Elmar Teegelbeckers: “hike slow, go far – wandelen doe je helemaal voor jezelf”

Hiking Trails Boekhandel Broese Utrecht, Elmar Teegelbeckers

Hiking Trails Boekhandel Broese Utrecht, Elmar Teegelbeckers

“Wandelen en zeker wat langer wandelen is een geweldige manier om weer even helemaal tot jezelf te komen. Met niets meer dan je rugzak op je rug trek je de natuur in, weg van alle prikkels en het drukke leven dat we in Nederland hebben. Het leven is heerlijk simpel op de trails en dat maakt het zo uniek daar je dit bijna nergens meer hebt.”

Elmar Teegelbeckers vertelt vol enthousiasme over zijn nieuwe boek, Hiking Trails wat onlangs verscheen bij uitgeverij Fjord.

Boek Hiking Trails door uitgeverij Fjord, voorzijde

Boek Hiking Trails door uitgeverij Fjord, voorzijde

“Lange afstand wandelen is een geweldige manier van slow travel om rustig de mooiste omgevingen te ontdekken, of je nu in het bos loopt of door de bergen, we zijn gemaakt om te wandelen (en niet om te zitten). Ook de wandel community is geweldig. Je ontmoet altijd spontaan andere wandelaars waar je vaak een klik mee hebt die altijd bereid zijn om je te helpen mocht dat nodig zijn. Dat geeft veel positiviteit.”

Je moedigt je lezers aan om te gaan hiken, wat gaan ze uit een hike trail halen?

“Het begint met struggles, wat pijntjes en zware dagen op de trails. Maar daarna… een heerlijk gevoel van vrijheid, meer zelfverzekerdheid en vooral: een rustig hoofd.

Wandelen kan je weer even helemaal opladen omdat je echt even disconnect met het drukke, digitale leven in Nederland.

Naast het mentale wordt je fitter, sterker en zul je meer energie hebben na zo’n wandeling.

Wandelen Lofoten

Wandelen Lofoten

Wat mij opvalt is dat mijn nachtrust na een dag wandelen vaak veel beter is dan thuis als ik de hele dag achter de computer heb gezeten en in de avond nog een serie kijk.

(Oké, soms in de berghut is het wel wat lastig in slaap komen, vergeet je oordoppen niet haha!)”

Hoe is het tot een boek gekomen en waarom ‘moeten’ we dat gaan kopen en vooral lezen?

“Er is al genoeg geschreven over de populairdere trails in Europa. Maar er is meer dan de Tour du Mont Blanc en de Alta Via 1.

In dit boek staan nog relatief onontdekte parels én alternatieve trails voor de populairdere waar je een net zo geweldige ervaring kunt beleven. Ik hoop dat het inspireert om wat verder te kijken dan de populaire trails en wellicht eens een ander land overwegen zoals Polen, Denemarken of Slovenië.

Als je het moeilijk vind om de eerste stap te zetten en je jouw eerste tocht wilt gaan lopen hoop ik dat het boek je inspireert je dit te gaan doen!

Wandelen en ook langeafstandswandelen is voor iedereen. Je hoeft geen getrainde topsporter te zijn om een trail te voltooien, de makkelijkste tochten kan vrijwel iedereen lopen, met een klein beetje wandeltraining vooraf.

Want dat is het beste, lekker in de buurt oefenen en kilometers maken! Er staan veel praktische tips om (weer) te beginnen met langeafstandswandelen.

Inhoudsopgave van Hikingtrails

Inhoudsopgave van Hikingtrails

Ben je al ervaren en wil je wat meer uitdaging? Dan hoop ik dat het boek je inspireert voor de langere én ruige trails in het boek. Je zult meer op jezelf aangewezen zijn en flink uitgedaagd worden.

Ik denk dat al deze trails een geweldige ervaring zullen zijn voor de lezers. En altijd geldt: hike slow, go far – wandelen doe je helemaal voor jezelf en je hoeft niet te haasten. Neem eens een extra pauze zou ik zeggen!”

Je hebt het over ’trail magic’, wat staat daarin jouwzelf nog enorm bij?

“Op elke trail ervaar ik dit weer, iets onverwachts wat je zoveel blijheid en vertrouwen in de mensheid geeft.

Veel mensen die je tegenkomt zullen je positief verrassen als je daar helemaal niet om hebt gevraagd en je soms zelfs uit de problemen helpen.

Noorwegen

Noorwegen

Zo was ik een keer gestrand bij een Sloveense berghut na 9 uur wandelen en het begon al flink donker te worden, bleek de hut gesloten te zijn. De eerste accommodatie was op vier uur lopen en het werd al donker.. Uit het niets liep daar ook een local die ons wel even zou helpen. No worries.

Hij belde een vriend op die ons met de auto kwam ophalen en naar zijn tourist farm bracht waar zijn moeder een heerlijke maaltijd voor ons kookte (het was inmiddels 21 uur). De volgende dag zette hij ons weer af bij de trail en hadden we een geweldige ervaring achter de rug.”

Welke trail staat op jouw bucketlist?

“Na de Europese trails zou ik onwijs graag Japan ontdekken als wandelland. Door de rijke historie, vele tempels en vele bergen schijnt Japan echt een onontdekte parel te zijn voor hikers.

Vooral het eiland Hokkaido, helemaal in het noorden, schijnt onwijs mooi te zijn, evenals de Japanse Alpen en Shikoku. Daarnaast, wie wil er nou niet een hele dag wandelen en daarna lekker Japans gaan eten…”

Elmar is de oprichter van Hiking Trails een website en community waar je meer dan honderd langeafstandswandelingen kunt vinden in de uitgebreide database.

Wandel en Fiets je Mee? [+ Gratis Ebook!]

Op Stap in Zeeland, een ebook met 2 wandelroutes en een fietstocht

...

Abonneer je op mijn exclusieve nieuwsbrief 'Zeeuwse Paden' en krijg meteen het gratis ebook: 'Op Stap in Zeeland: Wandelen en Fietsen in Zeeland'.

Ontvang elke zondag Wandel en fiets inspiratie in je mailbox!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *