Maaike Arts, op weg naar Singapore, op de fiets

Maaike Arts, op weg naar Singapore, op de fiets

Maaike Arts is een paar weken geleden begonnen aan de uitdaging van haar leven voor dit moment… Ze is vertrokken op de fiets naar Singapore. Reden genoeg om haar te bevragen naar haar drijfveren, om te beginnen, waarom Singapore?

“Een paar jaar geleden heb ik het boek ‘One year on a bike’ van Martijn Doolaard gelezen. Ik was meteen verkocht!

De ultieme vrijheid ervaren en tegelijkertijd een fysieke en mentale challenge aangaan. Ook het concept van slow travel spreekt mij heel erg aan. Op plekken komen waar je anders nooit komt, dorpen en steden echt ervaren en een cultuur nog veel beter proeven dan bij ‘gewone’ reizen.”

Onderweg tijdens de fietstocht maakt Maaike fraaie foto's

Onderweg tijdens de fietstocht maakt Maaike fraaie foto’s

“Singapore is ongeveer het verst wat je (in theorie) helemaal over land vanuit Nederland zou kunnen bereiken. Daarmee bedoel ik op een redelijk normale manier, want er zijn natuurlijk nog verdere oorden, zoals ergens in het oosten van Rusland. Ook de landen waar ik doorheen kom spreken mij heel erg aan en het gebied is heel erg divers. Van het bekendere Europa, het ruige en bergachtige Centraal-Azië tot het tropische Zuidoost Azië.”

Is dit niet eng en spannend als vrouw alleen?

“Van te voren heb ik heel veel bezorgde reacties gekregen over het feit dat ik als vrouw alleen de wereld over ga fietsen. Natuurlijk is het spannend en zijn alle potentiële gevaren in mijn hoofd de revue gepasseerd. Ik heb in de voorbereiding daarom ook gekeken naar andere vrouwen die een solo fietstocht hebben ondernomen, gecheckt hoe zij dit hebben aangepakt.

Daarnaast ben ik over het algemeen niet zo heel bang aangelegd en kan mij ook iets in mijn eigen woonplaats overkomen. Ik heb een grenzeloos vertrouwen in de goedheid van de mens. De meeste mensen deugen en ik heb onderweg ook al zoveel mooie ontmoetingen gehad.

Solo female Bikepacking tour from Holland to Singapore

Solo female Bikepacking tour from Holland to Singapore

Helaas ben ik ook van mijn ‘roze wolk’ gevallen en heb ik een nare ervaring gehad. Op dat soort momenten voel je je als vrouw alleen heel erg kwetsbaar en krijgt je (zelf)vertrouwen een deuk. Ik probeer zo’n rotte appel mijn reis niet te laten verpesten.”

Waarom is fietsen zo fijn?

“Fietsen is de ultieme vrijheid! Het gaat langzaam genoeg om alles wat je tegenkomt in je op te nemen, maar snel genoeg om ook echt de progressie te zien die je maakt. Heel de dag buiten zijn en actief bezig zijn is ook echt fantastisch.

Heerlijk in de buitenlucht, merken dat je lichaam steeds sterker wordt, door een mooie omgeving fietsen. Daarnaast voelt het vaak als ‘winnen’. Weer een heuvel op gezwoegd met alle bagage en daarna een prachtige rit naar beneden.

Onderweg op de fiets kom je ook veel mensen tegen, dus ik heb veel leuke gesprekken (ook al is het soms alleen met handen en voeten).”

Hoe pak jij dat aan om foto’s en filmpjes te maken en je fietsavonturen zo te delen?

“Ik vind het erg leuk om beeldmateriaal vast te leggen van mijn avonturen. Daarom heb ik besloten om een statief mee te nemen, ook al is dat wat extra gewicht. Ik schiet onderweg veel foto’s, helemaal als ik in de bergen ben. Daar ben ik gek op!

Ik schiet onderweg veel foto's, helemaal als ik in de bergen ben

Ik schiet onderweg veel foto’s, helemaal als ik in de bergen ben

Om ook mezelf vast te leggen zet ik soms de statief op. Dat stukje route doe ik dan ook eigenlijk 2 keer. Ik fiets langs het statief voor een filmpje of foto’s en ren vervolgens weer terug om de statief weer mee te nemen. Dan zie ik de route ook nog eens vanuit 2 kanten.”

En straks… als je terug bent, hoe dan verder?

“Goede vraag: wat als ik terug ben. Er gaat in ieder geval een bruiloft georganiseerd worden, omdat ik verloofd ben. Voordat ik weg ging was ik freelancer en ik denk dat ik daarmee verder ga, maar ik heb ook wat plannen voor het opzetten van een eigen bedrijfje. Iets met reizen!

Kamperen tijdens de fietsvakantie

Kamperen tijdens de fietsvakantie

Daarnaast zou ik het heel tof vinden om een boek te schrijven over alle avonturen die ik tijdens de reis heb beleefd, dus wie weet komt dat er ook nog wel van. Eerst nog maar eens dik genieten van het hele avontuur en dan zien we daarna wel verder.”

Heb je ergens nog nieuwe plannen die broeden in je achterhoofd?

“Ik hou altijd wel van een uitdaging en heb vaak een nieuw doel nodig, dus plannen zijn er altijd. Wel iets heel anders, maar ik zou het fantastisch vinden om ooit nog eens een Iron Man te doen.
Ik heb tijdens deze reis in ieder geval genoeg training in het fietsen, dus het begin is er al.”

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!