spoorleven – № 5: De Tram in Antwerpen

Lijn 4 Tram Antwerpen, fotografie Kevin van der Schouw (lijn 7 PCC tram Antwerpen - Copyright Kevin van der Schouw (https://www.instagram.com/kevintje_1212/))
Lijn 4 Tram Antwerpen, fotografie Kevin van der Schouw (lijn 7 PCC tram Antwerpen - Copyright Kevin van der Schouw (https://www.instagram.com/kevintje_1212/))

In Antwerpen rijdt nog steeds een aantal trams rond die meer dan 60 jaar oud zijn. Deze PCC trammetjes worden nog dagelijks ingezet op verschillende lijnen. Heel betrouwbaar zijn ze niet meer, maar daarentegen hebben ze een hoog nostalgisch gehalte. Ze zijn gewoon leuk om te zien. Je ervaart nog echt dat je onderweg bent en ze hebben een grote charme.

Natuurlijk, de nieuwe trams zijn ook mooi hoor. En prettig, vlot en veel beter toegankelijk, maar de oude PCC-tjes zijn (nog) niet weg te denken uit de stad Antwerpen.

lijn 7 PCC tram Antwerpen - Copyright Kevin van der Schouw (https://www.instagram.com/kevintje_1212/)

lijn 7 PCC tram Antwerpen – Copyright Kevin van der Schouw (https://www.instagram.com/kevintje_1212/)

In deze vijfde editie van spoorleven een ode aan de Antwerpse tram.

Vlatam, het bus en tram museum van Antwerpen

In een loods uit 1912 staan heel wat oude trams en bussen uit de Antwerpse geschiedenis. De eerste elektrische tram kun je er vinden en ook een stoomtram. Jaren is er gedaan om de loods op te knappen. Inmiddels is het museum (vlatam) weer geopend tussen april en oktober, meestal op zaterdag en zondag. Soms ook op andere dagen.

Je kunt er tevens een tram huren om met deze tram op de gewone tramrails van de stad Antwerpen een ritje te maken. Leuk voor een bedrijfsuitje of een verjaardag met liefhebbers! Meer info op de website:

https://www.vlatam.be

Door Antwerpen per tram

Een paar keer per jaar maak ik zelf een tour door Antwerpen om weer even te kunnen proeven van tramsferen. We parkeren dan op een groot P+R terrein, tegenwoordig op Luchtbal, en ik stippel dan een route uit. Met een dagkaart kunnen we de hele dag tram in en tram uit.

Enkele jaren geleden (voor corona) deden we dit met het gezin:

Een dagje Antwerpen, wandelen en met de tram

Antwerpen, tramlijn 70, tram 7001 bij het MAS

Antwerpen, tramlijn 70, tram 7001 bij het MAS

Even was dit de leukste tramroute van de stad Antwerpen. Helaas alweer snel opgeheven omdat lijn 1 gereed kwam. Maar gelukkig hebben we de foto’s en het verslag nog van een ritje met tramlijn 70!

Antwerpen, tram 70

De Antwerpse tram op Wikipedia

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de Antwerpse tram? De Wikipedia pagina van de tram in Antwerpen is redelijk uitgebreid en je kunt er veel achtergrondinformatie vinden die altijd erg accuraat wordt bijgewerkt. Elke keer dat er aanpassingen zijn, worden deze redelijk snel verwerkt op deze interessante wikipedia pagina.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerpse_tram

Lijn 7 Antwerpen, fotografie: Kevin van der Schouw Copyright: Kevin van der Schouw (https://www.instagram.com/kevintje_1212/)

Het tram plan van Antwerpen

Er veranderd regelmatig wat aan het tram plan van de stad Antwerpen. De kaartjes met deze plattegrond worden door De Lijn goed bijgehouden. Meestal probeer ik dit tramplan ook te vervangen op deze website zodat je steeds de meest actuele situatie weer kunt terugvinden.

Je kunt de PDF van deze kaartjes makkelijk downloaden en uitprinten of op je telefoon zetten zodat je makkelijk je eigen route kunt uitzetten!

Tramplan Antwerpen 2022

Oude beelden van de tram in Antwerpen

In de online versie van deze nieuwsbrief kun je een prachtige oude video vinden met filmbeelden uit de beginjaren negentig, van Kees Pronk die toen een dagje Antwerpen deed. Kijk en geniet!

Voor de echte liefhebber, nog een video…

Time to Momo – Antwerpen

De boekjes van Time to Momo zijn van uitgeverij Mo’media en altijd geschreven door mensen die de stad als lokale inwoner door en door kennen. In deze serie is de editie van Antwerpen een van de bestsellers. De handige tips van dit boekje zijn steeds voorzien van de manier waarop ze bereikbaar zijn door middel van tram en bus. Vandaar dat ik dit boekje dan ook zonder problemen kan opnemen in mijn nieuwsbrief!

Een aantal foto’s zijn gemaakt door Kevin van der Schouw. Hij publiceert regelmatig mooie afbeeldingen op zijn Instagram pagina. Met toestemming heb ik foto’s in deze nieuwsbrief geplaatst.

https://www.instagram.com/kevintje_1212/

Vond je dit een leuk artikel? Elke week verstuur ik naar meer dan 400 leden '#spoorleven', speciaal voor de liefhebber van treinen en trams! Ook uitproberen? Meld je hieronder aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *