Mijn dochters zijn dus helemaal gek van ‘Wreck this Journal’.

Voor wie niet weet wat dit is even een korte uitleg. Normaal gesproken koop je een boekje en ben je er zuinig op. Je zorgt er goed voor en er mogen vooral geen vlekken opkomen, hoekjes in zitten en als je er al in schrijft of tekent doe je dat uitermate zorgvuldig.

Maar zo gaan kinderen en jongeren dus meestal niet met hun spullen om. Denk maar eens aan je agenda die je had… die pende je eerst vol met je gegevens en allerlei onzin. Daarna plakte je er plaatjes in, en aan het einde van het schooljaar viel de kaft er van ellende af en kon je het beter weggooien.

Natuurlijk waren en zijn er mensen die hun agenda’s bewaard hebben en hier nostalgisch op terugblikken, maar dat terzijde.

Wreck this Journal

Zie hier het idee van Keri Smith. Zij maakte tien jaar geleden een boekje met de naam Wreck this Journal, of, vrij vertaald, Sloop dit boek! In dit boek staan opdrachten. Deze opdrachten doen er alles aan om dit boek te voorzien van allerlei ellende zoals koffievlekken, modder, pagina’s die er uitgescheurd moeten worden, het hele boek van en flatgebouw gooien en nog meer!

Alles om het boekje zo te maken dat het ‘eigen’ wordt.

Het werd een enorm succes en inmiddels worden er Youtube kanalen volgepraat om te laten zien wat er van de boekjes gemaakt wordt. Ik vind het pure kunst trouwens! Wat een werk steken sommigen er in.

Verschillende versies van Wreck this Journal

Mijn dochters hebben al verschillende edities gekocht, zoals een kleine pocket versie, een Engelstalige versie (want dat is het origineel) en nu de jubileumversie!

Naast de verschillende Wreck this journal exemplaren heeft Keri Smith ook andersoortige boekjes met dezelfde strekking uitgebracht. How to be an explorer of the world is bijvoorbeeld je eigen draagbare museum, The imaginary world of… laat je je eigen wereld creeeren, en Mess is een handboek voor fouten en missers. Steeds is het idee hetzelfde, jij bent de auteur van je leven, van je eigen boek en kies hoe jij dit tot een fraai einde wilt brengen.

Vond je dit een leuk artikel? Elke week verstuur ik naar meer dan 400 leden '#spoorleven', speciaal voor de liefhebber van treinen en trams! Ook uitproberen? Meld je hieronder aan!