welkom in de kraamkamer van moeder natuur

Een spandoek roept ons toe: welkom in de kraamkamer van moeder natuur

Welkom in de kraamkamer van moeder natuur! Een groot spandoek laat ons weten dat we er goed aan doen om ons rustig te houden maar dat we onze lol vandaag op kunnen aan wat we allemaal te zien krijgen. Vogels vliegen af en aan en hazen rennen door het gras. Ergens in de verte vliegt een groep ganzen in de richting van een strook waar ze willen gaan landen om te eten.

De Yerseke moer ligt ingeklemd tussen het dorp Yerseke, de Oosterschelde en het kanaal door Zuid-Beveland. Aan de horizon staan rijen electriciteitsmasten die heel Zeeland van stroom moeten voorzien. Maar hier in de Moer wordt de rust niet verstoord. Hier kunnen vogels ongestoord broeden…

Wandelen in een vogelparadijs, de Yerseke Moer

We wandelen door een stuk van de Moer. De overvloedige regen van de afgelopen maanden maakt het hier een waar paradijs voor Grutto’s, eenden, allerlei soorten ganzen, tureluurs en kluten. In deze stukken land is het water afwisselend brak, zoet en zout. Dat zorgt voor een enorme diversiteit aan vogels en ook aan planten en bloemen. Er groeit van alles, van zeekraal tot zulte en van zeegerst tot kweldergras.

Bloemen in overvloed in de Yerseke moer

Bloemen in overvloed in de Yerseke moer

Even lijkt het erop dat het gaat regenen, maar dat valt reuze mee. Ach het zal ons niet deren, want de regen zorgt ervoor dat het hier zo prachtig is.

Vorig jaar zomer was het droog en toen moest de natuur goed zijn best doen om door de droge tijd heen te komen. Nu is dat niet nodig en is het hier fantastisch.

Postweg Yerseke – Kapelle

We begonnen ons rondje aan de rechterkant van de Postweg, de weg vanuit Yerseke richting Kapelle. Daar kun je gemakkelijk een plekje voor de auto vinden om een flinke route te lopen. De Postweg snijdt de Moer in tweeën. Vanaf de Postweg heb je sowieso al prachtig zicht op de Moer. En soms, als je vroeg bent en de zon opkomt, er mistflarden over de grassen hangt is het hier sprookjesachtig mooi!

Water is er genoeg in de Moer van Yerseke, zout, zoet, brak...

Water is er genoeg, zout, zoet, brak…

Eerst lopen we langs de Postweg, waar deze weg langzaam omhoog voert om bij de Postbrug het kanaal over te steken, blijven wij laag. Het geluid van auto’s verdwijnt naar de achtergrond. We lopen tegen de dijk van het kanaal aan. Een stuk langs het kanaal is aan de linkerkant misschien wat minder boeiend, maar rechts is het uitzicht zoals Zeeland er vroeger uit gezien moet hebben.

Fluitekruid en heel veel vogels!

Kleine weggetjes tussen gras en fluitkruid door. We zien een reiger wegvliegen die zojuist nog op een kikker stond te azen. We passeren een boomgaard en besluiten dan de Postweg over te steken naar de andere kant waar de Moer zich kilometers ver uitstrekt. Met af en toe een schuurtje, een enkele verdwaalde boom, wat hekjes en verder niets dan uitgestrekt vogelgebied, waar vogels broeden, eten, opvliegen en neerstrijken, een verdwaalde koe het gras kort houdt en waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan!

Praktische informatie over de Yerseke Moer

Logo Het Zeeuwse LandschapTussen 15 juli en 15 oktober mag je echt de Moer in wandelen, in de overige tijd van het jaar mag je enkel op de asfaltwegen wandelen, wat niet minder de moeite waard is. Je kunt op de site van het Zeeuwse Landschap informatie vinden over deze wandeling: https://www.hetzeeuwselandschap.nl/routes/zomerroute

Wanneer je via de asfaltweg gaat wandelen (heel weinig verkeer hier), parkeer je auto dan langs de Kanaalweg of de Schelvrijwegeling. Daar rijdt amper verkeer en zijn genoeg inhammen om je auto neer te zetten. Wanneer je start aan de kanaalweg kun je deze helemaal volgen tot driesprong Hovijweg, Kaarsweg en ga daarna de Moerweg in.

Aan het einde van de Moerweg ben je dan bijna weer terug bij je auto (deze route is zo’n 4 kilometer), maar je kunt daar ook de Postweg nog oversteken en een hele grote ronde wandelen via Akkerseweg, Everseweg en Reeweg terug naar de Schelvrijwegeling (dit is ongeveer 10 kilometer in totaal). Je komt dan ook langs het startpunt van de zomerroute van nog eens 3,8 kilometer.

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!