Press "Enter" to skip to content

Joyce Sint Nicolaas

Ze woonde in New York en is helemaal verliefd op deze stad. Terug in Nederland heeft ze zichzelf beloofd minimaal twee keer per jaar de stad te bezoeken. Ondertussen schrijft ze met passie over deze stad op haar blog JSNY, we maken kennis met Joyce Sint Nicolaas.

New York, je bent fan, wat heeft het virus veroorzaakt?

Tijdens mijn eerste vakantie naar New York, in 2008, was ik meteen ‘hooked’. Nog vóór Airbnb bestond, huurden we (toen mijn vriend, nu mijn echtgenoot) rond Oud & Nieuw een klein appartementje in de East Village.

Door boodschappen op vaste plekken te doen, de buren te groeten en de buurt steeds beter te leren kennen, voelden we ons algauw een klein beetje New Yorkers. “Als ik hier toch eens zou kunnen wonen”, schoot het tijdens die reis vaak door me heen.

Later ging ik weer eens terug in de zomer en toen was dat gevoel weer heel sterk aanwezig. Weer een paar jaar later kregen mijn man ik dé kans om er voor langere tijd naartoe te gaan. Hij werd toegelaten tot het MBA programma van Columbia University en als vrouw van en daarmee ‘better half’ ging ik natúúrlijk mee!

Wat mis je het meest nu je in Nederland woont?

Zóveel! Het meest mis ik het gevoel dat je elk moment iets leuks en nieuws kunt beleven. De vibe dat alles mogelijk is! Het is een ongelooflijk cliché, maar het is wel echt NYC. Ik woon in Den Haag en werk gewoon de hele week, dan beleef je toch een stuk minder avonturen.

Verder mis ik het bizar grote aanbod aan restaurants en take-outs, de immense wolkenkrabbers en kaarsrechte avenues, het ‘park’, oftewel Central Park, de bijzondere ontmoetingen met random New Yorkers, onze grote internationale vriendenkring en de energie die er heerst.

Er zijn vast ook donkere kanten aan het wonen in deze stad…

Zeker! Ze is de kloof tussen rijk en arm enorm. Als toerist heb je dat op Manhattan niet zo snel door denk ik (op de enkele bedelende zwerver na), maar kom je in bepaalde wijken buiten het toeristische Manhattan, dan vind ik de VS eerder lijken op een ‘Tweede Wereld’ land.

new york

Die rijkdom is verder weer van ongelooflijk grote invloed op de kansen in je latere leven, want het stelt je bijvoorbeeld in staat goed onderwijs te betalen en dat is weer essentieel om enigszins iets van je carrière te maken in de VS.

Hoe ga je daarmee om dan?

Vooral je ogen niet sluiten voor het systeem, maar je erin verdiepen. Daar leer je ook weer heel veel van!

Verder, en dat is echt een first world problem hoor, vond ik gezond en betaalbaar boodschappen doen altijd een hele opgave. Hoe gezonder, hoe duurder, lijkt het soms wel in Amerikaanse supermarkten. Heel frustrerend!

Je schrijft ook voor MNHTTN.com kun je daar wat meer over vertellen?

MNHTTN.com is een platform met geweldige content over New York, samengesteld door New York liefhebbers en kenners zoals ik.

Regelmatig brengt MNHTTN een gratis online magazine uit, dat bómvol tips en inspiratie staat. De magazines zijn perfect te lezen op je smartphone of tablet, ideaal voor in het vliegtuig op weg naar NYC!

Stel dat ik dit najaar naar New York vlieg, wat mag ik absoluut niet missen?

Afgelopen voorjaar is het panorama deck (One World Observatory) van One World Trade Center geopend. Met z’n 541 meter meter is het uitzich fe-no-me-naal. Koop je kaartje vooraf online en kies wel een heldere dag uit.

Ga je ooit terug in deze stad wonen of blijf je toch een beetje Nederlandse?

Wie weet! Ik sluit zeker niet uit dat we er ooit voor langere tijd terugkeren, al realiseer ik me wel dat je niet moet proberen het exacte leven zoals we dat leefden te kopiëren.

Foto New York: faungg.wix.com/photography

One Comment

  1. Marco Marco 25 augustus 2017

    Wat goed dat ik hier MNHTTN heb ontdekt. Daar staan echt leuke tips in.
    Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *