meneer simmering

Menu Close

Je website vernieuwen in 2011?

Vernieuw je website in 2011Misschien is het wel een van je goede voornemens om je website eens een vernieuwing te geven in het nieuwe jaar. Iedere dag verschijnen er vernieuwde en ververste websites en als je website wat gedateerd wordt, dan is 2011 wellicht het jaar om daar eens verandering aan te geven. Als je dat gaat doen, hou dan rekening met een aantal actiepunten waarmee je aan de slag kunt gaan.
Heb je echt geen benul van HTML en CSS, dan is het nu een goed moment om dat te gaan leren. Op die manier kun je twee vliegen in een klap slaan. Je kunt je eigen website redesignen en je leert er wat bij.

Denk na over de doelstelling van je website

Ik heb de afgelopen weken enkele websites opgeleverd waar niet of in beperkte mate was nagedacht over het doel van een website.
Dus probeer de doelstelling van je website, of te bedenken, of te vernieuwen. Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben dat je mensen informeert, dat ze gaan klikken op advertenties, of dat ze zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

In alledrie de gevallen moet je je bezoekers op een andere manier benaderen.

Analyseer je bezoekers

Veel websites hebben op de een of andere manier wel ergens statistieken die ingekeken kunnen worden. Google Analytics is een bekende, maar wellicht heeft je webhost standaard al enkele statistieken programma’s bij je website geinstalleerd.

Uit je statistieken is heel veel informatie te halen. Waar komen mensen binnen, hoe lang blijven ze, welke pagina’s worden veel bezocht en welke juist niet.

Al die informatie kun je gebruiken om je website te verbeteren. Is een bepaald onderwerp populair dan kun je daar meer over schrijven. Slaat een ander onderwerp niet aan, schrijf daar dan niet meer over. Pagina’s die goed scoren zet je meer in de spotlights enzovoort.

Kies voor een passend design

Een design mag af en toe wel eens een update krijgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Het ene onderwerp leent zich meer voor een splinternieuw design dan het andere. Er staat ongeveer 2 tot drie jaar voor een design, daarna gaan onderdelen er verouderd uitzien.

Ik heb het dan niet over kleine aanpassingen, maar over een nieuwe uitstraling voor je website. Overweeg daarbij ook eens om er door een extern iemand naar te laten kijken. Wellicht kun je het bouwen zelf, maar heb je niet zoveel met designen.

Een design moet wel uitgaan van de doelstelling die je hebt voor je website. Als je doel is dat er bij een nieuwsbrief aangemeld moet worden dan is het wel handig om dit prominent in beeld te laten komen.

Hou je aan de nieuwe standaarden

Je website vervolgens maken met nieuwe standaarden is wel zo handig. Dan kan het weer een paar jaar mee. Zorg er dan wel voor dat de onderdelen ook echt werken in alle browsers. Je kunt een fraaie CSS3 applicatie invoegen in je website, maar dan loop je wel het risico dat deze niet werkt in heel veel browsers.

HTML5 wordt de nieuwe standaard, maar werkt nog lang niet op alle computers. Hou daar wel rekening mee. Zorg dat je weet wat je doet en ga niet zomaar iets doen omdat je mee wilt doen met de nieuwste trends. Kies dan gewoon voor HTML4.01 strict en CSS2, je weet dan zeker dat de meeste browsers ondersteunen wat je wilt laten zien.

Update je content

Kijk goed naar artikelen die je langere tijd geleden hebt geschreven. Zijn deze nog wel up-to-date en actueel? Gebruik je nog wel de juiste methodieken. Pas zaken en en herschrijf artikelen. Gooi artikelen niet gelijk weg, maar geef aan dat onderdelen wellicht verouderd of achterhaald zijn.

Let goed op SEO

Ga je veranderen, zorg dan dat je zoekmachine optimalisatie meteen goed toepast. Met 20% van de technieken kun je 80% rendement bereiken.
Deze technieken kun je bijvoorbeeld vinden in 20 SEO tips voor beginners

Vergroot de interactie met je bezoekers

Tenslotte is een redesign het moment om meer te gaan communiceren met je bezoekers. Bijvoorbeeld door reactievelden toe te voegen. twitterbuttons op je pagina te zetten en friendfeeds te maken. Allemaal manieren om te communiceren met je bezoekers die zich daardoor wellicht meer betrokken voelen bij je website!

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!