Joop Wolters

Joop Wolters, Docent op het CIOS en ondernemer met Plek-C. Zoals hij zichzelf beschrijft op zijn website: ondernemend, verbindend en creatief. Reden genoeg om hem eens aan de tand te voelen over zijn drijfveren.

Plek-c, mooi concept! Leg eens uit wat het is en waar jij voor staat!

Plek C, met de C van commitment, challenges, comfortzone, connection, maar bovenal creativiteit. Ik sta momenteel 14 jaar voor de klas in het MBO, de laatste 10 jaar op CIOS Sittard en geef ik alleen les aan niveau 2.

Joop Wolters Plek-C

Joop Wolters Plek-C

De meest fantastische doelgroep die me elke keer uitdaagt om iets te doen met één van de bovenstaande c’s. Ik heb mij, samen met een aantal collega’s de afgelopen jaren enorm hard ingezet voor Serious Request, onder de naam Serious CIOS (kijk maar eens op Youtube).

Wij wilden heel graag dat onze niveau 2 leerlingen zich voor een dag een held voelden, we wilden succesbeleving creëren en laten zien dat #datkannooit niet bestaat.

5 jaar op rij hebben we de meest bizarre 24-uurstochten door het land georganiseerd waarbij we met de studenten, maar ook met collega’s fysiek en mentaal naar de grens gingen. Dit bracht zoveel teweeg binnen ons team in teambuilding, vorming, in commitment en het leren denken in oplossingen, dat is niet te beschrijven.

Voor mij is daar de term #socialteambuilding ontstaan.

Namelijk het maken van een gemeenschappelijke herinnering waarbij je je inzet voor een ander.

Doordat ik in deze 5 jaren bij veel bedrijven ben geweest om de verbinding te maken, merkte ik dat ik toch wel behoorlijk ondernemend was en dus ben ik dit gaan combineren met mijn baan als docent. Kortom, ik wil mensen en teams in beweging brengen, laten zien dat #datkannooit niet bestaat en dat je samen veel kan bereiken.

Missen we niet ongelooflijk veel creativiteit in het onderwijs en hoe zou dat mogen verbeteren?

Ik denk dat er veel verschil zit in mate van creativiteit. Bij ons op de opleiding is er veel beweging momenteel, er gebeurt veel, men wil veranderen.

Maar zoals bij elk veranderingsproces gaat dat niet van vandaag op morgen en dus heb je pioniers nodig, collega’s met een hoge mate van creativiteit, maar ook van elkaar op aan kunnen, Ja zeggen is ook JA doen en elkaar aanspreken als het even niet zo goed gaat.

Op die manier creëer je een enthousiast team dat open staat voor nieuwe dingen. En ik denk dat ik vanuit mijn hart en vanuit mijn ervaring, met tal van praktijkvoorbeelden hierover kan vertellen. Ik verander daarmee niks, behalve wellicht weer 1 procent in de mindset van de toehoorders.

Website Plek-C

Website Plek-C

Je zegt op inspirerende wijze voor een groep leerlingen te staan, hoe dan?

Een erg leuke vraag, die het beeld kan doen ontstaan dat ik mezelf erg goed vind. Ik doe zoals ik ben en ik werk graag met mensen om mij heen die energiek zijn.

Maar het allerbelangrijkste is dat je de kunst van het informele contact met leerlingen beheerst.

Als die klik er is, dan loopt je les natuurlijk niet vanzelf, maar dan heb je ze wel gevangen. En ja, wat is dan inspirerend, ik maak een dolletje, geef ze vertrouwen, ben adrem dus ik kan redelijk goed inspelen op onverwachte situaties en ik houd me aan de afspraken die ik met leerlingen maak.

Practice what you preach en dan doe de dingen die je leuk vindt.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in een klein team zit waarin we heel veel plezier hebben samen, een gedeelde visie en verantwoordelijkheid hebben en we open zijn naar elkaar.

En dat krijgen we ook terug van leerlingen, dus ik denk dat ik geïnspireerd raak door mijn collega’s.

Waar wil jij zijn over 10 jaar?

Over 10 jaar wil ik graag in 2027 zijn. Op dit moment geniet ik van de 2 dagen die ik voor plek-c.nl werk. Even los van de onderwijsstructuur, de grenzen van mijn ‘ondernemendheid’ worden op deze dagen even wat opgerekt en ik ontwikkel mezelf op een heel ander vlak als in het onderwijs.

De dagen op school zijn daardoor ook goed in balans. Het werken in het toffe team, de eerlijkheid en primaire karakter van mijn studenten laten mij van binnen glimlachen en het begeleiden van Young professionals is stiekem toch wel heel gaaf.

Dus de combinatie van onderwijs en ondernemen is er eentje die ik meer mensen gun. Volg je hart en doe waar je energie van krijgt.

Vond je dit een leuk artikel? Elke week verstuur ik naar meer dan 400 leden '#spoorleven', speciaal voor de liefhebber van treinen en trams! Ook uitproberen? Meld je hieronder aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.