Toen ik 18 jaar werd ben ik met mijn vader een fietsroute gaan doen naar de Middellandse zee. We begonnen deze tocht in Maastricht en drie weken later eindigden we in Marseille. Ook al is dat dertig jaar geleden, ik kan me dat met vlagen nog zo goed herinneren!

Misschien heb jij ook wel zo’n ervaring. Of heb je een plan in je hoofd om ooit een pelgrimsroute te bewandelen.

Je hebt er die tot de verbeelding spreken zoals de route naar Santiago de Compostella, die misschien wel te succesvol is.

Maar er zijn er meer. Zo ook de St. Olavsleden. Een pelgrimsroute in het hoge Noorden, van Zweden naar Noorwegen, van Selånger naar Trondheim.

Met enige gezonde jaloezie kan ik dan kijken naar mensen die gewoon (nou ja, gewoon…) zo’n tocht gaan lopen.

Een van die mensen is Francine Postma. En wat zij deed is nog mooier, ze ging alleen, en schreef er een boek over.

In deze bijzondere, tiende editie van Over Wandelen, wil ik stilstaan bij dit boek, bij de St. Olavsleden, bij wandelen in je eentje om jezelf te ontdekken, om te zoeken naar je zelf. Willen we dat niet allemaal?

Francine Postma: De St. Olavs pelgrimsroute riep mijn naam!

Je zou het maar doen. In je eentje, een wandeltocht maken van meer dan 500 kilometer. Vijf weken, weg van huis, van je gezin met twee kinderen die zo hun eigen worstelingen hebben. Het is niet voor de hand liggend en misschien is het daarom een boek meer dan waard.

ONDERWEG © Francine Postma dag 12 Slokje water op de St Olavs Wandelroute

Francine Postma ging op pad. Het St. Olavs pad wandelen. Alleen. Om stil te zijn, om te verdwijnen van de drukte thuis. Eerst met de hoop om na vijf weken herboren thuis te komen. Maar halverwege de tocht ontdekte ze dat ze teveel de omstandigheden wilde veranderen, ze ontdekte dat ze zichzelf moest aanpakken om vrede te hebben.

Zoals ze zegt als ik haar aan de telefoon heb: Shit happens, die omstandigheden kan ik niet veranderen.

https://meneersimmering.nl/francine-postma-de-st-olavs-pelgrimsroute-riep-mijn-naam/

Volg de St. Olavsleden door een historisch landschap, van kust naar kust

Ik weet het, we hebben te maken met Corona, een lockdown en mogen nog niets. Beter dan een boek lezen en je verlekkeren op internet met prachtige plaatjes gaat het nog even niet worden. Neemt niet weg dat we dát dan zeker wel gaan doen.

bordje met de richting voor de sint Olavsroute

bordje met de richting voor de sint Olavsroute

Op de website van St. Olavsleden zelf kun je alle informatie vinden over deze pelgrimsroute. De dagroutes, de kaarten, foto’s, historie, en alles om je reis daadwerkelijk te plannen.

Leef je uit en droom weg om straks weer op pad te kunnen gaan naar een prachtige omgeving!

https://stolavsleden.com/

Boek: ONDERWEG, alleen over het St. Olavspad

Zo ver ik kan zien slingert het smalle voetpad voor me uit. Grillige boomwortels kronkelen over de aangestampte aarde, hier en daar ligt een bemoste steen – ik moet oppassen dat ik niet struikel. Laag bij de grond, links en rechts van het pad, groeien bosbessenstruiken, groene kruipplantjes, pollen gras en grote klavers met dauwdruppels erop. Ertussen staan stervormige witte bloempjes, blauwe grasklokjes en, iets hoger, vrouwenmantel en monnikskap, met de bloemen nog in de knop. Lichtgroene varens schieten hoog op tussen de dennen en berkenbomen, die reiken tot in de hemel. Als ik mijn hoofd in mijn nek leg, zie ik het blauw tussen de takken.

Zo begint het boek Onderweg, van Francine Postma wat nu te bestellen is en verkrijgbaar is. Je kunt het natuurlijk krijgen op Bol.com, maar doe me een plezier en bestel het bij je lokale boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever (wie weet krijg je een gesigneerd exemplaar…)

Een prachtig boek om even in weg te duiken, te mijmeren over een wandeltocht waar je ooit een keer zelf aan wilt beginnen! Door het verhaal maar zeker ook door de prachtige foto’s!

https://uitgeverijfjord.com/product/onderweg/

Instagram Tip van de week

Uitgeverij Fjord is gespecialiseerd in boeken voor buiten mensen. Laat jij nu zo’n buitenmens zijn! Dus mij leek het niet meer dan logisch om deze keer de instagram pagina van deze kleine, sprankelende uitgeverij in het zonnetje te zetten. Naast ‘Onderweg’ hebben ze nog veel meer fraaie boeken in hun beheer zoals Buitenluchtleven en Weekenden aan het water. Kijk daar word ik nu gelukkig van!

https://www.instagram.com/uitgeverijfjord/

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!