meneer simmering

Menu Close

Zelf je html code schrijven of een WYSIWYG editor gebruiken?

Dit is een gastartikel van Sebastiaan Franken

Er komen de laatste tijd meer topics in het forum die betrekking hebben op een zogenaamde WYSIWYG-editor.
Daar komt vaak een reactie op dat het een slecht idee is om een zogenaamde WYSIWYG editor te gebruiken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak, en ervaring.

Wat is een WYSIWYG editor?

Dit is een programma waar je een website kan maken door allerlei onderdelen op het scherm te slepen (daar komt de naam ‘sleur en pleur’ vandaaan). Een voorbeeld hiervan is DreamWeaver en Frontpage/Expression Web.
Voor een beginner is zo’n editor heel makkelijk want je kan zonder echt veel kennis van zaken een website maken.

Tot mensen wat verder gevorderd zijn natuurlijk. Dan beginnen ze tegen problemen aan te lopen, en tegen de grenzen van het programma. Ook volgt dan vaak de conclusie dat zo’n editor een mooi eindresultaat produceert maar dat de achterliggende code niet veel soeps is, wat vaak problemen oplevert in verschillende browsers.

WYSIWYG of zelf schrijven?

Dat is een vraag die ook vaak gesteld word. En ik vind het persoonlijk een lastige omdat iedereen anders is. Iemand die zich interesseert voor code doet het (vaak na wat aanmoediging) het liefst met een code editor (Notepad++ of iets dergelijks).
Daar staat tegenover dat mensen die HTML niet te doen vinden, vaak de grafische editors gebruiken. Ik weet dat ik nu generaliseer, maar om nu uitgebreid uit te gaan leggen hoe de vork in de steel zit is saai, en daar word dit artikel te lang van.

Beide dingen hebben hun voor- en nadelen. Hier een kort rijtje:

WYSIWYG
+ Makkelijk
+ Weinig code kennis nodig
+ Redelijke resultaten
– Browserverschillen
– Kwaliteit van de code

Zelf coderen
+ Efficient
+ Snel aanpasbaar
+ Grotere controle over het resultaat
– Meer kennis voor nodig
– Langere ontwikkeltijd

Maar, wat vind jij?

Zo, nu heb je mijn visie van WYSIWYG vs. Zelf coderen gehoord. Maar het is mijn visie, die van jouw kan heel anders zijn. Wat is jouw mening, ben je het met me eens of verklaar je me voor gek? Laat het weten!

Sebastiaan Franken

Als je dit een interessant artikel vond…

heb je vast ook interesse in mijn NIEUWSBRIEF!
Iedere week weer een nieuw ARTIKEL!