Hoe word je een webdesigner?

Veel bezoekers van html-site hebben iets met websites maken. Van sommigen is het de grote droom om webdesigner te worden. Ook al zijn er al veel professionele webdesigners, toch is er ruimte voor nieuwe mensen die zich in deze branche begeven. Maar hoe word je nu een goede webdesigner?

Je moet er in ieder geval niet te gemakkelijk over denken. Tien jaar geleden kon je misschien met de kennis van HTML en een grafisch programma erbij gemakkelijk webdesigner worden, tegenwoordig moet je wel wat meer in huis hebben dan een simpele pagina in elkaar flansen.

Slechte websites

Aan de andere kant verbaas ik me iedere dag weer over wat er aan websites te zien is op het internet. Ooit heb ik een artikel geschreven over ‘Hoe maak je een slechte website‘. Helaas zijn deze websites nog steeds de dagelijkse praktijk.

Vier eerste stappen

Maar goed er zijn een paar manieren om je te gaan voorbereiden op het bestaan als webdesigner.

1. Maak veel, heel veel websites.
2. Lees boeken over webdesign
3. Volg een goede cursus
4. Wordt lid van enkele forums en help anderen

Ervaring opdoen

Bovenstaande suggesties hebben nog niets te maken met het daadwerkelijke vak van webdesigner. Deze zaken helpen je op weg om na te gaan denken over hoe je jezelf kunt profileren. Het gaat er in het begin om dat je heel veel ervaring opdoet. Deze ervaring doe je op door zelf veel te maken, het liefst voor anderen, zonder dat je er veel geld voor vraagt.

Boeken lezen

Ervaring doe je ook op door boeken te lezen en te zien hoe anderen iets maken. Ik ben zelf ook nog eens lid van .net, een Engelstalig magazine waarbij je ontzettend waardevolle informatie krijgt van ‘grote’ designers.

Cursus volgen

Een goede cursus kan je helpen het maken van een website op een goed gestructureerde manier te doen, daarnaast staat het op een CV ook beter als je laat zien dat je actief bent (geweest) in het bijhouden en verbeteren van je kwaliteiten. Tegen de tijd dat je een cursus doet kun je de tijd die je er in steekt en het geld wat je er voor betaalt allemaal gebruiken om te bewijzen dat je daadwerkelijk een bedrijf hebt of wilt starten.

Met een goede cursus bedoel ik wel echt een goede cursus en niet van de flut cursussen die vaak worden aangeboden. Je moet kwaliteit gaan leveren en daar mag je echt wel in investeren.

Expertise opdoen

Op forums kun je ook weer leren om je expertise uit te breiden, daarnaast maak je jezelf bekend aan anderen. Zaken die je op een forum oplost kun je later weer gebruiken bij het oplossen van je eigen problemen, maar daarnaast ga je jezelf etaleren als expert op een bepaald gebied en dat kan nooit kwaad.

De volgende stappen

Wanneer je vervolgens besloten hebt om de volgende stap te maken, is er nog wel een en ander aan voorbereiding nodig. Hierover heb ik al een tijd geleden het artikel ‘Webdesigner worden‘ geschreven. Denk bij je voorbereiding aan het bezoek aan de Kamer van koophandel, de belastingdienst en de bank.

Forums over het starten van een bedrijf bezoeken is nooit weg. Het is bewezen, goed voorbereide starters hebben een grotere kans op slagen dan slecht voorbereide mensen.

Hoe verder?

In het volgende deel wil ik ingaan op de te nemen stappen na deze voorbereidingsronde. Ik hoop in een serie van artikelen je te helpen om webdesigner te worden.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!

6 Reacties

Voeg toe →

 1. Maar het belangrijkste is nog altijd:

  Interesse 🙂

 2. Interesse is idd erg belangrijk 🙂

 3. Artikel is goed, maar nog wel echt volgens de oude media geschreven.

  Boeken? e-books en tutorials!

  Cursus? online tutorials en artikelen!

  Ik en volgens mij vele anderen, heb nog nooit betaald om iets te leren van webdesign. Dat is juist het mooie van dit vak. Webdesigners helpen elkaar met gratis sources.

  Enne, punt 1:
  NEE NEE NEE! Dat is dus echt fout. GEEN WEBSITE MAKEN VOOR ANDEREN EN ER GELD VOOR VRAGEN!!!

  Maak websites voor jezelf. En alleen dat.

 4. @hierboven
  Boeken zijn nog steeds het beste. e-reader is heel leuk en aardig, maar ik kan sneller iets in mijn boek opzoeken.
  Ik ben nu wel heel erg fan van Lynda.com, dan zie je ook wat er gebeurt in een filmpje en met de oefeningsbestanden kan er niets mis gaan 🙂

  Het is natuurlijk makkelijker als je wel betaald, dan hoef je niet steeds te zoeken 🙂

  Boeken zullen nooit een oude media worden, zelfs niet met e-readers (wat je eigenlijk een boek kan noemen)

 5. Wat ik met boeken heb en daarom ook nooit 1 heb gekocht, naast de boeken voor mijn studie.
  Is dat ik er niks mee kan. Alles wat er in de boeken staat kan ik op het web vinden in de vorm van artikelen of tutorials.
  Daarnaast kan ik het nog gelijk copy and paste doen ook. Terwijl je bij een boek alles moet overtypen. Vaak zit er wel een CD bij, maar dan moet je toch weer meer moeite doen.

  Daarom zei ik dat je veel beter tutorials of artikelen kan volgen. Dan boeken kopen.
  Even in google intypen wat je wilt en binnen 1 seconde heb je het antwoord.

  Leuker kunnen we het maken, makkelijker ook.

  (vind dat trouwens echt de meeste slechte slogan ooit van de Belastingdienst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *