Wat te doen in Antwerpen, 10 leuke plekjes

De Wasbar, lekker eten en drinken en de was doen!
De Wasbar, lekker eten en drinken en de was doen!

Antwerpen is een fijne stad om door te wandelen, daar zijn we het vast over eens.
Wij komen er met het gezin wel vaker en leren langzaamaan de leuke plekjes kennen.

Vandaag wil ik graag 10 leuke plekken, dingen om te doen in Antwerpen met je delen.

De meeste dingen vind je in het centrum van Antwerpen waardoor ze gemakkelijk te vinden en bereikbaar zijn.
Je kunt er makkelijk naar toe wandelen.

Je kunt met de auto naar Antwerpen, en natuurlijk is de trein ook ideaal om in Antwerpen te komen.

Over sommige dingen heb ik al wel eens geschreven, over andere dingen nog niet.

In vogelvlucht vandaag dus enkele highlights. Een andere keer weer wat meer in detail.

De Wasbar, lekker eten en drinken en de was doen!
De Wasbar, lekker eten en drinken en de was doen!

Museum aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom, kortweg het MAS genoemd is een grote hit aan het worden. Een prachtig gebouw waar je helemaal bovenaan de stad vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Echt een must-do als je naar Antwerpen komt.

terras van het MAS
Terras van het MAS

Stadsfeestzaal

De Stadsfeestzaal straalt van buiten de grandeur uit van vervlogen tijden, binnen is het een en al luxe met bijvoorbeeld een champagne bar, maar ook gewoon met veel mooie winkels. Aangenaam verpozen kun je er zeker, al is het maar om op de tweede verdieping even de tijdelijke exposities te bezoeken. Absoluut de moeite waard!

Grote markt

Tja, de Grote markt staat synoniem voor Antwerpen, alleen al omdat het stadhuis er staat, met op het plein zelf een standbeeld van Silvio Brabo. Om het plein heen staan allerlei oude gildehuizen. Hier vandaan vertrekken veel rondleidingen en rondritten door de stad.

Groenplaats

Nog zo’n plein, centraal gelegen in de stad, maar hier vind je dus vele terrasjes en restaurants. De Groenplaats wordt opgesierd met een standbeeld van Rubens. Langs het plein staan ook bankjes waar je rustig een zak friet kunt eten van Fritkot Max.

Centraal station

Al vaker heb ik mijn liefde voor het fantastische station Antwerpen Centraal laten zien en lezen, maar ik blijf er graag komen. Wat een prachtig gebouw, het doet verlangen naar de stoomtrein en naar vroeger waar alles statig en prachtig was! Nou ja, je begrijpt me wel, ik kom er gewoon graag…

Station Antwerpen
Het station van Antwerpen Centraal

Havens

Aan de havens heeft Antwerpen natuurlijk ook een groot deel van zijn economische groei te danken. Wil je een klein beetje een indruk krijgen van de havens en van de enorme schepen die hier hun goederen laden en lossen dan is een rondvaart door de havens een mooie manier. Je hebt meerdere vormen. Er is in elk geval een korte en een langere versie. Je raakt er onder de indruk van de bedrijvigheid en de schepen!

De Zoo

Midden in het centrum, een oase van rust. Een prachtige dierentuin, de Antwerpse Zoo. Ieder jaar gaan we er minimaal een keer heen. Soms vaker. De Zoo is een perfecte plek om een uur of twee rond te wandelen. Zeker aan het begin, mag je wandelen zonder dat je toegang moet betalen. Veel inwoners van Antwerpen hebben een abonnement en gaan op zondag graag een uurtje wandelen in de dierentuin!

De wasbar

Eerder schreef ik al een artikel over een in Nederland onbekend fenomeen, de Wasbar. In Vlaanderen doen heel wat mensen hun was nog in een wasserette. Twee mannen bedachten hiervoor een mooi alternatief zodat je met plezier buitenshuis je was gaat doen. Overigens ben je ook zonder was welkom in de Wasbar.

De Wasbar is te vinden in de Graaf van Egmondstraat en sinds kort ook op de Melkmarkt!

Plantentuin

Nog zo’n oase van rust is de plantentuin, den Botaniek aan de Leopoldstraat. Deze tuin van minder dan 1 hectare is gratis toegankelijk en biedt een keur aan planten en bomen. Rustig rondlopen en even het gevoel hebben dat de tijd stil staat en dat je niks moet.

Antwerpen, plantentuin den Botaniek
Antwerpen, plantentuin den Botaniek

Cogels Osylei

Tenslotte een tip uit de wijk Zurenborg. Wanneer je de moeite neemt om even een klein stukje verder te dwalen met bijvoorbeeld de tram, dan kun je uitstappen op de Cogels Osylei. Een straat waar zulke prachtige stukken verleden te vinden zijn dat je er stil van wordt. Je vind er Art nouveau, Jugendstil en nog veel meer stijlen uit de Belle Epoque. Een ware belevenis!

Cogels Osy lei, tram 11 Antwerpen
Cogels Osy Lei in Antwerpen

Meer suggesties en drie rondwandelingen in Antwerpen vind je in dit boekje van the media bay:

Elke maand stuur ik mijn lezers een update...
Schrijf je hieronder ook in en blijf op de hoogte!


9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *