Soms krijg je een mooi pareltje thuisgestuurd. Een boek waarvan je eerst denk, we zien wel en als je het uit hebt weet dat dit het was, een pareltje, een fijn boek om mee op reis te gaan in je gedachten. Dat is een literair reisverhaal en ja eerlijk, ik hou er van!

Ik heb ook wel wat met treinen. Ook al zit ik voor mijn werk veel in de auto, heel af en toe moet ik de trein nemen om even weer dat gevoel te hebben, dat je kunt reizen op het ritme, de cadans van het spoor. Dat je niet op hoeft te letten, dat als het saai wordt je even je ogen dicht kunt doen. Dat je naar buiten kunt kijken, naar andere mensen. Dat wanneer je op een station aankomt een bekertje koffie kunt halen en weet, er komt altijd weer een volgende trein.

Maja Wolny – De Trein naar Tibet

Maja Wolny nam de lezers in Polen in 2020 al mee op avontuur naar Tibet, en inmiddels is het boek vertaald en mogen we ook mee op reis.
Door de binnenlanden van Rusland (in deze tijd iets minder voor de hand liggend) door China en op naar Tibet. Een gebied, eigenlijk een land, wat ontoegankelijk is, maar met o zo mooie verhalen.

Ten tijde van Alexandra David-Néels reizen stopten de internationale treinen uit Berlijn op het hoofdstation in de Warschause Aleje Jerozolimskie, dat nu niet meer bestaat. Ze is hier dus geweest, heeft door de buurt gelopen, heeft de winkeletalages bekeken terwijl ze wachtte op de expres naar Moskou.
Het is een zonnige septemberdag. Ik wacht op het centraal station op de trein naar Moskou.

Maja treedt dus in de voetsporen van het verhaal van Alexandra David-Néels. Een voor haar tijd moderne en vooruitstrevende vrouw die de wereld wilde zien anno 1925. In 1937 maakte ze de reis nogmaals.

Wat Maja haar boek zo bijzonder maakt is dat ze veel linken legt naar andere verhalen. Dat ze respect heeft voor andere culturen en geen oordeel heeft over waarom deze culturen anders omgaan met het leven.

Je gaat heerlijk mee op reis en voelt je bijna meedeinen op het ritme van de treinen. Je raakt als het ware bevriend met de mensen die Maja ontmoet, je raakt ontroerd als ze de Mount Everest in het ochtendgloren ziet schitteren.

Op dit indrukwekkende moment, in absolute stilte terwijl de zon boven de Everest opkomt, kan ik nog niet weten dat mijn cadeau Tenzin nooit zal bereiken. (…) Niemand in Tibet kan zeggen wat voor toekomst jongens met de naam Tenzin wacht.

De trein naar Tibet

Dit boek is te bestellen via
De Zwerver

Of Bol.com

 
Ontdek Antwerpen
Download dit gratis eboek met leuke insider tips voor je bezoek aan Antwerpen!

Ja, Graag opsturen!