Waarom zie ik mijn site niet in Google?

Met Google als een van de belangrijkste zoekmachines is de vraag urgenter dan ooit tevoren, “Waarom zie ik mijn site niet terug in de zoekresultaten van Google?”. Er zijn verschillenden redenen te bedenken. De belangrijkste zet ik hier op een rij.

1. Je site kan niet (goed) worden herkend door zoekmachine spiders

Door het gebruik van Flash, javascripts of input vanuit databases met PHP kan een zoekmachine moeite hebben met het indexeren van je website. Flash is nog steeds een probleem voor zoekmachines al is dat aan het veranderen. Zeker als je een basale website maakt moet je je afvragen of het wel slim is om hier flash voor te gebruiken.

Op veel sites zie je een menu die gemaakt is met JavaScript. Dit ziet er flitsend uit, maar wordt niet gelezen door spiders. Zorg daarom voor een menu in html code naast een dergelijk JavaScript menu, of liever nog in plaats van.

2. Je site mist belangrijke informatie voor spiders

Zoekmachines gebruiken de inhoud van een pagina om te bepalen waar een bepaalde site op gevonden gaat worden. Daarnaast is de title tag van belang en ook de metatags kunnen een rol van betekenis spelen, al zijn die laatste niet onmisbaar.

Met de titletag heb je een instrument in handen om ervoor te zorgen dat duidelijk wordt waar een bepaalde pagina over gaat. Nog veel te vaak kom ik documenten bezig die als titel ‘untitled document’ hebben. Zo’n titel is natuurlijk funest voor indexatie door een zoekmachine.

3. Je gebruikt scripts die zoekmachines weren

Je kunt je site met behulp van metatags instellen om juist niet door Google gevonden te worden. Wellicht is deze aanpassing ooit aan een website gedaan en is deze instelling nooit ongedaan gemaakt.

Het gaat hierbij om code zoals onderstaande voorbeelden:

Ook kan het zijn dat er aan je website een zogenaamd robots.txt bestand is toegevoegd met daarin de code

User-Agent: *
Disallow: /

4. Je hebt je site niet goed toegevoegd aan de database van zoekmachines

Wanneer je je site wilt bekend maken aan de zoekmachine dan is het handig om deze een keer aan te melden. Doe dat vooral niet vaker, dat wordt gezien als spam en dan wordt je juist gestraft. Het is handig om daarna een beetje geduld te oefenen. Wel kun je ervoor zorgen dat je site ook op andere sites wordt gelinkt zodat je site ook via andere sites aan Google wordt bekend gemaakt.

Dit hoeven niet perse grote sites te zijn, dat kan ook via forums en reacties in blogs. Als de betreffende site maar in Google te vinden is.

5. Je bent gestraft

Tja, sommige mensen die menen dat het slim is om een zoekmachine om de tuin te leiden. Zij maken gebruik van middelen die niet toegestaan zijn, bijvoorbeeld door witte tekst op een witte achtergrond te plaatsen. Honderden keywoorden te gebruiken op alle mogelijke plaatsen enzovoort.

Zoekmachines worden steeds slimmer en lezen ook stijlbladen om daarmee dit soort zaken op te sporen. Wanneer dit wordt ontdekt dan wordt de site gebanned, vaak voor altijd. Er is dan geen mogelijkheid meer om terug te komen. Niet doen dus.

Bjorn Simmering

Geplaatst in: SEO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *