Er was eens… Touch of Sweden

Er was eens een prachtig land…
In het voorjaar is het er fris en groen, de zomers zijn er stralend met lange warme dagen.
De herfst is er kleurrijk en zacht, terwijl de winter hard, donker van zwart over grijs tot spierwit is.

Het lijkt een sprookje, maar in dit prachtige land woont Katrien Philips. Katrien woont in Zweden en heeft een mooie blog, Touchofsweden.net.

Katrien woont sinds 2009 in de bossen van West-Zweden. Van oorsprong komt ze uit Gent, maar enkele jaren geleden besloot ze samen met man Joakim en Hobbes de kat een huis in Zweden te kopen.

Katrien Philips van Touch of Sweden

Katrien Philips van Touch of Sweden

Het begon in Gent

“Begin 2001 ontmoette ik in de Vooruit in Gent Joakim,” vertelt Katrien. “Twee weken eerder arriveerde hij op vraag van zijn Zweedse werkgever voor een jaartje in Gent. Het klikte. En enkele maanden later verbraken we beiden ons huurcontract om een leuke loft met adembenemend uitzicht op de drie Gentse torens te huren.

Van verhuizen naar Zweden was op dat moment absoluut geen sprake. Geen van ons beiden durfden we spreken over wat we na dat jaar zouden gaan doen.

Gelukkig werd Joakim gevraagd langer in België te blijven. Na een jaartje of zeven begonnen we te spreken over het kopen van een vakantiehuisje in Zweden.

Het plan was onze vakanties en lange weekends in ’t hoge noorden door te brengen en voor ’t dagelijkse leven nog even verder in het charmante en gezellige Gent te vertoeven.

Verhuizen naar Zweden

En plots vonden we ons zomerhuisje midden in de bossen van West-Zweden. En met die aankoop kwam alles in een stroomversnelling. Een jaartje later verhuisden we naar Zweden.”

Zomerhuisje in Zweden

Zomerhuisje in Zweden

Verhuizen naar Zweden is voor Katrien nooit een vlucht geweest naar een ander, beter, leuker of rijker leven: “Ik ben nooit echt bewust gaan vergelijken. Uiteraard denk je bij wonen in Zweden onmiddellijk aan rust, een natuurlijke omgeving en weinig mensen om je heen. Zaken die in Vlaanderen ver te zoeken zijn.”

“Maar ik denk dat het vooral het contrastrijke leven is dat me in Zweden enorm aanspreekt. Terwijl in België elke dag er een beetje hetzelfde uitziet kennen we hier vier seizoenen die bijzonder sterk van elkaar verschillen.”

“Mijn leven in Zweden staat dwars tegenover het leven dat ik in België leidde. We hebben bewust voor een totaal andere leefomgeving gekozen.

Van een stadsleven met veel vrienden en familie om de hoek naar een leven midden in de bossen met een paar elanden en everzwijnen als dichtste buren.

Van een dagelijkse fietstocht en treinrit van en naar het werk naar voltijds thuiswerken. Van een taal waarin je je goed weet uit te drukken naar een klungelig grappig proberen te zijn en niemand die lacht.”

Afwisseling

Katrien houdt dus van uitersten en contrasten, maar ook van verscheidenheid en afwisseling. “Vraag je me dus wat ik mis uit mijn leven in Gent dan zijn dat heel eenvoudige zaken die tegenover de gewoontes, cultuur en leefomgeving staan die ik hier in Zweden ken.”

“De ‘man in de straat’ bijvoorbeeld, die kennen we hier niet. Of op je fiets springen en naar de Korenmarkt rijden om na het werk iets te gaan drinken. Dat zit er hier niet in. Maar vooral mis ik de gezelligheid en de gewoonte van het ’s avonds in Gent uit eten gaan.”

een straat in Zweden

een straat in Zweden

Touch of Sweden

Katrien heeft sinds kort een mooie blog waarop ze via tekst, beeld en jouw verbeelding Zweden op een persoonlijke en charmante manier dichterbij brengt.
“In de korte tijd dat ik onder de naam Touch of Sweden via sociale media en de blog actief ben, heb ik gemerkt dat het maken en publiceren van teksten en beelden me veel voldoening geeft.

Ook de reacties die ik krijg koester ik en zijn bijzonder fijn om te ontvangen.

Dat had ik niet verwacht.

In een van mijn eerste blog berichten noteer ik acht redenen waarom ik start met bloggen. Wat ik dacht uit mijn blog te halen. Voldoening of erkenning was niet iets wat in me opkwam.”

Op zoek naar positieve uitlatingen

“Allen zijn we bewust of onbewust op zoek naar bevestiging of lofbetuiging voor wat we doen in ons leven. In de niet-digitale wereld zijn complimentjes echter dun bezaaid.

Hierdoor zijn we misschien wel vergeten hoe fijn het aanvoelt om positieve uitlatingen te ontvangen.

Instagram is op dat vlak het ideale medium om op te vertoeven. Handgeklap, duim omhoog en hartjes vliegen je om de oren en iedereen is er vriendelijk, beleefd en attent voor elkaar.

Verder betekent bloggen nadenken over mijn leven, mijn verhaal neerpennen en het delen met de personen die interesse hebben om het te lezen.”

Daarnaast is het voor Katrien een platform om nieuwe contacten te leggen over de landgrenzen heen. Dit moet leiden naar:

• 
meer Zweden ontmoeten
• 
meer van Zweden zien
• 
meer indrukken en ervaringen opdoen
• meer tijd in de natuur doorbrengen

“Dagelijks ploppen nieuwe ideeën op hoe ik dat kan verwezenlijken. Nu enkel nog de tijd vinden om ze uit te werken.”

Tips voor Zweden

Op de vraag wat ze aan tips zou geven stelt Katrien: “Wat betreft Zweden zou ik willen aanraden om de focus te leggen op beleving. Dat geldt wat mij betreft trouwens voor elke vakantiebestemming. Neem de tijd om te genieten, een te zijn met de natuur in plaats van zo veel mogelijk op zo’n kort mogelijke tijd te zien. Op die manier heb je ook een reden om later nog eens terug te komen.”

“Zweden is een groot land en heeft van Noord tot Zuid heel wat te bieden. Kies één gebied uit. Bezoek er een klein stadje, kuier er door de straten, maak een praatje met iemand die alleen op een bank zit en geniet van een fika in een plaatselijk eethuisje.

eethuisje voor een fika

eethuisje voor een fika

Maak één of meerdere dagtochten in de natuur en neem je picknick mee. Huur een kano en ontdek de prachtige Zweedse meren vanop het water. Dat zijn mijn tips.”

Tips voor Gent

Voor Gent heeft ze ook nog wel wat suggesties in petto: “Heb je de mogelijkheid om de trappen te nemen tot in de top van de toren van de Sint-Baafskathedraal? Gewoon doen. Een adembenemend uitzicht wacht op je.”

Daarnaast is het fantastisch om in het centrum van Gent een wandeling te maken langs de Leie. Start bijvoorbeeld aan het begin van de Coupure (aan de Lindelei) en wandel langs de Leie tot aan het Baudelopark.

De blog van Katrien is te vinden op
http://www.touchofsweden.net

Via social media is ze ook te vinden en te volgen:

Facebook.com/touchsweden
Instagram.com/touchofsweden

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *