De basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch, indrukwekkende kopie van de St Pieter in Rome

De basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch, indrukwekkende kopie van de St Pieter in Rome

Een kleine wenteltrap slingert zich omhoog, de treden uitgesleten door de vele voetstappen die hier al eeuwen omhoog en naar beneden gaan. Een euro in een klein bakje en we mogen de deur door naar boven. Niemand die het controleert. God kijkt immers toe of je niet zonder te betalen naar binnen gaat.

Waarom zouden we dat ook laten, een Euro voor een prachtig uitzicht vanaf een meter of 28 hoogte in een vrijwel lege kerk. Wat zeg ik, Kerk? Het is de basiliek van Oudenbosch waar we ons vergapen aan werkelijk prachtige rooms-katholieke pracht en praal.

Binnenzijde koepel van de basiliek van de heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch

Binnenzijde koepel van de basiliek van de heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch

In de verte, vooraan in de kerk zijn twee mannen bezig met het fraaie orgel. Een van de pijpen is weggehaald. Deze zal wel worden schoongemaakt. Voor de gelegenheid, het is tenslotte bijna kerst, wordt er tocht kerstmuziek gedraaid. Nota bene Jan Smit weet ons te bekoren met een prachtig kerstlied.

Toch voelt dat niet helemaal juist, Jan Smit in deze eeuwenoude basiliek. Ja, een basiliek, gebaseerd op de beroemde St. Pieter-basiliek in Rome. Het is een kopie, wel wat kleiner, maar verder een perfect uitgevoerde kopie van de thuiskerk van de Paus.

Voorzijde basiliek in Oudenbosch

Voorzijde basiliek in Oudenbosch

Toch best bijzonder als je er over nadenkt dat deze basiliek hier in een klein plaatsje op het Brabantse platteland te vinden is. De reden daarvoor is te vinden bij een pastoor die zo onder de indruk was van de St. Pieter dat hij deze ook naar zijn woonplaats wilde halen.

Dat zorgt nog altijd voor een aanzuigende werking van toeristen die hier heen komen om deze basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara te bezichtigen.

Wanneer we de basiliek uitgebreid bekeken hebben stappen we naar buiten. Nog enigszins beduusd van de betoverende binnenkant steken we de weg over in de richting van de Kapel van Saint Louis waar we het Arboretum passeren. Helaas is de kapel momenteel gesloten voor renovatie en ook het arboretum kunnen we niet in. Simpelweg omdat er in de winter niet veel te zien is.

Het arboretum in Oudenbosch, vanaf april weer open

Het arboretum in Oudenbosch, vanaf april weer open

Op een informatiebordje vinden we gelukkig een wandelroute die we besluiten te gaan lopen.

Het parelpad is een korte wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer door het centrum van Oudenbosch

Het parelpad is een korte wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer door het centrum van Oudenbosch

Er is ook een wandelroute in Oudenbosch te vinden op https://www.visithalderberge.com/doen/stadswandeling-oudenbosch/.
Het startpunt is bij het station waar je simpel een QR code kunt scannen en bij verschillende punten ook de nodige (audio) informatie krijgt. Alles bij elkaar is het een anderhalf uur lopen.

En zo komen we alles te weten over Pater Hellemons, de turfhaven en nota bene een sterrenwacht die ook nog te vinden is in het kleine verrassende Oudenbosch.

Praktische informatie over Oudenbosch

– Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) voor Halderberge is gevestigd in het NS Station van Oudenbosch. Het TIP is alle dagen (uitgezonderd de dinsdagen) geopend van 10-15 uur. Je vindt er een overvloed aan informatie over Oudenbosch, Halderberge en omgeving: folders, wandel- en fietsroutes, kaarten, en ga zo maar door. De begeleide Stadswandelingen starten vanaf hier.

– Bezoek de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara, een prachtige kerk met een koepel die is beschilderd met afbeeldingen van de hemel en de hel

– Ga naar het Arboretum Oudenbosch, een botanische tuin met een grote collectie bomen en struiken.

– Bezoek de Sterrenwacht Tivoli, waar je kunt genieten van een fascinerende blik op de sterrenhemel.

– In Zundert, in de buurt van Oudenbosch vind je het Vincent van Gogh Huis, een museum dat is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh.

– Bezoek het Museum Tongerlohuys in Roosendaal, een museum dat is gevestigd in een prachtig gerestaureerd herenhuis uit de 18e eeuw. Het museum heeft een uitgebreide collectie kunstwerken en historische voorwerpen.

– Drink een goed biertje en eet een hapje op het Kerkplein, een gezellig plein met veel terrasjes en restaurants, bijvoorbeeld eetcafe Bij Wit en Restaurant ’t Zusje.

– Ga naar Klooster Saint Louis, een voormalig klooster dat nu dienst doet als conferentiecentrum en hotel (op dit (jan. 2024) moment wordt het pand verbouwd).

– De route, te vinden op de site van IZI travel en gratis te volgen: https://izi.travel/nl/3373-stadswandeling-oudenbosch/nl

wandelroute Oudenbosch Noord-Brabant

wandelroute Oudenbosch Noord-Brabant

 

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!