Anna Fashion Illustrator

Anna Fashion Illustrator

Anna Fashion Illustrator

Anna Wijnands is Fashion illustratrice:
“Ik heb altijd al heel veel getekend en kan me mijn leven zonder tekenen niet voorstellen. Toch was het niet vanzelfsprekend dat ik er iets mee ging doen. Ik heb rechten gestudeerd en wilde het tekenen eerst als hobby houden.

Toen ik afgestuurd was en een jaar aan het werk, begon het toch te knagen.

Ik tekende veel in mijn vrije tijd, vooral illustraties geïnspireerd op vintage mode. Daarvan heb ik er een aantal op Instagram gezet en via Instagram kreeg ik vervolgens mijn eerste opdrachten.

Eén van die eerste opdrachten was meteen een hele grote: ik werd gevraagd om een illustratie te maken voor modemerk Maria Tailor dat op de uitnodigingen voor de modeshow tijdens Amsterdam Fashion Week gebruikt zou worden.

Toen dacht ik: als mensen mijn werk nu al goed genoeg vinden hiervoor, kan ik er misschien wel mijn baan van maken…’.

Vervolgens ben ik het stapje voor stapje gaan uitbouwen, eerst nog naast een baan in loondienst. Nu, helemaal freelance illustrator en werk ik voor merken als Givenchy, Guerlain, Estée Lauder en Balmain.”

Je maakt fashion illustraties en noemt ze effortless elegance, wat bedoel je daarmee? Wat wil je uitdragen?

“Ik wil dat mijn werk elegantie uitstraalt, maar dat het niet te gemaakt overkomt. Het hele beeld van elke illustratie moet vloeiend zijn, alsof het uit zichzelf zo ontstaan is.

De lijnvoering losjes, niet te strak. Het moet een bepaalde ‘je ne sais quoi’ hebben, om het op zijn Frans te zeggen. Dat bedoel ik met effortless elegance.”

la francaise van Anna Wijnands

la Francaise van Anna Wijnands

Anna maakt ook ‘live’ illustraties, Dat lijkt me een uitdaging? Hoe doe je dat?

Dat is ook wel een uitdaging, maar gelukkig ook iets wat me van nature gemakkelijk af bleek te gaan. In het begin vond ik het wel eens spannend: ik teken iemand binnen 10 minuten terwijl die persoon en vaak nog meer mensen mee kijken.

Maar nu vind ik het helemaal niet meer spannend en vooral heel leuk. Ik kan me gemakkelijk afsluiten voor mijn omgeving, dat helpt. Als ik iemand aan het tekenen ben, bestaan alleen ik, die persoon en het papier waarop de tekening vorm krijgt.

Leopard Coat

Leopard Coat

Hoe het in zijn werk gaat is als volgt: ik kijk naar de persoon voor me en registreer meteen wat me opvalt: iemand kaaklijn, het kapsel, of een kleurrijke blouse…

Die elementen geef ik dan extra aandacht in de illustratie. Bij portretten is het heel belangrijk om de gezichtsvorm en de wenkbrauwen juist weer te even.

Je zou het niet meteen zeggen, maar die 2 elementen kunnen heel bepalend zijn voor de gelijkenis.

Wanneer merkte je dat het werk dat je doet helemaal klopte?

Ik heb meerdere van die momenten gehad denk ik… Ook omdat het in fases ging: ik werkte er eerst nog naast in loondienst en heb dat langzaam afgebouwd.

3 jaar geleden maakte ik voor Ted Baker portretten op canvas tassen in de Bijenkorf.

Toen dacht ik ‘hier geniet ik zo van, dit is wat ik fulltime wil doen!’

‘hier geniet ik zo van, dit is wat ik fulltime wil doen!’ – Anna Fashion Illustrations – Foto: Aline Bouma

Maar ook ongeveer een jaar geleden begon ik voor het eerst met het huren van een atelier (een ander dan waar ik nu zit) en toen ik voor het eerst in dat atelier werkte dacht ik ‘dit voelt goed, zo moet het zijn’.

Wat zijn je plannen? Waar wil je staan over bijvoorbeeld een jaar, of 5 jaar?

Ik zou graag een agent hebben in het buitenland, een bureau dat mij kan vertegenwoordigen in de VS en Azië. Daar ben ik nu mee bezig.

Ook lijkt het me heel interessant om eens illustraties voor op de verpakking van een product te maken.

Wat ook nog op mijn verlanglijst staat is live illustraties maken tijdens een mode-show, liefst in Parijs.

Anna Fashion Illustrator

Anna Fashion Illustrator


Paris Window by Anna

Paris Window by Anna

Praktische informatie

Anna Wijnands is Fashion Illustrator. Ze maakt de meest geweldige fashion tekeningen, kunstwerken eigenlijk. Ze werkt voor grote fashion namen en is ook in te huren om live fashion tekeningen te maken.

Werk van haar en meer informatie over Anna zelf kun je vinden op annasillustrations.net/
Natuurlijk is Anna ook te vinden op Instagram: instagram.com/anna_wijnands/

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!