Mark Janssen – Op avontuur in een 4×4

Mark Janssen ging ooit met een vriend op stap om wat te ‘Greenlanen’. Met een 4×4 terrein auto bosweggetjes en andere minder goed begaanbare wegen berijden en zo je weg vinden. Deze uitdaging heeft de bodem gelegd voor zijn huidige bedrijf 4×4 discoverytravel. Reizen met je 4×4 terreinauto in gebieden die daar uitermate geschikt voor zijn, zoals Portugal, Marokko en Kirgizië om maar wat te noemen.

Hoe ben je erbij gekomen, 4×4 self drive tours te gaan organiseren?

In eerste instantie begon ik dit te doen samen met een vriend. Dit was eigenlijk meer hobbymatig en ik bedacht me gaandeweg dat ik dit als werk wilde gaan doen. In 2015 organiseerde ik mijn eerste reis.

Mensen deden vroeger mee aan de Camel Trophy en zij staken daar enorm veel tijd en energie in. Dat zette mij aan het denken. Blijkbaar is voor dat soort dingen een markt. Maar daarin wilde ik niet over 1 nacht ijs gaan. Als eerste onderzocht ik of er op dit gebied meer aanbod was. Dat was er, wat voor mij aantoonde dat er een markt was.

Daarbij, ik had maar 1 reis in mijn aanbod, door Portugal. Dat is nogal weinig, zeker gezien het feit dat Portugal ver weg is en je dus al een eind moet rijden met je eigen auto voordat de trip goed en wel begonnen is. Ik wilde een groter portfolio met meer keuze voor eventuele klanten.

4x4 tocht in de Pyreneeën

4×4 tocht in de Pyreneeën

De moeilijkheid is echter dat je veel tijd en geld moet steken in het verkennen van een nieuwe trip, en dat levert in eerste instantie niks op.
Het tweede probleem was dat ik me afvroeg hoe ik de wereld kon laten weten dat ik er ben, dat mijn bedrijf bestaat.

In Duitsland wordt elk jaar de Abenteuer un Allrad Messe georganiseerd. Ik wist dat ik daar moest gaan staan. Ik had de autoreizen alleen maar op papier staan en besloot een loterij te organiseren. De 221ste deelnemer zou een reis winnen. Ze moesten daarvoor hun naam en emailadres achterlaten. Zo vergaarde ik een heleboel namen en adressen van mensen die in principe in zo’n reis geïnteresseerd zijn.

De 221ste deelnemer heeft overigens nooit gereageerd en ik heb toen de volgende genomen. Deze mensen waren zo blij met hun prijs. Ze zijn tot op vandaag klant van mij. Verder heb ik daar een hoop contacten aan overgehouden. Beurzen zijn in dat opzicht goede investeringen!

marokko 4x4 discovery Land rover

Marokko 4×4 discovery Land rover

Hoe plan jij dat een nieuwe reis of trip?

Eerst bedenk ik waar we naar toe willen gaan. Het moet leuk, mooi en interessant zijn en het moet toegestaan zijn om op onverharde wegen te rijden. Ik koop dan reisgidsen en kaarten en ga kijken of er anderen geweest zijn. Youtube is daarvoor natuurlijk een uitstekend middel.

Vervolgens ga ik de route tekenen met een programma. De etappes zijn ongeveer 100 kilometer lang. Daarbij moeten we uiteindelijk iedere dag bij een hotel of een camping uitkomen.

De volgende stap is dat ik het ga proberen. Soms kunnen dingen die ik bedacht had gewoon niet. Dan staat er een bord dat je ergens niet in mag. Of er is een smal paadje waar het niet lukt om met een auto te rijden.

Overigens pas ik routes steeds aan hoor. Ik kies nooit voor twee keer dezelfde route.

Klanten vinden het trouwens geweldig hoor als ik zeg dat we gaan experimenteren. Ze doen niks liever!! Dat experimentele rijden geeft mijn reizen wel iets speciaals. Niet veel andere aanbieders doen dat. Mijn reizen zijn niet in beton gegoten.

Hoe ga jij om met tegenslag?

Bij tegenslag is het zaak om vindingrijk te zijn, maar ook gewoon eerlijk tegen de klanten. Ik heb wel eens een klant beloofd dat we iets prachtigs zouden gaan rijden en toen bleek de weg weg te zijn. We konden er echt niet door. Het alternatief was 240 kilometer omrijden. Maar niemand klaagt over dit soort onverwachte gebeurtenissen. Dat hoort er bij!

Tegenslag die je raakt in het bestaan van je bedrijf, zoals nu de Corona crisis is natuurlijk veel lastiger. Dan bedenk ik bijvoorbeeld een e-roadbook als een soort virtuele reisbegeleider.

Overigens vinden de reizen die wij doen over het algemeen plaats in redelijk dunbevolkte gebieden. We kunnen goed afstand houden, iedereen zit in zijn eigen auto en we houden ons aan de regels.
Kirgizië is een land waar weinig besmettingen zijn geweest. Ik durf voor dat land mijn hand in het vuur te steken. Het is een leeg land met weinig mensen en het is er gewoon heel mooi!

Maar eerst zullen mensen weer vertrouwen moeten krijgen, dat ze hun baan houden bijvoorbeeld en dat het veilig is om te reizen. Pas dan zullen ze weer op reis gaan.

Tot slot, als je van je hobby je werk maakt is het geen hobby meer maar werk. Ik heb niet van mijn hobby mijn werk gemaakt. Maar ik doe werk wat ik enorm leuk vindt!

4x4discoverytravel.nl

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *