Wandelen in Antwerpen met Beroepsantwerpenaar, Tanguy Ottomer

Je kunt alleen in Antwerpen gaan wandelen, maar hoeveel leuker is het om dat te doen met een stadsgids.

Zijn grootmoeder speelde een belangrijke rol in het vinden van de ‘schoonste job ter wereld’. Tanguy Ottomer is stadsgids, meer dan een stadsgids, hij is Beroepsantwerpenaar.

Hij groeide zelf op binnen de stadswallen van Antwerpen en de interesse voor de boeiende geschiedenis van deze stad werd door zijn ‘Bomma’ aangewakkerd. “Wanneer ik een verhaal hoorde dan vroeg ik mijn Bomma of dit verhaal klopte. Meestal de volgende dag hoorde ik dan of ik het verhaal kon geloven of niet, ze wist zoveel!” vertelt Tanguy.

Helaas is ze in januari dit jaar overleden, zijn nieuwste boek heeft ze dus niet meer zien uitkomen, maar eigenlijk draagt hij dit boek, al zijn boeken, zijn levenswerk, het gidsen door steden aan haar op!

Van ‘Beroepsantwerpenaar’ naar ‘Beroepsbelg’

“Eigenlijk ben ik nog steeds ‘Beroepsantwerpenaar’!” zegt Tanguy resoluut. “Maar ik kreeg meer en meer de vraag of ik iemand kende in bijvoorbeeld Brugge of Brussel. Ik bedacht me dat er in iedere stad wel mensen zijn die wat kunnen vertellen, maar ik wilde mensen hebben die de beste zijn.

Vanuit dat idee ben ik mijn bedrijf ‘Beroepsbelg’ gaan noemen. Daarmee kun je een veel groter gebied bestrijken! Maar ik ga daarin voor de hoogste kwaliteit. Ik krijg veel open sollicitaties voor mensen die willen gidsen. Ik weet, als ik met ze in gesprek ga, binnen 5 minuten of ik ze wil hebben.

De meeste niet trouwens. Je moet namelijk wel 2 uur lang de stad kunnen verkopen. Je moet 2 uur lang boeiend kunnen vertellen, de aandacht vast kunnen houden, de beste kwaliteit kunnen leveren en je aan kunnen passen aan je publiek!

Wat onderscheidt u van ‘gewone’ gidsen?

Ik wil graag met iedereen overeen kunnen komen. Elke laag van de bevolking moet mijn verhaal willen en kunnen beluisteren. Het moet gewoon kloppen, zodat het voor iedereen een fijne tour wordt!

Zo zag ik gidsen die zeiden: ‘Rubens… die kent iedereen wel’. Dat is maar de vraag…. is dat wel zo? Je moet kunnen aanvoelen hoe je groep is, je stelt vragen, je zoekt naar de interactie en daar pas je je verhaal op aan. Een groot aanpassingsvermogen heb je dus nodig.

En dus ook kennis, die moet zeer breed zijn. Je moet het boeiend maken en de link met de actualiteit leggen.

Het mooiste bewijs dat we het goed doen is dat ik vaste klanten heb, mensen die terug komen. De mond-tot-mond reclame, mensen die doorgeven dat het goed is, dat vind ik het mooiste compliment!

Een van de mooiste geheimen van Antwerpen

“Wat ik een van de mooiste geheimen van Antwerpen vindt? ’t Eilandje! Het is een waar rustpunt in de stad. ’t Eilandje heeft twee musea waarbij je het MAS ook gewoon gratis helemaal tot boven kunt bezoeken. Je kunt de roltrappen nemen en vanaf het dak heb je een magisch mooi uitzicht over Antwerpen.

Het MAS is ’s avonds tot half tien open, in de zomer zelfs tot half twaalf! Echt de moeite waard!”

De mooiste stad naast Antwerpen?

“Kijk, iedereen kent Brussel, Brugge, Gent, allemaal pracht steden! Maar, ik ga even van het padje af en ik wil het hebben over Spa. Spa is een van de meest onderschatte steden van Belgie. Ik snap gewoon niet dat niet heel de wereld naar Spa komt.

Niet alleen om het bronwater, maar de koning van Belgie heeft er het een en ander laten neerzetten en ja, ook het oudste casino ter wereld staat in Spa. Als je het mij vraagt, ik zou naar Spa gaan!”

Tanguy is een bevlogen mens: “Ik kan niet iets verkopen waar ik niet in geloof. Als ik er niet meer in geloof, dan stop ik er mee! Maar gelukkig is dat absoluut niet aan de orde!

Praktisch

Je kunt tours boeken van de Beroepsbelg in Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent en Knokke. Denk bij de tours aan Cafelegendes, Mode, Diamanten en Kunst, maar ook op maat is er veel mogelijk. Prijzen vanaf €12,-

Tanguy heeft meerdere boeken geschreven over Antwerpen. Onlangs verscheen ’t Stad van Vroeger deel 3, over ondernemen in het Antwerpen van weleer. Te bestellen op Bol.com.

Website: beroepsbelg.be/

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

1 reactie

 1. dierenarts Jacques Van Impe schreef:

  Geachte Heer Tanguy,
  Ik ben Jacques Van Impe, Dr. Van de Perrelei, 51B, 2140 Borgerhout. Mijn echtgenote en ik staan in voor een rondleiding voor een groep dierenartsen (ca 20 personen) door Antwerpen gedurende drie dagen 17- 19 juni. De deelnemers zijn gemiddeld 78 jaar oud.

  Ik heb u ongeveer één uur geleden getelefoneerd met de vraag het Vernieuwd Beursgebouw te bezoeken in de namiddag van woensdag 17 juni 2020. We zullen gelukkig zijn met uw leiding want we kennen u als een zeer bekwaam gids. Bij voorbaat veel dank.
  Een voorschot betalen voor de rondleiding is mogelijk.
  Graag ontvingen we een antwoord.
  Enkele vragen:
  We dachten dat de prijs 20 Euro p.p. bedraagt. Elke afwijking van deze prijs is mogelijk, indien we maar een goede gids krijgen. U bent het.
  We vragen u ons te komen ophalen aan de ingang van het Beursgebouw aan de Twaalfmaandenstraat. We middagmalen in restaurant ‘ Monica Meir’ en aldus hoeven we maar een korte wandeling te maken. Gezien de beperking in de beweging van onze groep, kunnen we geen langere wandeling ondernemen. Past dit voorstel voor u?
  U mag ons onderhouden gedurende max. twee uur. Een korter bezoek bevalt ons ook.

  Oprecht veel dank voor uw antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *