Saskia is Miss Railway: Reizen met de trein is het ultieme lanterfanten!

Saskia Woons is Miss Railway

Saskia Woons is Miss Railway

Saskia Woons reist vaak met de trein en schrijft daarover op haar blog, Miss Railway: “Wat het reizen per trein zo leuk maakt, is dat het zo comfortabel en ontspannend is. Je gaat zitten, hand onder je kind en het enige dat je hoeft te doen is genieten van het landschap. Wat mij betreft het ultieme lanterfanten!

Een ander voordeel van treinreizen is dat je veel beenruimte hebt en heb je zin om je benen even te strekken dan kun je gewoon even rondlopen. Daardoor kom je zelfs bij een lange treinreis uitgerust aan op de plek van bestemming. Totaal anders dan bijvoorbeeld bij een lange auto- of vliegtuigreis.

Werken op je laptop is ook mogelijk, want in de meeste treinen is tegenwoordig wifi.

Regelmatig reis ik solo en ook daarvoor is de trein een ideaal vervoersmiddel. Als je er zin in hebt heb je snel aanspraak. Bij sommige nachttreinen kun je als ‘alleenreizende’ vrouw ook een plek in een vrouwenslaapcoupe boeken.

Slaapcoupe voor het reizen per trein in de nacht.

Slaapcoupe voor het reizen per trein in de nacht.

Momenteel doe ik vooral veel citytrips met de trein. Wat daarbij super is, is dat het treinstation vaak midden in het centrum is, dus de sightseeing kan direct beginnen.

Hoewel dit niet de drijfveer achter mijn treinreizen is, is het natuurlijk geweldig dat ik zo ook een steentje kan bijdragen aan het duurzamer reizen en daarmee aan een beter klimaat.”

Met de trein door Australie

De treinreis die Saskia het meest is bijgebleven is er eentje in Australie: “Tussen Cairns en Kuranda rijd je met een nostalgische trein door een miljoenen jaren oud regenwoud.

De vintage treinstellen zijn meer dan 100 jaar oud. Geen airco dus en houten banken, maar dat draagt alleen maar bij aan de ervaring. Het uitzicht vanuit de trein is zo adembenemend mooi: hoge bergen, spectaculaire watervallen en dan op de achtergrond het geluid van tropische vogels.
Na 2 uur is het balen dat de rit er al op zit.”

Aankomen op het station na het reizen met de trein

Aankomen op het station na het reizen met de trein

Je bent onlangs in Amerika geweest. Hoe wordt treinreizen daar beleefd?

“In de VS wordt door de Amerikanen zelf weinig per trein gereisd. Vanwege de lange afstanden geeft men daar toch liever de voorkeur aan een binnenlandse vlucht. Daarbij komt dat er veel plaatsen in Amerika zijn die helemaal geen treinstation hebben. Het spoornet wordt vooral gebruikt voor vrachtverkeer.

Wat mij verbaasde in Amerika was dat het op de stations wat onoverzichtelijk was. De stations zijn prachtig, maar het ontbreekt er aan goede informatieborden. Het was echt even een puzzel om de juiste trein en perron te vinden.

treinstation in Amerika

treinstation in Amerika

Juist in de VS had ik verwacht dat alles heel goed georganiseerd zou zijn.

Desalniettemin was het een geweldige ervaring om vanuit de trein de skyline van New York te zien opdoemen. Bij mijn volgende bezoek aan New York lijkt het me leuk om de citytrip te combineren met een bezoek aan Washington, Philadelphia of Chicago, want deze steden zijn perfect per trein bereikbaar vanaf New York.

Hoe plan jij je treinreis?

Bij het plannen van een treinreis is het vooral belangrijk dat je op tijd boekt, want dat drukt de kosten enorm. Tickets zijn vaak 4 maanden van te voren te boeken, dus daar let ik zeker op.

Het boeken van een internationaal treinticket is niet altijd even makkelijk, maar gelukkig wordt er door de toenemende populariteit van treinreizen hard gewerkt om dit proces te vereenvoudigen.

Met mijn website probeer ik mensen te behoeden voor fouten die ik heb gemaakt. Zo boekte ik namelijk het hele traject van Amsterdam naar het Franse Nice in 1x, maar daardoor bleek ik een zeer korte overstaptijd in Parijs te hebben. Met het zweet op mijn voorhoofd heb ik het gered, maar ontspannen was het niet.

Nu boek ik de trajecten liever los, dus bijvoorbeeld eerst een ticket Amsterdam-Parijs en dan Parijs-Nice. Dan kun je zelf je overstaptijd bepalen.

reizen per trein is vooral relaxed - miss railway

reizen per trein is vooral relaxed – miss railway

Ik houd standaard minimaal een uur aan zodat ik speling heb als mijn trein ervoor vertraging heeft.

Mijn voorwerk voor het plannen van een treinreis begint vaak op de website/app van Deutsche Bahn. Deze heeft namelijk niet alleen Duitse treinreizen, maar je kunt hier treintrajecten in (bijna) heel Europa opzoeken.

Het verlanglijstje van Miss Railway

Mijn verlanglijst is erg lang, maar hoog op mijn lijst staat de Californian Zypher.

Dit treintraject van ruim 50 uur in Amerika verbindt de steden Chicago en San Francisco. Onderweg doorkruis je de Rocky Mountains! Het lijkt mij echt een droomreis en ik hoop hem in de nabije toekomst te kunnen maken.

Binnen Europa staat de Bergensbanen van Oslo naar Bergen (en het beroemde zijtraject Flam) bovenaan de treinbucketlist. Deze staat bekend als een van de mooiste van Europa en voert langs uitgestrekte bossen, hoge bergen en fjorden.

Dit jaar reis ik in ieder geval in september per trein naar Edinburgh in Schotland en in december pak ik de nachttrein naar Praag.

https://missrailway.nl/
instagram.com/miss_railway/

Foto bovenaan door Grietje Mesman van FotoGrietje

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *