SEOshop logoSEOshop was afgelopen maand hoofdsponsor van de Webwinkel Vakdagen in de Jaarsbeurs in Utrecht. Dat leek mij een goede reden om eens te kijken naar de mogelijkheden van deze webwinkelsoftware leverancier uit Amsterdam.

Wie is SEOshop eigenlijk?

Volgens de website van SEOshop begon het bedrijf in 2008 na een succesvol project van de twee oprichters Ruud Stelder en Dennis Cuijpers.

Zij bouwden een succesvolle internationale webwinkel in elektronische sigaretten en gebruikten de techniek van de webwinkel vervolgens voor hun nieuwe bedrijf SEOshop.

Deze techniek wordt nog steeds gebruikt en is een SaaS-platform dat gebruikt wordt door zo’n 2500 webwinkeliers.

Dat betekent dat alle webwinkels op één plek door SEOshop beheerd kunnen worden, wat het onderhoud en de mogelijkheid om updates uit te voeren een stuk gemakkelijker maakt.

Mijn indruk van het SEOshop platform

Op de website van SEOshop vinden we de mogelijkheid om een 14-dagen gratis demo aan te vragen. Na het invullen van onze winkelnaam (we kiezen een fictieve naam), een e-mailadres en een wachtwoord verschijnt de melding dat we zojuist een webwinkel hebben aangemaakt.

Enkele seconden later verschijnt het backoffice van wat lijkt op onze demo webwinkel.

Wat direct opvalt is het grote aantal functies. Het design kan aangepast worden, orders kunnen beheerd worden (evenals retouren), er is een uitgebreid productbeheer, voorraadbeheer, kortingscodes, betaalmethoden, verzendmethoden, zoekmachine optimalisatie mogelijkheden en de mogelijkheid om meerdere foto’s te uploaden.

De backoffice lijkt lekker snel te werken en we klikken gemakkelijk door alle schermen heen. Er is zelfs een App Store – hoewel deze nog niet erg vol staat – en een Theme Store met designs.

Eigenlijk is alles te vinden wat een webwinkelier minimaal nodig heeft om zijn dagelijkse taken uit te voeren.

SEO dashboard

Kritische noot

Toch is er een kritische noot. Bijvoorbeeld, voor het doen van aanpassingen in de HTML/CSS moet de Template Editor geactiveerd worden en deze is niet gratis in het Starter Pakket (wel vanaf het Professional Pakket).

Gebruikers van het Starter Pakket kunnen de Template Editor wel activeren voor 14,99 euro per maand. De blogfunctie voor 4,99 euro per maand – wat er wel uitziet als een mooie en handige toevoeging – en de designs die worden aangeboden in de Theme Store.

Dat levert wel extra maandelijkse kosten op, maar eerlijk is eerlijk, dan ben je als webwinkelier nog steeds minder kwijt dan wanneer je een volledige maatwerk webwinkel of open source webwinkel laat bouwen.

SEOshop lijkt hiermee een alternatief te willen zijn voor volledig maatwerk en open source oplossingen. In ieder geval geven de uitgebreide mogelijkheden hier wel de indruk van.

Het eerste telefonische contact

Na de demo aanvraag werden we binnen enkele dagen gebeld door een medewerker van SEOshop, die ons een rondleiding door het systeem gaf.

Tijdens de rondleiding werden enkele belangrijke punten behandeld waaronder de mogelijkheden om producten te beheren, orders te verwerken en de webwinkel te optimaliseren voor zoekmachines als Google.

Ook werd er tijd vrijgemaakt om vragen te beantwoorden (en die hadden we natuurlijk genoeg ;-)). Ook kregen we tips voor het opzetten van betaalmethoden en verzendmethoden in onze webwinkel, want deze moeten apart geregeld worden met SEOshop’s integratiepartners zoals Buckaroo (een van de betaalmethoden) en Paazl (een van de verzendmethoden).

Na het prettige telefonische onderhoud kunnen we in ieder geval niets aanmerken op de service van SEOshop.

De conclusie

SEOshop is een prima keuze voor de wat meer ervaren webwinkeliers, of in ieder geval, de wat meer ervaren ondernemer. Alle dagelijkse taken kunnen gemakkelijk met SEOshop worden uitgevoerd.

Voor de kleine beginnende webwinkelier is het misschien net wat te duur; wanneer je weinig omzet verwacht zijn er ook andere aanbieders, hoewel deze minder functies hebben dan SEOshop.

Daarnaast is de telefonische service ook zeer handig, want zeker in het begin is het prettig om persoonlijk contact te kunnen hebben. Kortom: een prima keuze dus!

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!