Wandelen is gezond voor lichaam en geest

Wandelen is gezond voor lichaam en geest

Wandelen is een heerlijke manier om je welzijn te verbeteren en actief te blijven. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, hier zijn enkele praktische tips om het meeste uit je wandelroutine te halen.

1. Start Klein, Bouw Geleidelijk Op

Het is verleidelijk om meteen voor lange wandelingen te gaan, maar begin klein. Stel haalbare doelen, zoals dagelijkse korte wandelingen rond je buurt. Het belangrijkste is consistentie.
Op Wandelnet.nl kun je heel veel wandelroutes vinden en precies inplannen hoe jouw route er uit moet zien en waar deze aan moet voldoen.

wandelnet route zoeken

wandelnet route zoeken

2. Varieer de Intensiteit

Maak je wandelingen interessant door de intensiteit te variëren. Wissel af tussen rustig wandelen, stevig doorstappen en zelfs wat intervaltraining. Probeer heuvels of trappen voor extra uitdaging.
Door een smartwatch met hartslagmeter te gebruiken kun je in de gaten houden wat je hartslag is en kun je, door sneller te wandelen je hartslag omhoog brengen. Hou dat enkele minuten vol en ga dan weer rustig wandelen.

3. Luister naar je Lichaam

Je lichaam vertelt je veel. Let op signalen van vermoeidheid of ongemak en pas het tempo aan. Neem rustdagen om je lichaam de nodige hersteltijd te geven.

4. Betrek de Natuur

Als het kan, kies dan voor wandelingen in de natuur. De frisse lucht, het groen en de geluiden van de natuur dragen bij aan stressvermindering en verhogen je welzijn. Maar zelfs als je in de stad woont is de buitenlucht al prima. Ga gewoon lopen. Kies straten en steegjes die je niet kent of ga het park in. Allemaal om maar gewoon lekker in beweging te zijn!

5. Comfortabele Uitrusting

Investeer in goede wandelschoenen. Comfortabele en ondersteunende schoenen maken een wereld van verschil. Kleed je ook naar het weer en draag ademende kleding. Het weer is tenslotte niet slecht, enkel de kleding is slecht.

Op de site van Decathlon kun je veel betaalbare wandelschoenen vinden.

Decathlon, wandelschoenen in alle soorten en maten

Decathlon, wandelschoenen in alle soorten en maten

6. Stappenteller of App

Gebruik een stappenteller of een app op je smartphone om je voortgang bij te houden. Stel leuke doelen om jezelf uit te dagen en elke dag een beetje meer te bewegen. Niet voor niks is een veelgesteld doel om de 10.000 stappen te halen, maar een x aantal kilometers is ook een goed uitgangspunt.

7. Wandelmaatje of Groep

Wandelen kan nog leuker worden als je het deelt. Overweeg om met een vriend(in) te wandelen of sluit je aan bij een lokale wandelgroep. Het zorgt niet alleen voor sociale interactie maar motiveert ook. Dit moet je natuurlijk wel liggen. Alleen wandelen zal een andere ervaring geven dan in een groep of met z’n tweeën wandelen. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een Urban Walk of een ander wandelevenement. Ook dat kun je alleen doen, maar dan wandel je toch ook met anderen.

8. Hydratatie en Voeding

Drink voldoende water voor, tijdens en na het wandelen. Neem een gezonde snack mee voor langere wandelingen om je energieniveau op peil te houden.

9. Wandeluitrusting

Een kleine rugzak met essentiële spullen zoals water, een EHBO-kit en eventueel een kaart van het wandelgebied is handig. Vergeet ook niet zonnebrandcrème en insectenwerend middel.

10. Geniet van het Proces

Last but not least, geniet van elke stap. Wandel niet alleen om het doel te bereiken, maar ook om te genieten van de reis. Neem de tijd om rond te kijken, luister naar de geluiden om je heen en adem de frisse lucht in.
Wandelen is niet alleen een oefening; het is een viering van beweging, natuur en welzijn. Met deze tips kun je jouw wandelroutine optimaliseren, of je nu een beginner bent of een doorgewinterde wandelaar. Dus trek die wandelschoenen aan, omarm de natuur en geniet van de geneugten van het wandelen!

 
Op Stap met Meneer Simmering
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook  
Meld je hieronder aan en krijg
‘Op Stap met Meneer Simmering’ gratis in je mailbox!

Ontvang...
* exclusieve verhalen en fotografie...
* Gratis Ebook 5 Wandelroutes in Antwerpen!