meneer simmering

Menu Close

WordPress 3

WordpressNadat gisteren WordPress 3 officieel is gelanceerd wil ik even stilstaan bij de veranderingen die zijn doorgevoerd. Natuurlijk circuleerde de betaversie al een tijdje rond, maar met versie 3.0 is er een grote update doorgevoerd die nu beschikbaar is voor alle ‘gewone’gebruikers van WordPress.

WordPress 3 ‘Thelonious’

Volgens WordPress hebben er maar liefst 218 mensen gewerkt aan deze nieuwe versie die ‘Thelonious’ heet.
Wordpress 3 heeft, als je de originele versie gebruikt, een nieuw theme. Een nieuwe layout die ‘Twenty ten’ genoemd wordt. Of er nu ieder jaar een nieuwe layout gelanceerd wordt is een mogelijkheid, maar of dat gebeurd valt te bezien.

Voorlopig geen WordPress 3.1

De makers van WordPress hebben aangegeven voorlopig niet meer te werken aan de volgende update, 3.1, maar ze gaan eerst aan de slag met het verbeteren en optimaliseren van bijvoorbeeld de codex (handleiding) en het forum. Ze gaan zich richten aldus de berichtgeving, op de randverschijnselen van WordPress.

Zo blijkt versie 2.9 maar liefst 10,9 miljoen downloads te hebben verwerkt.

Dashboard

Het dashboard en de admin functies zien er weer iets gelikter en strakker uit. Voordeel is nu bijvoorbeeld ook dat je meerdere (tot 15) plugins tegelijk kunt upgraden. Het upgraden gaat trouwens sinds versie 2.7 al automatisch, dus wachten met een upgrade is niet echt meer nodig en ook niet aan te raden.

Maak een backup

Ik gebruik WordPress 3 al een paar weken (in beta) en ik ben nog geen problemen tegengekomen. Er wordt echter wel geadviseerd om een backup te maken. Iets wat een goed hoster ook zou moeten doen, maar je weet maar nooit en je kunt er maar op voorbereid zijn.

wordpress 3.0

Nederlandse vertaling

De Nederlandse afdeling van WordPress doet er alles aan om ook een vertaling van WordPress 3 zo snel mogelijk uit te brengen. Omdat echter ook de mogelijkheid wordt geboden in de nieuwe versie om meerdere blogs naast elkaar te draaien, zal het vertalen wat langer duren.

WordPress 3.0 downloaden

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!