Terug naar de Middeleeuwen in het Elfde Gebod

In de deuropening staat een ober te kijken hoe wij de keuze maken om binnen of buiten te gaan zitten. Na even getwijfeld te hebben gaan we toch naar binnen. Dit moet een van de meest fascinerende cafés in Antwerpen zijn. Tegenover de 123 meter hoge Onze Lieve Vrouwe kathedraal zit al sinds mensenheugenis een plekje waar je een pint moet gaan drinken.

De man uit de deuropening gooit de deur wagenwijd voor ons open: “Waar willen jullie zitten?”

Binnen hangt een middeleeuwse sfeer. Overal staan beelden van heiligen en semi-heiligen. Elk plekje roept weer een nieuwe emotie op. De geur van wierook doordrengt het hele pand en maakt de sfeer alleen maar intenser.

Aangezien het nog redelijk warm is gaan we maar niet bij de uitnodigende kachel zitten, maar besluiten we aan een zwaar eiken tafel helemaal in het midden een plek te zoeken. Zo kun je overal kijken.

Van voor naar achteren, van beneden tot boven. Een beeld van een heilige met een afgehakt hoofd, van hemelse engelen en van Maria in alle verschijningsvormen. Je zou spontaan katholiek worden.

De bieren op de kaart maken het aanbod aan heiligen alleen nog maar groter. Een Sint Bernardus of een Trappist uit Affligem. De keuze is overvloedig. Ergens voelt het alsof je de middeleeuwen letterlijk bent binnen gestapt.

Mijn dochter moet naar de WC. Ze durft niet goed te gaan, misschien zweeft er wel een heilige rond op het toilet. Gelukkig staan er op de WC geen beelden en kun je, zonder je bekeken te voelen, je behoefte doen.

Als we wat gedronken hebben (eten kun je er ook fantastisch) nemen we nog wat foto’s. Dat is niet raar, want iedereen die hier binnenstapt maakt minimaal een reportage van foto’s om thuis uit te leggen wat je gezien hebt.

Elfde gebod Antwerpen Torfbrug 10

Elfde gebod Antwerpen Torfbrug 10

We stappen buiten. Voor je staat de enorme muur van de kathedraal. Nog even waan je je in het jaar 1500, totdat de betovering verbroken wordt en je bijna van je sokken wordt gereden door een jongen op zijn elektrische step. Welkom terug anno 2018!

Praktisch

Elfde gebod is een ‘culinaire pub’ in het historisch centrum van Antwerpen, in de schaduw van de kathedraal. Binnen staat een heel aantal heiligenbeelden, preekstoelen en schilderijen. Je kunt er een hapje eten en drinken.
Het Elfde gebod is elke dag van 12:00 uur tot 23 uur geopend, op vrijdag en zaterdag tot 00:00 uur.
Adres: Torfbrug 10, 2000 Antwerpen
Website: http://11gebod.com

 
Op Stap met Meneer Simmering
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook  
Meld je hieronder aan en krijg
‘Op Stap met Meneer Simmering’ gratis in je mailbox!

Ontvang...
* exclusieve verhalen en fotografie...
* Gratis Ebook 5 Wandelroutes in Antwerpen!

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

  1. Wat een tof artikel! Ik ben er 1 keer geweest een paar jaar geleden en vond het een hele toffe plek! 🙂

  2. Als ik naar Antwerpen ga dan ga ik er zeker een keer kijken. Ik vind trouwens dat je erg leuk schrijft. Na het lezen van elke regel wil je direct weer naar de volgende. Knap dat je zo kunt schrijven. Het geeft een beetje gevoel van spannend….. Leuk

  3. Wat leuk. Een van mijn favoriete tenten in Antwerpen. Ik kom daar al 25 jaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *