meneer simmering

Menu Close

Wat ga je leren? HTML 4.01 of HTML5?

html 4 of 5Tegenwoordig hoor je iedereen over HTML5. De mogelijkheden en onmogelijkheden, omdat nog niet alles blijkbaar werkt in alle browsers. Als je nu nieuw bent op dit gebied, wat moet je jezelf dan gaan aanleren? HTML 4.01, HTML 5 of misschien wel XHTML?

Eerst HTML 4.01

Als je het goed wilt aanpakken dan raad ik je aan om eerst HTML 4.01 te leren. HTML5, of eigenlijk moet ik zeggen HTML, is nog in ontwikkeling. Bij het w3c zeggen ze ‘draft’. Dus het is nog geen officiële norm.

Dan HTML5

Vervolgens kun je verder gaan door HTML5 te gaan leren. Voordeel is dan dat er heel veel al bekend is. HTML5 is namelijk geënt op de voorgangers en gebruikt veel bestaande tags als basis. Bij HTML5 wordt er een aantal tags afgekeurd. Met name de tags die iets veranderen aan de uitstraling van een website.

Als je vanaf het begin leert om op een goede manier een website op te bouwen met HTML 4.01, het liefst met de strikte versie, dan is het overstappen naar HTML5 eigenlijk niet zo heel ingewikkeld. Er komen enkele nieuwe tags bij die in feite het opzetten van de structuur van een webpagina eenvoudiger moeten maken.

En XHTML?

Naast de twee bovengenoemde versies is er ook XHTML. Het was de bedoeling dat dit de nieuwe norm zou worden en de voorbereidingen voor XHTML 2 waren in volle gang. Dit zou echter betekenen dat er geen oude browsers mee overweg konden en dat was uiteindelijk de meest zwaarwegende reden om er niet mee verder te gaan.

XHTML 1.0 en 1.1 zijn echter officiele declaraties die je zonder problemen kunt en mag gebruiken. De regels om bijvoorbeeld een tag te schrijven zijn iets anders en je gebruikt andere doctype declaraties, maar je kunt het gewoon toepassen.

Beginnen maar

Echter als je jezelf nu gaat aanleren om een website te maken dan is het verstandig om HTML 4.01 te gaan leren en je vervolgens te storten op HTML5. Je kunt dan vanuit de basis gaan werken en opbouwen.

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!