Press "Enter" to skip to content

Janou Zoet

Janou is enthousiast fotografe en gebruikt naast professionele apparatuur ook gewoon haar smartphone. Hier heeft ze zelfs een hele blog omheen gebouwd: Foonfoto. Ik stelde haar wat vragen,

Je bent fan van foto’s maken met de iPhone, hoe komt dat zo?

In het dagelijks leven ben ik freelance foto- en videograaf en tekstschrijver. Ik werk met professionele Canon apparatuur. Super kwaliteit om mee te fotograferen natuurlijk, maar het zijn nou niet de meest makkelijke camera’s om altijd bij je te hebben. Ze passen niet in mijn jaszak zeg maar.

Een smartphone wel. Je hebt hem altijd bij je en hebt bij het fotograferen geen gedoe met losse lenzen of instellingen als diafragma en sluitertijd. Lekker simpel, gewoon point and shoot en het beste ervan maken. Dat vind ik er zo leuk aan; het hangt echt af van jouw creativiteit of het een mooie foto wordt.

Als je foto’s wilt gaan maken met je telefoon waar let je dan op?

Er zijn een paar simpele trucs om het beste uit je smartphone camera te halen, dus daar begint het mee. Tikken op je scherm bijvoorbeeld, om ervoor te zorgen dat je telefoon op het juiste punt scherp stelt. Verder probeer ik te letten op de compositie: waar in het plaatje zet ik mijn onderwerp? En ik let altijd op het licht.

Waar komt het licht vandaan, sta ik niet tegen de zon in te fotograferen bijvoorbeeld.

Je maakt foto’s en schrijft erover, waar haal je de inspiratie vandaan?

Social media is mijn grootste inspiratiebron voor fotografie. Een jaar of 4 geleden ben ik begonnen met Instagram. Daar zitten zoveel inspirerende fotografen op, ook veel smartphone fotografen. Een paar jaar geleden mocht ik Eelco Roos interviewen, een Nederlandse smartphone fotograaf met meer dan 450.000 volgers op Instagram.

Hij zei: ‘zoek een foto die je heel mooi vindt en probeer die eens na te maken.’ Dat is echt een super tip. Het gaat niet om iemands werk te kopiëren, maar om ervan te leren. Want als je een foto probeert na te maken, dan weet je pas wat ervoor nodig is om die foto voor elkaar te krijgen.

Welk licht is heb je nodig, welk standpunt van jou als fotograaf, hoe bewerk je je foto achteraf? Heel leerzaam.

Voorbeeld van een van de foto's van Janou
Voorbeeld van een van de foto’s van Janou

De inspiratie voor mijn blog artikelen haal vooral ik uit de dingen waar ik zelf tegenaan loop. Ik ben ook maar gewoon iemand die veel foto’s met een smartphone maakt en daar iedere keer weer nieuwe dingen in ontdekt. Dan sta ik bij een concert en denk, hoe maak je in dit donkere licht nou goeie foto’s met een telefoontje? Dan ga ik dingen uitproberen en de tips zet ik op mijn blog. Of ik zie een interessante app, of leuke gadgets. Artikel ideeën genoeg in ieder geval!

Je bent fan van Instagram, waarom?

Omdat het een social media kanaal is waar het puur om de foto’s draait. Er worden zoveel mooie, creatieve foto’s gepost op Instagram, hartstikke inspirerend. Sommige mensen hebben een hele herkenbare eigen stijl, of een specifiek onderwerp, dat vind ik echt knap.

Maar ik vind Instagram nog steeds een grote ontdekkingstocht hoor. In drukke tijden komt het er soms een tijdje niet van om foto’s te posten, dan raak je de aandacht van je volgers ook een beetje kwijt. Sinds kort ben weer echt actief op Instagram en heb er weer helemaal lol in.

Het blijft gaaf om je foto’s te delen met mensen wereldwijd die ook van fotografie houden. Het enthousiasme werkt aanstekelijk.

Van wat of wie zou je absoluut nog eens een foto willen maken?

Pfoe, er staan nog veel ideeën en plannen op de to-do list! Ik wil mij in het algemeen meer gaan richten op portretfotografie. Mensen fotograferen vindt ik echt geweldig; zoeken naar een uitdrukking, naar een stukje karakter wat terugkomt in de foto. Maar ook de kunst van mensen op hun gemak stellen, zodat ze zich vrij voelen bij jou als fotograaf.

Het lijkt mij gaaf om dat ook met een smartphone uit te proberen. Ik kan me voorstellen dat mensen zich makkelijker openstellen als je een smartphone gebruikt in plaats van zo’n grote lens voor hun neus.

Voorbeeld van Foon foto, Janou Zoet
Voorbeeld van Foon foto, Janou Zoet

Is het niet jammer dat we ons suf fotograferen, maar dat we er weinig mee doen? Of zie je dat anders?

Ja en nee. Doordat we nu digitaal fotograferen en opslaan, heb je inderdaad minder snel de neiging om even lekker foto’s terug te kijken. Vroeger pakte je een fotoboek, nu staar je naar een computerscherm. Dat is toch anders he.

Aan de andere kant zijn er nu zoveel andere mogelijkheden om je foto’s met de wereld te delen. Instagram, Facebook, Pinterest. Ik heb het gevoel dat we nu juist meer met onze foto’s doen dan vroeger. Door de mogelijkheid van social media hoeven je foto’s niet meer onder een laag stof te eindigen, maar staan ze voor altijd online.

Wat is de ultieme foonfoto tip die je absoluut moet delen?

Laatst zag ik een geweldige quote van Pablo Picasso:

Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.

Je kan leren over compositie, over lichtgebruik, over je apparatuur, over indeling en bewerking.

Maar uiteindelijk draait het om wat jijzelf mooi vindt. Het is jouw feestje. Wees niet bang om dingen uit te proberen en doe wat extra moeite voor een foto. Klim op dat hekje, of zet de auto even langs de weg als je een mooi plaatje ziet. Je zal zien dat het geweldige resultaten oplevert.

foonfoto.nl
instagram.com/sweetsphotos
facebook.com/foonfoto

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *