Met de trein naar Parijs, Slow travel

TER trein bij Amiens
TER - Haute de France trein bij Amiens. "Z 55637-38 (069M) à Amiens - 15 février 2019.jpg de Wikimedia Commons par BB 22385, CC-BY-SA 4.0"

De trein naar Parijs reed in 1963 ongeveer vijf keer per dag vanaf Amsterdam. Met wat overstappen in bijvoorbeeld Brussel kon je nog wat vaker naar de lichtstad.

Als je om 9 uur in de trein (TEE) stapte met de prachtige naam ‘Etoile du Nord’ dan was je om 14:35 uur op Gare du Nord en had je de rest van de middag om je hotel te vinden, rond te struinen en ergens een hapje te eten. Vijf en een half uur was je onderweg.

De dienstregeling in een spoorboekje uit 1963: trein naar Parijs

De dienstregeling in een spoorboekje uit 1963: trein naar Parijs

Inmiddels is er wel het een en ander veranderd. Elk uur vertrekt er een Thalys vanuit Amsterdam en de reistijd is ruim twee uur minder geworden, 3 uur en 20 minuten.

Toch vraag ik me soms wel eens af hoe fijn vroeger was, met toch meer de rust van het reizen… Je ging echt weg. Nu doe je er langer over om met de auto naar Groningen te rijden vanuit Zeeland.

Naar Parijs met de Thalys?

Parijs met de trein lijkt iedereen tegenwoordig met de Thalys ook te doen. Maar toch zijn er alternatieven voor deze reis. Je kunt er echt weer een slow travel reis van maken. Bedenk dan wel dat je het goed moet plannen, minstens een keer of vier moet overstappen en dat je geen zitplaats kan (of hoeft) te boeken.

TER Hauts de France

Het is de route via de regionale vervoerder van de SNCF, de TER – Hauts de France. Overstappen doe je in ieder geval in Lille en Amiens. De reistijd is iets langer… je doet er een uur of 3 over vanaf Lille Flanders en daar naar toe is de reistijd ook al vier en een half uur.

Maar dat is natuurlijk echt wel ‘slow travel’. Gewoon met normale treinen, niks sneller dan 140 kilometer per uur en je komt natuurlijk ook waar je moet wezen!

Stel dat je rond 10 uur vertrekt uit Amsterdam. De vertrektijd zetten we dan op 10:28 uur.
Na twee overstappen zit je in Lille Flanders

Dienstregeling De trein naar Parijs, Amsterdam naar Lille (Fl)

Dienstregeling Amsterdam naar Lille (Fl)

Helaas is de wachttijd in Lille bijna een uur. Je kunt natuurlijk even de stad in gaan. Optie is ook om naar Lille Europe te reizen en dan met de tram naar Lille Flanders.

Vanaf dit station is er een redelijk frequente verbinding naar Parijs op weekdagen. Op zaterdag rijden er maar 4 en op zondag 2, dus dan is deze rit niet aan te bevelen. Overstappen moet vrijwel altijd wel in Amiens, maar zoals je ziet in de dienstregeling hieronder is die overstap goed te noemen.

Lille naar Parijs, dienstregeling

Als je dus de trein neemt van 15:53 sta je net voor half zeven (na 8 uur reistijd) in hartje Parijs.
Snel? Nee dat bepaald niet. Leuk? Natuurlijk!!

Hoe zou jij de treinreis naar Parijs aanpakken?

Copyright foto bovenaan: “Z 55637-38 (069M) à Amiens – 15 février 2019.jpg de Wikimedia Commons par BB 22385, CC-BY-SA 4.0

Vond je dit een leuk artikel? Elke week verstuur ik naar meer dan 400 leden '#spoorleven', speciaal voor de liefhebber van treinen en trams! Ook uitproberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *