10 dingen om te doen in Antwerpen [update 2023]

Antwerpen is een fijne stad om door te wandelen, daar zijn we het vast over eens.
Wij komen er met het gezin wel vaker en leren langzaamaan de leuke plekjes kennen.

Vandaag wil ik graag 10 leuke plekken, dingen om te doen in Antwerpen met je delen.

De meeste dingen vind je in het centrum van Antwerpen waardoor ze gemakkelijk te vinden en bereikbaar zijn.
Je kunt er makkelijk naar toe wandelen.

Je kunt met de auto naar Antwerpen, en natuurlijk is de trein ook ideaal om in Antwerpen te komen.

Over sommige dingen heb ik al wel eens geschreven, over andere dingen nog niet.

In vogelvlucht vandaag dus enkele highlights. Een andere keer weer wat meer in detail.

Museum aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom, kortweg het MAS genoemd is een grote hit. Een prachtig gebouw waar je helemaal bovenaan de stad vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Let even op, als je alleen maar naar boven wilt hoef je geen kaartje te kopen, dan is het gratis. Enkel als je een aantal tentoonstellingen wilt bezoeken zul je moeten betalen. Echt een must-do als je naar Antwerpen komt.

https://mas.be/nl

terras van het MAS

Terras van het MAS

Stadsfeestzaal

De Stadsfeestzaal straalt van buiten de grandeur uit van vervlogen tijden, binnen is het een en al luxe met bijvoorbeeld een champagne bar, maar ook gewoon met veel mooie winkels. Aangenaam verpozen kun je er zeker, al is het maar om op de tweede verdieping even de tijdelijke exposities te bezoeken. Absoluut de moeite waard!

https://stadsfeestzaal.com/

Grote markt

Tja, de Grote markt staat synoniem voor Antwerpen, alleen al omdat het stadhuis er staat, met op het plein zelf een standbeeld van Silvio Brabo. Om het plein heen staan allerlei oude gildehuizen. Hier vandaan vertrekken veel rondleidingen en rondritten door de stad.
Wist je dat het stadhuis van Antwerpen het ouste gebouw ter wereld is wat nog steeds dezelfde functie heeft als waar het voor gebouwd is. Het komt uit de 16e eeuw.

https://visit.antwerpen.be/grote-markt

Brabo fontein en de traditionele handelshuizen op de Grote Markt in Antwerpen

Brabo fontein en de traditionele handelshuizen op de Grote Markt in Antwerpen

Groenplaats

Nog zo’n plein, centraal gelegen in de stad, maar hier vind je dus vele terrasjes en restaurants. De Groenplaats wordt opgesierd met een standbeeld van Rubens. Langs het plein staan ook bankjes waar je rustig een zak friet kunt eten van Fritkot Max.

Daarnaast vertrekt hiervandaan een toeristentreintje. Misschien wat kitscherig, aan de andere kant, leuk om een keer mee te maken!

https://touristram.be/sight/antwerpen/

Centraal station

Al vaker heb ik mijn liefde voor het fantastische station Antwerpen Centraal laten zien en lezen, maar ik blijf er graag komen. Wat een prachtig gebouw, het doet verlangen naar de stoomtrein en naar vroeger waar alles statig en prachtig was! Nou ja, je begrijpt me wel, ik kom er gewoon graag…

Station Antwerpen

Het station van Antwerpen Centraal

https://visit.antwerpen.be/info/centraal-station

Havens

Aan de havens heeft Antwerpen natuurlijk ook een groot deel van zijn economische groei te danken. Wil je een klein beetje een indruk krijgen van de havens en van de enorme schepen die hier hun goederen laden en lossen dan is het een leuk idee om met de waterbus naar bijvoorbeeld Lillo te varen. Je raakt er onder de indruk van de bedrijvigheid en de schepen!
En het eindpunt, Lillo is een enig klein plaatsje waar ooit Mega Mindy werd opgenomen en het politiebureau al daar zul je dan vast herkennen!

https://www.dewaterbus.be/nl/schelde

De Waterbus in Antwerpen vaart door de haven

De Waterbus in Antwerpen vaart door de haven

De Zoo

Midden in het centrum, een oase van rust. Een prachtige dierentuin, de Antwerpse Zoo. Ieder jaar gaan we er minimaal een keer heen. Soms vaker. De Zoo is een perfecte plek om een uur of twee rond te wandelen. Zeker aan het begin, mag je wandelen zonder dat je toegang moet betalen. Veel inwoners van Antwerpen hebben een abonnement en gaan op zondag graag een uurtje wandelen in de dierentuin!

https://www.zooantwerpen.be/nl/

De wasbar

Eerder schreef ik al een artikel over een in Nederland onbekend fenomeen, de Wasbar. In Vlaanderen doen heel wat mensen hun was nog in een wasserette. Twee mannen bedachten hiervoor een mooi alternatief zodat je met plezier buitenshuis je was gaat doen. Overigens ben je ook zonder was welkom in de Wasbar.

De Wasbar is te vinden in de Graaf van Egmondstraat in Antwerpen Zuid, op de Keyserlei, de Graanmarkt en op de Melkmarkt!

https://www.wasbar.be/

Plantentuin

Ik vind dit zo’n bijzonder plekje, een oase van rust is de plantentuin, den Botaniek aan de Leopoldstraat. Deze tuin van minder dan 1 hectare is gratis toegankelijk en biedt een keur aan planten en bomen. Rustig rondlopen en even het gevoel hebben dat de tijd stil staat en dat je niks moet.

Antwerpen, plantentuin den Botaniek

Antwerpen, plantentuin den Botaniek

https://www.antwerpen.be/info/52d5052239d8a6ec798b4943/den-botaniek

Cogels Osylei

Tenslotte een tip uit de wijk Zurenborg. Wanneer je de moeite neemt om even een klein stukje verder te dwalen met bijvoorbeeld de tram, dan kun je uitstappen op de Cogels Osylei. Een straat waar zulke prachtige stukken verleden te vinden zijn dat je er stil van wordt. Je vind er Art nouveau, Jugendstil en nog veel meer stijlen uit de Belle Epoque. Een ware belevenis!

https://www.cogelsosylei.be/

de Cogels Osylei, gezien vanaf station Berchem.

de Cogels Osylei, gezien vanaf station Berchem.

Dat waren de tips. Meer tips vind je in mijn gratis ebook! En natuurlijk stuur ik regelmatig ‘Antwerpen Update’. Met leuke tips! Meld je hieronder aan!

 
Op Stap met Meneer Simmering
 
meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook  
Meld je hieronder aan en krijg
‘Op Stap met Meneer Simmering’ gratis in je mailbox!

Ontvang...
* exclusieve verhalen en fotografie...
* Gratis Ebook 5 Wandelroutes in Antwerpen!

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

9 Reacties

 1. Bedankt voor deze. Ben nog op zoek naar een gezinsuitje op drie januari. Misschien wordt het toch het museum aan de stroom dan, of de Zoo met haar Chinese lichtjes. Dat wist ik niet.

 2. Ik moet snel weer eens terug! Het station vond ik prachtig!

 3. Goeie tips!
  Zelf ben ik opgegroeid in Antwerpen en graag voeg ik enkele betaalbare gastronomische weetjes toe. 1) Restaurant De 7 Schaken – http://www.de7schaken.be/7schaken/#over-ons – (wel reserveren want het is er extreem druk).
  2) Pizzeria Da Antonio – http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130205_00458075 – (niet spotgoedkoop, maar de lekkerste pizza ooit!)
  3) Friet met stoofvlees van een ‘frietkot’; Max is inderdaad een goeie.
  4) Hier – http://desiredelille.be/ – haal je een heerlijke Brusselse wafel met slagroom of een warme Luikse suikerwafel.
  5) Proef ook een belegd broodje met ‘smos’, met kipkerrie of met filet americain bij slagerij De Laet op het Astridplein (bij het station) – http://www.versslager.be/ – smaakt toch weer heel anders dan in NL.
  Sorry… waar het hart van vol is, loopt de mond van over – het was even sterker dan mezelf 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *