Een pdf boek lanceren

In het tweede deel over het schrijven van een pdf boek gaan we in op de volgende drie stappen, de stappen rondom de lancering van je product. De eerste stappen lees je in het artikel ‘Een pdf boek schrijven in 6 stappen’.

Stap 4: Pre lancering

Het beste is om een maand uit te trekken voor de pre lancering. Een maand lang heb je dan de tijd om ervoor te zorgen dat de lancering probleemloos verloopt. Een aantal zaken moet dan geregeld worden.
– De betaling
Je moet betalingen kunnen ontvangen, maar ook kunnen teruggeven. Meestal staat er een termijn van dertig dagen ‘niet goed geld terug’ voor pdf boeken. De meest handige optie is het gebruik van Paypal. Een account is snel aangemaakt en met Paypal kunnen terugbetalingen eenvoudig worden geregeld. Zorg in dit geval wel voor een zakelijk account.
Daarnaast kun je met ideal laten betalen, dit kan natuurlijk rechtstreeks geimplementeerd worden, maar wellicht is Paypro een handige manier voor je. Paypro is een bedrijf wat betalingen regelt en afhandelt. Ook bij Paypro is er gebruik te maken van de niet goed geld terug garantie.
Beide manieren heb ik overigens gebruikt om de betalingen voor de cursus af te handelen, zonder problemen.

– Promotie
Je product moet natuurlijk gepromoot worden. Voor deze promotie heb je een aantal middelen in handen waar ik zo dadelijk specifieker op in ga. Het goed promoten van je product is namelijk essentieel voor het slagen. Denk bij het promoten aan een eenmalige aktiekorting als een klant vooruit betaalt, dus tijdens de pre lancering.

– Affiliates
Maak bekend aan anderen dat je een product gaat verkopen en dat ze je daarbij kunnen helpen. Eventueel met een gratis versie van je product of iets gelijkwaardigs. Via Paypro kunnen affiliates je product aan de man brengen. Jij hoeft je dan geen zorgen te maken over de afhandeling van het geld. Bedenk wel dat affiliates meestal gaan voor hoge provisies (tot 75%), maar dat je zonder affiliates deze producten weer niet zou verkopen. Voor pdf boeken is een provisie van 50% wel geaccepteerd. Dus als je je boek verkoopt voor 20 euro, dan gaat 10 euro naar de affiliate. Maar dit heb je natuurlijk zelf voor het zeggen.

– Nieuwsbrief
Door middel van je eigen nieuwsbrief, of die van een ander, waar meer leden te vinden zijn kun je je pdf boek aan de man brengen. Geef daarin aan wat de inhoud is, wat ze kunnen verwachten en verwijs naar je weblog. In de pre lanceringsfase is het van belang dat eventuele geïnteresseerden alvast op een voorintekenlijst komen te staan. Tijdens de lancering kun je hen dan overtuigen van jouw pdf boek.

– Blog
Je weblog is een belangrijk middel om je product te verkopen. Je kunt daarin al laten zien wat je te bieden hebt. Als je goede artikelen schrijft welke gratis te lezen zijn, hoe goed zijn de betaalde producten dan wel?

Stap 5: Lancering

Nu komt de stap waar je het allemaal voor gedaan hebt, namelijk de lancering van je pdf boek. Nu ga je het verkopen en kijken of mensen willen kopen wat je geschreven hebt. Het is belangrijk om de affiliates die zich al hebben aangemeld op de hoogte te stellen van de lancering. Je doet er goed aan om nu je pdf boek zoveel mogelijk te promoten.

Je weblog, je nieuwsbrief, twitter, linkedin enzovoort, allemaal kanalen om je pdf boek aan de wereld te laten zien. Het is in dit geval van belang dat je goed kunt aangeven wat de voordelen van je boek zijn. Waarom mensen het zouden moeten kopen.

Het kan slim zijn om een hoofdstuk gratis weg te geven als promotie. Je kunt in een video precies vertellen wat je boek aan inhoudt bevat en daarmee boor je direct een ander kanaal aan, Youtube.

In de eerste week kun je overwegen om een lagere prijs te verkondigen en aan te geven dat na de lanceringsweek de prijs omhoog gaat. Dat maakt de prikkel om te kopen wat groter, er zit haast achter. Psychologisch is bekend dat van uitstel, afstel kan komen.

Zorg dat alle onderdelen van het verkoopproces werken. Er moet een pagina maken waarmee je je bezoekers overtuigt, een landingspagina. Je moet een betaalproces hebben, die, als er betaald is doorverwijst naar een downloadpagina, dit is eenvoudig met paypal te doen. Verder moet er mail verstuurd worden waar de downloadlink nog eens instaat.

Je kunt overwegen om dit hele proces in een video vast te leggen zodat de koper elke stap al weet voordat hij tot de koop over gaat.

Natuurlijk moet de downloadlink goed werken en moet je een emailadres hebben waar mensen met klachten snel een reactie van terug kunnen krijgen.

Stap 6: Na de lancering

Het boek blijft te koop, misschien tegen een iets hogere prijs dan de lanceringsprijs. Als je dat namelijk tijdens de lancering bekend maakt, moet je dat natuurlijk ook doen, anders kom je niet geloofwaardig over.

Bij de niet-goed-geld-terug aktie kun je er van uit gaan dat 5% van de kopers het geld weer terug wil. Doe dit zonder te vragen waarom. Maak je daar niet druk over, dat hoort er gewoon bij. Als dit percentage heel hoog wordt dan kun je je afvragen of je wel een goede prijs-kwaliteit verhouding toepast.

Tenslotte, je weet natuurlijk nooit of een pdf boek een succes wordt. Dat merk je pas na de lancering. Maar als je succes hebt, geniet er dan ook van. Gebruik het geld dat je verdient om tijd te nemen om een nieuw pdf boek te schrijven. Wellicht dat het je ooit lukt om het als een parttime baan te gaan doen en dat zou toch mooi meegenomen zijn.

Veel succes bij het schrijven van een pdf boek!

Bjorn Simmering

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!

4 Reacties

Voeg toe →

 1. Waarom moet het altijd allemaal op geld gericht zijn?

  Ik heb een website omdat ik mijn verhaal wil houden en mensen wil inspireren en informeren.

  Niet om de portomonee van mijn bezoekers leeg te schudden.

 2. Dit verhaal gaat over manieren waarmee je datgene wat je met plezier doet, ook kunt omzetten naar betaalde arbeid.

  Ik sta zelf voor de klas, en dat doe ik met veel plezier, maar ik zou toch wel anders denken als ik vervolgens niet meer betaald zou krijgen met de mededeling, dat doe je toch voor je plezier.

  Ik beweer niet dat je je bezoekers van hun geld moet ontdoen, maar wel dat ze best mogen betalen voor een kwaliteitsboek.

  Jij bent vast wel lid van iets, krant of tijdschrift, tegen hen zeg je zoiets toch ook niet.

 3. @admin

  Daar heb je wel weer een punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *