Press "Enter" to skip to content

HTML? CSS? WordPress? Wat moet ik nu leren?

Een website leren maken, een website bouwen. Als je op Google gaat zoeken dan gaat er een wereld met afkortingen open waar je eng van wordt.
Misschien ben je op die manier wel op deze site terecht gekomen. Je kreeg in de gaten dat je iets moest weten van HTML,
dat je iets moest leren over CSS. Dat je een website maakt met WordPress, dat iedereen een blog kan beginnen, een website kan maken zonder technische kennis.

In dit artikel probeer ik je kort uit te leggen wat HTML is, wat CSS is en wat dit allemaal te maken heeft met websites maken.

Omdat een groot deel van de websites tegenwoordig draait op WordPress, vertel ik je daar ook wat over zodat het plaatje compleet is.

Vervolgens kun je zelf de afweging maken op welke manier je verder wilt en kunt gaan.

HTML

De basis van iedere website is dus HTML. Wanneer je een website gaat maken begint dat met HyperText Markup Language. Deze code zegt tegen een browser wat er getoond moet worden. Tegenwoordig is het de bedoeling om dit zo te doen dat een website logisch in elkaar zit. Dus bijvoorbeeld een koptekst, dat is de belangrijkste tekst van een website. De footer is de onderkant van je website en aside is de zijkant.

De code voor een heel simpele website ziet er als volgt uit:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
<html>
  <head>
    <title>Mijn eerste webpagina</title>
  </head>
 
  <body>
    De inhoud van mijn eerste webpagina.
  </body>
</html>

Wanneer je dit opslaat in een tekstbestand (niet in Word, maar in bijvoorbeeld kladblok), en dan opslaan als .htm, dan heb je je eerste website gemaakt. Hoe je dat precies kunt doen lees je in HTML en CSS voor beginners.

CSS

Hier maak je ook voor het eerst kennis met CSS. Waar HTML gaat over de opzet van je website, de structuur zeg maar, daar gaat CSS (afkorting voor Cascading Stylesheets) over de opmaak, het uiterlijk van je website.

Om een voorbeeld te geven. Wanneer je een koptekst maakt, dan is de opzet:

1
<h1>Dit is een koptekst</h1>

Als je echter de koptekst rood wilt hebben dan zet je in je CSS:

1
h1 {color: red;}

Dit is natuurlijk heel simpel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.
Wanneer je dit zelf wilt kunnen is het dus aan te raden HTML en CSS te leren.

Maar tegelijkertijd kiezen veel mensen die een website willen ervoor zich helemaal niet in te laten met HTML en CSS. Ze willen gewoon een website en hebben helemaal geen zin in al dat technische gedoe.

WordPress

Zij kiezen ervoor een website op te zetten met WordPress. Dit is een systeem waarmee je een kant en klare website hebt aan de voorkant en een beheersysteem aan de achterkant. In dit beheersysteem typ je dus een artikel en in de website verschijnt dit artikel op een webpagina. Het voordeel is dat deze webpagina er altijd hetzelfde uitziet, ook als je weer een nieuwe maakt.

Toen ik startte met mijn eerste website moest ik alles met de hand doen, iedere keer als ik een nieuw artikel had kopieerde ik het hele html document en daar plaatste ik dan de nieuwe content in. Een hoop gedoe wat nu niet meer aan de orde is.

Ook voor deze website gebruik ik dus WordPress. HTML en CSS lijken dus niet meer nodig te zijn.

HTML en CSS leren? Of toch niet?

Toch raad ik je aan om wel HTML en CSS te leren. Gewoon omdat je dan weet wat er gebeurt. Je kunt het vergelijken met een auto. Wanneer je een auto koopt en je weet hoe je er benzine in moet gooien, hoe je olie kunt verwisselen en als je een lekke band hebt, hoe je die moet vervangen scheelt je dat gewoon een hoop geld en tijd.

Je weet door je kennis van HTML en CSS waar je zaken moet vinden, wat er als het ware onder de motorkap gebeurt.

Onder de motorkap van een website met HTML en CSS
Onder de motorkap van een website met HTML en CSS – Vetatur Fumare

Met een beetje meer dan gemiddelde kennis moet het zonder veel problemen mogelijk zijn je eigen WordPress thema te maken. Voor de meeste is het kunnen aanpassen van een beetje CSS al de moeite waard en de meeste WordPress thema’s hebben daar ook de mogelijkheid toe en dan is het wel zo handig dat je een beetje weet wat je daar in moet zetten!

En het mooiste is dat je er echt geen vieze handen van krijgt, in tegenstelling tot het verwisselen van je olie…

Afbeelding bovenaan: baldiri

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *