Als webdesigner sta je voor de vraag of je jezelf per uur laat betalen of per project. Eerder zou ik geneigd zijn om te zeggen dat je je per uur moet laten betalen, maar is dit wel zo verstandig?

Per uur laten betalen

webdesigner tarief bepalenWanneer je jezelf per uur laat betalen heeft dat tot gevolg dat je ieder uur dat je werkt in rekening kunt brengen. Of je nu snel of langzaam bent, dat maakt niet uit. Wanneer een project nieuw voor je is kun je veel uren in rekening brengen. Als een project bekend voor je is dan heb je minder uren nodig. Wat je wel moet bedenken is dat niet alle uren te declareren zijn bij de klant. Onderzoek doen, vakliteratuur bijhouden en de administratie regelen, deze uren kunnen niet bij de klant worden gelegd. Ga er vanuit dat ongeveer 70% van de uren je inkomen moeten leveren. Dat heeft consequenties.

Afhankelijk van je totale inkomen

Je wilt een totaal inkomen verdienen. Dit inkomen moet je voor jezelf vooraf bepalen. Dat is afhankelijk van je wensen en je leefstijl, maar moet natuurlijk ook normaal zijn. Je kunt uitgaan van een modaal salaris en van daaruit een uurloon gaan bepalen. Je rekent dan gewoon terug naar wat je per uur moet gaan opleveren.
Stel dat je 40.000 euro per jaar wilt gaan verdienen. We rekenen ook nog eens 20.000 euro aan bijkomende kosten. Je moet dus 60.000 euro per jaar verdienen. In een jaar zijn er ongeveer 230 dagen waarop je kunt werken. 70% van deze dagen gaan dus op aan andere zaken dan uren die je kunt berekenen. Kortweg zou je uitkomen op ongeveer 1300 uur die je kunt rekenen om de 60.000 euro te verdienen, wat neerkomt op 46 euro per uur.

Per project laten betalen

Wanneer je jezelf per project gaat laten betalen ga je ineens heel anders rekenen. Je gaat niet meer uit van het principe dat je voor ieder gewerkt uur betaald gaat worden, je gaat betaald worden voor datgene wat je levert. Het maakt dan niet meer uit of je eerst twintig uur onderzoek moet doen voordat je iets maakt, of dat je allang de expertise in huis hebt en hetzelfde project na drie keer in vijf uur maakt.

Het gaat voor de klant namelijk om het eindproduct. En het is zeker niet noodzakelijk dat dit eindproduct gemaakt wordt door de goedkoopste webdesigner, als het maar goed gemaakt is, op de manier die de klant wil.

Natuurlijk maak je een inschatting van het aantal uren dat je ergens aan werkt. En geen project is hetzelfde. Dus vastgelegde prijzen zijn heel lastig te ‘verkopen’, maar er zitten altijd onderdelen die ongeveer hetzelfde zijn. Daarin is het dus zaak dat je weet wat je kunt en weet wat je er voor wilt hebben.

Je expertise is geld waard

Je hoeft jezelf echt geen tekort te doen door je expertise te onderschatten. Ik zou zelfs verder gaan en ervoor zorgen dat je expertise zijn waarde behoudt. Het is toch niet zo dat een bepaald product voor een klant na de eerste keer ineens maar een kwart van het bedrag waard is, ook al kost het je minder tijd? Bij een uurtarief doe je daar wel aan mee, bij een projecttarief geef je jouw expertise de juiste waarde mee.

Wat doe jij? Reken jij per uur of per project, of op een nog andere manier?

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!