The Book Photographer: Elk boek een eigen karakter

AMSTERDAM the gloobles guide The Book Photographer 2023-02

AMSTERDAM the Gloobles Guide – The Book Photographer 2023-02

Justina Nekrašaitė is The Book Photographer

Toen zij fotografie en mediakunst studeerde aan de kunstacademie van Vilnius, dacht Justina niet dat ze ooit studiofotograaf zou worden. Maar na haar verhuizing naar Nederland kreeg ze de kans om stage te lopen bij ‘De Monsterkamer’, wat zorgde voor een verandering en nieuw perspectief bij Justina.

“De Monsterkamer was 10 jaar lang een waardevol platform voor ontwerpers, uitgevers en grafische professionals en bood persoonlijk advies voor boekproductie. Ze organiseerden ook tal van publieksevenementen. Na afronding van mijn stage kreeg ik een baan aangeboden als huisfotograaf en evenementen manager.

Justina Nekrašaitė is the book photographer

Justina Nekrašaitė is ‘The Book Photographer’ – Fotografie: Ricardo Dutkowiak

Door deel uit te maken van deze levendige gemeenschap kon ik mezelf onderdompelen in de boekenwereld en mijn professionele netwerk uitbreiden. Ik had het voorrecht om projecten vast te leggen die tot leven werden gebracht door bezoekers die advies zochten over papierkeuzes in De Monsterkamer.”

Naarmate Justina haar werk erkenning kreeg, groeide het aantal opdrachten, wat vier jaar geleden leidde tot de oprichting van ‘The Book Photographer’.

“En boeken zijn echt opmerkelijk! Ze omvatten miniatuurwerelden, verhalen, dienen als toegangspoorten tot visies, kennis en uitnodigingen om te observeren en met ons door de tijd te reizen. Ik ben vervuld van enorme vreugde om dicht bij hen te zijn.”

Desire van den Berg Entre Photo By The Book Photographer-67

Client Desire van den Berg, Entre

Hoe kom je aan opdrachten? En hoe werk je ze uit?

“Ik heb een vragenlijst gemaakt, die ik de opdrachtgever vraag in te vullen. Deze vragenlijst dient als eerste leidraad om een idee te krijgen van de omvang van de opdracht.

Na de vragenlijst start ik een telefoon- of videogesprek met de klant. Deze persoonlijke interactie zorgt voor een meer diepgaande discussie, waar we details kunnen bespreken en ideeën kunnen uitwisselen.
Sommige cliënten geven mij strikte begeleiding, anderen geven mij vrijheid.

Ik ben er dankbaar voor dat ik een groot aantal terugkerende klanten heb, dat zie ik als een echte eer.”

Een boek goed fotograferen, hoe ingewikkeld is dat?

“In mijn perspectief heeft dit werk een grote complexiteit.

Het is een boeiende reis, beginnend vanaf het moment dat een boek in de studio arriveert, en eindigend wanneer ik de uiteindelijke beelden aan de klant bezorg”; aldus Justina.

“Gedurende dit proces probeer ik mijn werk te bevatten met een vleug van gevoeligheid en streef ik ernaar me te concentreren op de unieke kwaliteiten van elke publicatie.

JSB Reuse to Reduce Photo: The Book Photographer

Client Jap Sam Books, Reuse to Reduce

Voor mij belichaamt elk boek een eigen karakter, met zijn eigen stemming en leeftijd. Sommigen zien dit misschien als een romantisering van het proces, maar ik merk dat deze aanpak me aanspreekt en me in staat stelt werk te maken dat verre van repetitief is.

Het is mijn oprechte wens om deze methode te behouden, omdat het me in staat stelt om voortdurend te evolueren en authentieke resultaten te leveren.”

Wat is creativiteit voor jou persoonlijk?

“Creativiteit is voor mij de essentie van het bestaan! Het is nauw verbonden met nieuwsgierigheid en speelsheid en vormt een prachtige driehoek wat het leven zelf inhoudt.

Ik omarm deze drie-eenheid van harte, niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn dagelijks leven: of het nu gaat om de kunst van het koken, het inrichten van mijn leefruimte of het koesteren van zinvolle contacten met vrienden. In wezen beïnvloedt creativiteit elk aspect van mijn wezen.”

Er was een tijd dat Justina zich een beetje schaamde voor haar speelse karakter.

“Naarmate de jaren verstreken, realiseerde ik me echter dat deze speelse geest een prachtig deel is van wie ik ben. Het dient als een katalysator en verlicht de vlam van creativiteit in mij.

Het ene onderdrukken zou onvermijdelijk het andere onderdrukken. Door mijn speelse essentie te omarmen, heb ik nieuwe manieren van verbeelding kunnen ontsluiten, waardoor een leven vol levendige expressie en grenzeloze mogelijkheden mogelijk is.”

Wat wil je, laten we zeggen, volgend jaar bereiken, wat zijn je doelen?

“Verliefd blijven op het leven is inderdaad het ultieme doel. Het omvat een diep verlangen om elk moment te omarmen met verwondering, dankbaarheid en een verlangen naar continue groei.

Op het gebied van mijn beroep reiken mijn ambities verder dan alleen creatieve doelen. Ik zal werken aan het verbreden van mijn horizon, het koesteren van wereldwijd bewustzijn, het bereiken van een breder publiek van internationale klanten, samen met meer leren over het vakmanschap van het runnen van een bedrijf.”

Client Studio Remco van Bladel, Cookie Jar⁠

Client Studio Remco van Bladel, Cookie Jar⁠

The Book Photographer
instagram.com/the_bookphotographer/

Foto bovenaan: Client Gloobles.com, Amsterdam guide

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *