Van Melkmarkt tot Hoboken, in Antwerpen met de tram

Als kleine jongen van een jaar of dertien was ik gefascineerd door treinen, maar nog meer door trams. Die interesse is nooit weggegaan. Zeker niet toen ik een jaar of vijftien geleden voor het eerst in Antwerpen kwam. Op slag werd ik verliefd op die trams die daar reden. En eigenlijk ben ik dat nog steeds.

Onlangs bestelde ‘De Lijn’, de vervoersmaatschappij die onder andere de Antwerpse tram exploiteert een serie nieuwe trams. Maar deze nieuwe trams zullen nooit gaan tippen aan de trams die er nu nog steeds rondrijden. Gewoon, degelijke ouderwetse trams.

De tram naar Hoboken

Van die trams met een ronde koplamp aan de voorkant. Krakend en vooral piepend over de rails met fantastische namen als Melkmarkt, Hoboken en Eksterlaar als eindbestemming.

Hard rijden deze trams nooit, maar ze zijn een fantastisch vervoermiddel in deze stad. Ze brengen je in no time naar de plek waar je zijn moet.

Lijn 10, Melkmarkt

Er zijn twee trams die mijn voorkeur hebben. De eerste tram is lijn nummer 10. En dan met name het stukje van het centraal station naar de Melkmarkt.

Deze tram rijdt waar je met de auto eigenlijk niet kunt komen. Misschien als Antwerpenaar dan nog wel, maar als verdwaalde Hollander zeker niet. En dan, op het eindpunt, daar zit je meteen in hartje centrum Antwerpen. Het oude centrum welteverstaan.

Vanaf de melkmarkt loop je meteen het oude centrum in met de Onze Lieve Vrouwen kathedraal vrijwel voor je neus. De groenplaats, de grote markt en het stadhuis, allemaal binnen een paar minuten wandelafstand vanaf het eindpunt van lijn 10 (en lijn 11).

Lijn 12, Bolivarplaats

De tweede tramlijn is lijn 12 die vanaf de groenplaats koers zet naar het gerechtsgebouw op de Bolivarplaats. De tram rijdt daar over een autoluw plein, maar de manier waarop je komt aanrijden vanuit de Emiel Banningstraat is toch wel indrukwekkend te noemen.

Vanaf deze klinkerweg zie je de schuine daken van het gerechtsgebouw opdoemen.

Neem daar ook even de tijd om uit te stappen, aan de andere kant van het plein bevinden zich nog enkele aangename cafeetjes om een dagje rondrijden in de Antwerpse trams tot een goed einde te brengen.

De Lijn, plattegrond

Voor de liefhebbers heb ik nog een pdf bestand toegevoegd van de tram- en bus lijnen zoals die momenteel in Antwerpen liggen. Op de website van De Lijn kun je natuurlijk nog veel meer informatie vinden!

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!

 

1 reactie

  1. Adriaan schreef:

    https://www.youtube.com/watch?v=mQSXOoSZnZw

    Dan moet je dit filmpje maar eens bekijken, hilarisch!
    Verkeersreglementen waren in 1953 nog niet uitgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *