Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen, of met de auto?
Met de auto naar Antwerpen, dat is geen feestje. Natuurlijk, je kunt er nog wel parkeren, al is het op drukke dagen zoeken naar een plekje. De ring, daar is het altijd druk, en in de binnenstad sta je op sommige dagen meer vast dan dat je rijdt.

Eerder schreef ik al eens dat wij vaak aan de rand parkeren en dan met de tram verder rijden.

Maar de trein naar Antwerpen nemen, dat is natuurlijk ook een goed idee! De verbindingen in België zelf zijn prima en vlot. De trein is relatief goedkoop, maar dan wel in België een kaartje kopen en niet in Nederland.

En een groot voordeel, je komt aan in het mooiste station van Europa, Antwerpen Centraal!

Wat een goede suggestie is, is om net de grens over te steken en daar onze auto te parkeren op een P+R van een van de kleinere stations. Je zou ook in Roosendaal kunnen instappen, maar dan is het parkeren weer betaald. Door in een kleinere Belgische plaats te parkeren heb je geen parkeerkosten.

Natuurlijk heb je wel de kosten van een treinkaartje.

Om het gemakkelijk te maken heb ik hier een aantal opties voor je om je reis te plannen en te boeken.

Trein van Essen/Kapellen naar Antwerpen

De NMBS rijdt over de lijn die eigenlijk in Roosendaal start en dan naar Antwerpen voert. Over het algemeen rijdt er hier twee keer per uur een trein die op een aantal of op alle tussengelegen stations stopt.

De sneltrein van Essen naar Antwerpen

De sneltrein van Essen naar Antwerpen


Stoptrein van Essen naar Antwerpen

Stoptrein van Essen naar Antwerpen

Je kunt het beste een station kiezen dat na Roosendaal ligt. Simpelweg omdat je dan geen internationaal treinkaartje hoeft te kopen. In bijvoorbeeld Essen, Heide of Kapellen stoppen alle treinen die er over dit traject rijden.

Vanaf Essen kost een retourtje € 9,60. Vanaf bijvoorbeeld Heide kost het € 6,80. Tickets kun je aan het loket kopen (let wel op de beperkte openingstijden), bij een automaat of online, je krijgt dan een geprinte versie.

Online koop je de kaartjes via belgiantrain.be

Je kunt vanaf Kalmthout een zogenaamde Key Card kopen (alleen te verkrijgen aan het loket of uit de automaat!). Dit 10 ritten kaartje kost € 2,40 per enkele reis, dus € 4,80 voor een retourtje. Ben je, zoals ik en mijn gezin, met 5 man, dan kost het heen en terug 24 euro (prijzen van maart 2019).

Met de IC van Breda naar Antwerpen

Woon je verder het land in dan is het wellicht geen optie om met de auto naar een station over de grens te gaan. Met de trein vanaf Breda naar Antwerpen is dan ook een alternatief. De intercity direct naar Brussel brengt je in iets meer dan een half uur naar het hartje van Antwerpen, met een verbinding die ieder uur rijdt.

Doe je dit dan kost het je voor een enkele reis 14,40. Boek je ruimer dan een week van tevoren dan ben je trouwens goedkoper uit, 9 euro om precies te zijn. Voor een retourtje betaal je het dubbele.

Treinroute Breda Antwerpen per Intercity direct

Treinroute Breda Antwerpen per Intercity direct

Boeken doe je bij NS International.

Met de Thalys naar Antwerpen vanaf Amsterdam en Rotterdam

De Intercity Direct begint de reis al in Amsterdam. Deze vertrekt daar ieder uur. Bijna twee uur na vertrek sta je dan in Antwerpen.

Wil je snel, neem dan de Thalys! Een mooie ervaring maar wel wat duurder. Waar de IC direct bijna 38 euro kost (enkele reis) ben je voor een gereserveerde zitplaats in de Thalys bijna 75 euro lichter.

Een keer in de twee uur gaat de Thalys naar Antwerpen. Je staat dan wel in 5 kwartier van Amsterdam in Antwerpen! Deze trein stopt trouwens ook nog in Rotterdam.

Thalys van Amsterdam naar Antwerpen

Thalys van Amsterdam naar Antwerpen

Vanuit Maastricht naar Antwerpen

Vanaf Maastricht met de trein naar Antwerpen is een wereldreis. Je doet daar een kleine drie uur over waarbij je dient over te stappen in Luik en in Brussel. Mijn advies, rij naar een stadje als Bouwel (uurtje rijden) en pak daar de trein.

Praktisch

Met de trein naar Antwerpen is zeker een goede keuze. Enig uitzoek werk is handig, zeker als het gaat om prijzen. Het grootste voordeel is dat je in de stad Antwerpen niet nodeloos hoeft te zoeken naar parkeerplaatsen. Je stapt in het hart van de stad uit en je wandelt zo richting al het moois wat Antwerpen te bieden heeft!

TheMediaBay heeft een mooie gids met een drietal rondwandelingen in Antwerpen.

Boeken van treintickets kan via de site van NS International.

Website NS international

Je kunt ook via de site van de Belgische spoorwegen boeken en je kaartjes uitprinten: belgiantrain.be/nl

Website Belgische spoorwegen, NMBS

Foto top: Nan Palmero, CC by 2.0

 
Gratis ebook Fotografie!
 
Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen  
In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie...
 
‘Achter de lens’
6 fotografen vertellen hun verhaal
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren fotografen...
* Gratis winkans op mooie fotoboeken!
* Elke twee weken de mooiste fotografie en tips in je mail!

 

2 reacties

  1. 4 januari 2021

    […] kunt met de auto naar Antwerpen, en natuurlijk is de trein ook ideaal om in Antwerpen te […]

  2. 17 oktober 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *