Wandelen in Yerseke: Genieten van wind, zee en een bolus!

Het water van de Oosterschelde bij Yerseke

Het water van de Oosterschelde bij Yerseke

Krakend, schurend en piepend maken de schepen waar ik langs loop lawaai, zonder dat ik me er aan stoor. Een zeemeeuw scheert door de lucht en land op een van de palen waar de mosselkotters aan vast geklonken liggen. Met dikke touwen worden de schepen op hun plek gehouden.

Waar het water nu rustig is, bijna vlak als een spiegel, kan het op sommige dagen vast behoorlijk spoken. In de verte ligt een gebouw waar ‘Mosselveiling’ op te lezen is. Het blijkt de enige mosselveiling ter wereld te zijn en deze is te vinden in het kleine dorp aan de Oosterschelde. In het dorp Yerseke.

Zicht op de mosselveiling van Yerseke tijdens de wandeling

Zicht op de mosselveiling van Yerseke tijdens de wandeling

Wandeling Yerseke aan de Oosterschelde

Vandaag ga ik het prachtige dorpje Yerseke te voet verkennen! Ik beloof je dat je zult genieten van de frisse lucht en het prachtige uitzicht over de Oosterschelde!

Midden in het dorp is een bord te vinden, precies naast de ingang van de oprit naar de grote kerk in het centrum van Yerseke. Op dat bord staan enkele wandelroutes te vinden die een zestal kilometers lang zijn. Niet bijster lang natuurlijk, maar het centrum bevat fijne horeca voor een smakelijke bolus en een bakje koffie en ook vind je er in het voormalige gemeentehuis ook een museum.

detailfoto van zeewier in de oosterschelde

detailfoto van zeewier in de oosterschelde

Daarnaast is het op sommige dagen ook mogelijk om de kerk van binnen te bekijken. Genoeg te doen dus.

5 kilometer wandelen

Wanneer je richting de haven wandelt over de route van ruim 5 kilometer, is het bijzonder om te zien dat dit dorp twee kanten kent. Het dorp zelf waar het soms lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan in smalle straatjes met kleine huizen en wanneer je de dijk over gaat, de haven met plezierboten, het uitzicht in de verte op de haven van Antwerpen en het prachtige zicht op de Oosterschelde.

De Oosterschelde, nationaal park

Deze Oosterschelde is natuurlijk een nationaal park. En werkelijk een prachtig stuk natuurgebied waar veel vogels rondzwerven, je in een dorp verderop de duiksport kunt beoefenen en waar je natuurlijk rond kunt varen en vissen. In Yerseke kun je, als je het wandelen beu mocht zijn, ook een bootje huren en dan de Oosterschelde opvaren. Een liefhebberij die door veel Belgen in alle vroegte wordt beoefend.

langs het strand wandelen in Yerseke

langs het strand wandelen in Yerseke

Op de een of andere manier zijn onze Belgische buren oververtegenwoordigd als het gaat om hun enthousiasme voor Yerseke. De Mossel wordt dan ook graag door hen gegeten en ze vinden hun weg over de mooie haven.

Lekker eten en drinken

Wanneer we langs de bakker lopen trekt een vreemd uitziende lekkernij de aandacht. Bruine suiker en deeg vormen een bolus, een overheerlijk product waar de lokale warme bakker blijkbaar heel goed in is om deze te maken.

Yerseke heeft sowieso wel wat met lekkere dingen. Er zijn veel (vis)restaurantjes, een goede ijssalon in de zomermaanden, een chocolade winkel Maison Ticho) en ook de oliebollenkraam in de wintermaanden is niet te versmaden.

Als je op vrijdag de wandelroute loopt in de ochtenduren dan kun je op het einde nog even over de wekelijkse markt struinen om het verhaal compleet te maken.

Aan het einde van de ruim 5 kilometer strijken wij neer voor ’t Anker. Daar genieten onze Vlaamse vrienden van een Bolleke in de winterzon. Misschien ook maar bestellen! Wij hoeven nu toch niet meer verder te lopen. Ook al zou dat best lukken!

Praktische info over wandelen in Yerseke

De wandelroute in Yerseke start in het centrum van het dorp Yerseke waar meestal wel een parkeerplekje te vinden is. Zeker naast de Albert Heijn, vlakbij de Hervormde kerk, heeft parkeerruimte genoeg en daar kun je gemakkelijk nog even wat water, een banaan of een koek inslaan.

Mocht je zin hebben in een wat langere wandeling dan kun je vanaf hier ook nog een route lopen door natuurgebied de Moer. Daar vind je prachtige vergezichten, heel veel vogels en vooral veel rust. Maar daarover in een volgende blog weer meer!

Pijl van de zilte route , wandeling in Yerseke

Pijl van de zilte route , wandeling in Yerseke

Hieronder kun je de route vinden. Ook vind je de route op het bord in het centrum en staat deze met pijlen aangegeven. Kan eigenlijk niet missen!

 
Ontdek Antwerpen in 5 wandelingen!
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis 5 wandelroutes in Antwerpen  
Meld je hieronder aan
en ontvang...
 
‘Op Stap met Meneer Simmering’
 
+ 5 wandelroutes door Antwerpen
 
...gratis in je mailbox!

Speciaal voor de lezers...
 
* Exclusieve interviews met ervaren reizigers...
* Gratis 5 wandelroutes door het prachtige Antwerpen!
* Elke twee weken de mooiste reisverhalen in je mail!

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *