per dag.

In een weekje fietsen rijd je dus gemakkelijk zo’n 500 a 600 km. In Nederland denk ik dan aan het Rondje Overijssel. Een nieuwe route langs de provinciegrenzen die ik zelf heb gemaakt en erg divers is qua landschappen en je brengt op een stukje Nederland waar je misschien nog niet bent geweest.

Andere tips? De Midden-Nederland-route is ook mooi van Den Haag naar Enschede, of de Stedenroute van Amsterdam naar Brussel.
Allemaal in een week goed te doen.

En in de zomer? Lekker langs de kust fietsen op de LF1, of een Rondje Zeeland, of Friesland.

En wil je naar het buitenland? En wil je het eens proberen? De route van Eindhoven naar Parijs fietsen is een toproute.
Kijk maar op Fietskriebels.com voor alle info.

fietskriebels.com
podcast fietskriebels
Instagram fietskriebels

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *