Petra de Hamer (uitgeverij Fjord): Ja, ik ben een ontzettend buitenmens!

Petra de Hamer van uitgevrij Fjord

Petra de Hamer van uitgevrij Fjord

“Ik wil heel graag boeken maken voor mensen die houden van het buitenleven. Mijn idee is heel simpel: mensen stimuleren meer naar buiten te gaan zónder eindeloos ver te reizen.”

Nadat Petra de Hamer klaar was met haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, ging ze werken bij reisboekenuitgeverij mo’media. Het duurde nog zo’n twintig jaar voor ze voor zichzelf begon en tussendoor werkte ze ook nog bij een aantal andere uitgeverijen en als journalist en fotograaf.

Maar drie jaar geleden maakte ze daadwerkelijk de stap om een eigen uitgeverij te beginnen. Uitgeverij FJORD.
“Ik kende het vak dus al voor ik begon.”

Petra wil mensen dus laten zien dat je voor een mooie wandeling niet naar de bergen hoeft, of sowieso naar het buitenland.

Sterker nog, dat je voor een mooie wandeling gewoon bij je in de buurt terecht kunt. “Deze plannen kon ik bij de uitgeverijen waar ik werkte nét niet goed kwijt, dus ben ik voor mezelf begonnen.”

Petra de Hamer Uitgeverij FJORD drukproef

Petra de Hamer Uitgeverij FJORD drukproef

“De start was een zeer succesvolle crowdfunding waarbij mensen intekenden voor de eerste twee titels. Inmiddels maak ik zo’n zes tot acht boeken per jaar.

Die boeken gaan altijd over wandelen, fietsen, op reis gaan in Europa en dat allemaal zo duurzaam mogelijk.”

Ben jij zelf een buitenmens en hoe uit zich dat dan?

“Ja ik ben een ontzettend buitenmens. Als de zon schijnt en ik moet noodgedwongen binnen zitten (want aan het werk) dan begint het bij mij echt te kriebelen. Ik ga zo vaak mogelijk de deur uit, meestal begint de dag met een lange wandeling met twee vriendinnen die een hond hebben.

Elk weekend maak ik wel een lange wandeling of fietstocht.

In de vakanties doe ik dat ook. En ik probeer zo vaak mogelijk op locatie te werken, zo ben ik net terug van een paar dagen Vlieland. Daar werk ik dan ’s morgens vroeg en ’s avonds laat en de rest van de dag ben ik buiten.

FJORD buitenluchtleven binnenwerk

FJORD buitenluchtleven binnenwerk

Volgens mijn ouders wilde ik vroeger ook altijd buiten zijn, al vanaf dat ik heel klein was.

Hoe komt een schrijver bij jou terecht?

Ze vinden mij via social media, of omdat ze een FJORD-boek hebben gekocht of gelezen. Ze herkennen zich in de duidelijke thema’s waarover ik boeken maak. Soms komt iemand via-via bij mij, maar omdat ik alles alleen doe op de uitgeverij ben ik denk ik (hoop ik) nog heel benaderbaar.

Losse manuscripten krijg ik niet echt, wel bellen veel mensen met een idee. Als ik er een boek in zie, werken we dat samen uit. Ook ga ik natuurlijk zelf actief op zoek naar nieuwe auteurs en fotografen.

De meeste mensen met wie ik werk kunnen zowel schrijven als fotograferen, daarmee houd ik de kosten het laagst maar worden de boeken ook het meest persoonlijk.

Waar zou jij zelf nog een boek over willen maken?

De afgelopen jaren heb ik al heel veel boeken gemaakt – van huis uit ben ik auteur en fotograaf. Met name reisboeken maar ook kookboeken.

Mijn eerste boek maakte ik 25 jaar geleden, dat was een reis/kookboek getiteld New Scandinavian Cooking en daarvoor reisde ik samen met een Zweedse chef-kok uit Antwerpen naar Oslo, Stockholm, Helsinki en Kopenhagen. Dat was heel leuk om te doen.

Maar ik wil ooit nog wel een roman of verhalenbundel maken. Of een mooi verhalend reisboek… wie weet.

Welke plannen liggen er vol ongeduld op jou te wachten?

De planningen voor 2023, 2024 en zelfs al 2025 zijn al zo’n beetje rond. Boeken maken kost tijd en “mijn” auteurs krijgen daar veel ruimte voor.

FJORD 3x buitenluchtleven boeken

FJORD 3x buitenluchtleven boeken

Momenteel heb ik een contract met een aantal mensen voor meerdere boeken, dat is heel bijzonder. Niet alleen boeken maken over duurzame thema’s maar ook duurzame relaties opbouwen, dat is echt leuk.

Daarnaast ben ik bezig met de boeken vertaald krijgen in het Engels en het Duits. Genoeg te doen! De thema’s blijven nagenoeg hetzelfde maar de komende boeken gaan meer over andere landen in Europa dan alleen Nederland en België.

Hoe pak ik dat aan, van idee naar boek?

Gewoon beginnen. Maak het idee concreet, stel jezelf een aantal cruciale vragen:
* waarom moet dit boek er komen,
* is er nog geen boek over het thema,
* wat zijn mijn concurrenten,
* maar ook: wie gaat dit boek straks kopen.

Zelf maak ik altijd een mind map, waarbij je alle dingen die met het boek te maken hebben opschrijft: wat moet erin, hoe deel ik de hoofdstukken in, welke boodschap wil ik overbrengen.

Vanuit die bouwstenen ga je dan verder. Zorg daarnaast voor een niet te kleine doelgroep, dat vind ik echt belangrijk. Je hoeft niet iederéén gelukkig te maken met je boek maar zoveel mogelijk mensen wél, daar moet je echt over nadenken.

Petra de Hamer aan het wandelen in Schotland

Petra de Hamer aan het wandelen in Schotland

En zorg dat je weet waar je aan begint. Want een boek maken, een goed boek, dat kost tijd en is soms niet altijd fijn: soms verdwijnen hele hoofdstukken in de prullenbak.

Met dat idee kun je vervolgens naar een uitgever, die het meestal net als ik te druk heeft voor eindeloos lange voorstellen. Je boekidee moet op één pagina passen vind ik. Als je het teveel moet uitleggen, is het idee niet scherp genoeg.

https://uitgeverijfjord.com/
facebook.com/uitgeverijfjord
instagram.com/uitgeverijfjord/
uitgeverijfjord – nieuwsbrief

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *